MOREENIAN SIVUILLE

LOKITETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

RANTAELÄIMET   |   RANTAKASVIT
PUISTON ELÄIMET  |   PUISTON KASVIT
 
 
HARMAALOKKI
Harmaalokki on isokokoinen lintu, joka elää suurissa joukoissa järvillä, soilla ja kaatopaikoilla. Harmaalokin iso nokka on väriltään keltainen ja alanokassa on punainen täplä. Jalat ovat punertavat tai kellertävät ja selkä harmaa. Ruuaksi harmaalokille kelpaa kala, sekä kaikenlaiset jätteet. Pesän se rakentaa heinistä maahan tai kalliolle. Viime vuosina laji on alkanut pesiä myös rakennusten katoilla. Harmaalokki muuttaa talveksi pois auroina, kuten kurjet.
KALALOKKI
Kalalokki on koko maassamme yleinen lintu, joka viihtyy järvien ja meren rannoilla. Kalalokki on valkea lokki, jonka siivet ovat harmaat ja koivet ja nokka vihertävänkeltaiset. Se on ikään kuin pienikokoinen harmaalokki. Kalalokki syö hyönteisiä, kaloja ja pikkujyrsijöitä. Pesänsä kalalokki tekee maahan, jonne naaras munii tavallisesti kolme munaa. Toisinaan pesän voi löytää myös puusta, rakennuksesta ym. Osa kalalokeista muuttaa loppukesästä, mutta osa jää merialueille jäiden tuloon saakka.
NAURULOKKI
Naurulokki on äänekäs lintu, joka on nopeasti levittäytynyt lähes koko Suomeen. Tosin viime vuosina sen kanta on pienentynyt. Naurulokit elävät usein suurina joukkoina järvien tai meren rannassa tai luodoilla, usein hyvin rehevissä järvissä. Naurulokin pää on kesäisin väriltään tummanruskea ja talvella väri vaihtuu vaaleaksi. Selkä ja siivet ovat väriltään harmaat ja muuten lintu on valkoinen. Naurulokki on kaikkiruokainen ja se syö muun muassa kaloja, hyönteisiä ja jyviä. Kasveista tehtyyn pesään naaras munii 2-3 vihertävänruskeaa munaa, joita molemmat vanhemmat hautovat. Poikaset oppivat lentämään noin kuukauden ikäisinä.