MOREENIAN SIVUILLE


ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

LORUT   |   TEKEMISTÄ  |   PERINNE   |   RANTAELÄIMET   |   RANTAKASVIT

  Se onKOSKI. (Yöt huutaa, päivät huutaa, ei koskaan ääni sammu.)

Suomi on tuhansien järvien maa. Siksi monet Suomen kaupungit sijaitsevat järvien rannoilla, jokien varsilla tai kosken partaalla. Useimmissa kaupungeissa on myös sorsalampia ja puroja, jotka kiemurtelevat järviin tai jokiin ja edelleen meriin.
Purojen varsilla asustelee monenlaisia kasveja. Pensaikoissa puronvarsilla asustelee erilaisia laulajia, kuten pensaskerttu ja satakieli, ja muutkin eläimet löytävät ravintoa puronvarsilta.
Keväisin ojissa ja purojen hiljaisissa poukamissa lilluu sammakonkutua. Sammakot kutevat vuodesta toiseen samassa paikassa. Myös hyttysentoukat saavat alkunsa vesilätäköissä ja muissa seisovissa vesissä.

Rantoja on monenlaisia: hiekkaisia, kallioisia, jyrkkiä, loivia, paljaita ja puiden peittämiä. On meren rantaa, lammen- ja järvenrantaa; uimarantaa ja laivarantaa.

Tampereella Laukontorin satama eli Alaranta on Suomen vilkkain sisävesisatama matkustajalaivaliikenteeltään. Siellä on myös mukava nautiskella jäätelöstä ja katsella laivojen lähtemistä reiteilleen Hämeenlinnaan ja Virroille asti.
Laukontorin kupeessa asustelee myös paljon sorsia. Ne asustavat siellä vuoden ympäri, koska ne ovat tottuneet siihen, että ihmiset ruokkivat niitä. Ympäristövalvonta opastaakin, ettei sorsan poikasia kannata ruokkia kesällä, jotta ne ymmärtävät muuttaa talveksi etelään. Lintujen talviruokinta

Tampereella on 37 yleistä uimarantaa, joista suuri osa sijaitse Näsijärven rannoilla, muutama Pyhäjärven puolella ja enemmistö eri puolilla Tamperetta sijaitsevilla pienemmillä järvillä. Missä on sinun mieli uimapaikkasi? Tampereen uimarannat