MOREENIAN SIVUILLE

JOUTSENET



ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

RANTAELÄIMET   |   RANTAKASVIT
 
 
LAULUJOUTSEN
Suomen kansallislintu, laulujoutsen on suurikokoinen ja kaunis lintu. Laulujoutsen oli vähällä kuolla sukupuuttoon ankaran metsästyksen seurauksena, mutta määrä on saatu lisääntymään viime vuosikymmeninä. Nykyisin Suomessa on noin 10 000 laulujoutsenta. Laulujoutsen viihtyy parhaiten rauhallisella järvellä tai lammella, jonne se puolisonsa kanssa rakentaa suuren pesän kasvinoksista. Laulujoutsen munii 4-8 kermanvalkeaa munaa. Molemmat puolisot, jotka elävät yhdessä koko elämänsä ajan, huolehtivat tarkasti poikasista. Ensimmäisen vuotensa poikaset ovat harmaan värisiä. Laulujoutsen syö lähes ainoastaan kasvinosia, joita se etsii joko järven pohjasta tai pellolta.

KYHMYJOUTSEN
Kyhmyjoutsenen erottaa laulujoutsenesta oranssinpunaisen mustakyhmyisen nokan perusteella. Uidessa kyhmyjoutsenen kaula on kaarella ja siivet hieman koholla. Kyhmyjoutsen syö pääasiassa kasvinosia ja pesän se rakentaa kasveista ja omista höyhenistään. Molemmat puolisot hoitavat poikasia ja elävät yhdessä koko elämänsä ajan. Koiraat häätävät tunkeilijat tehokkaasti tiehensä räpisyttämällä siipiä tai hyökkäämällä vihollisen kimppuun. Munien haudonta kestää yli kaksi kuukautta ja poikaset oppivat lentämään vasta yli neljän kuukauden ikäisinä. Suurin osa kyhmyjoutsenpareista pesii merialueilla.

    
  
Klikkaa kuvat suuremmiksi


Sanonta: Uikuttaa kuin joutsen jäällä.