MOREENIAN SIVUILLE


ETUSIVU

OHJAAJALLE
SIVUJEN TOIMINTA
TEKEMISTÄ

OPPIJAN OHJEET

VUODENAJAT
KEVÄT
KESÄ
SYKSY
TALVI

ELINYMPÄRISTÖT
KOTIPIHA
LÄHIMETSÄ
PUISTO
NIITYT JA PELLOT
RANNAT JA VEDET

LINKIT JA VINKIT

LÄHTEET

KOTIPIHA  |   LÄHIMETSÄ  |   PUISTO  |   NIITYT JA PELLOT  |   RANNAT JA VEDET

 
MIKÄ SE ON?
KOTIPIHA: Isä maassa mätänee, pojat vieressä terveinä kasvavat?
LÄHIMETSÄ: Kummalle kyljelle kettu kaatuu?
PUISTO: Mitä lehtiä Suomessa leviää eniten?
NIITYT JA PELLOT: Mikä on oljenkorren paksuus?
RANNAT JA VEDET:Yöt huutaa, päivät huutaa, ei koskaan ääni sammu.

Mitä sinulla tulee mieleen sanasta 'luonto'? Tuleeko mieleesi metsä, jonka tuuheiden kuusien siimeksessä hiiviskelee villieläimiä? Vaiko aurinkoinen lehto, missä linnunliverrys raikaa? Vai tuleeko mieleesi villisti virtaavat kosket tai peilityyni järvimaisema?
Sitä näin kaupunkilaisena kuvittelee, että ainut oikea luonto on jossain kaukana näkymättömissä mihin ihmisen kosketus ei ulotu. Tässä olemme väärässä - onneksi.

Asfalttiviidakko jos asumme, on koti myös lukemattomille kasvi-, lintu- ja eläinlajeille, jotka asustelevat kaupunginkeskustassa, puistossa tai pellon ja metsän rajamailla. Näissä eri luontotyypeissä asustava lajisto on osittain ihmisen mukana saapunutta, niin kutsuttuja viljelykarkulaisia, ja osin alkuperäistä lajistoamme, joka on ollut olemassa jo aikojen alusta lähtien.

Muita tällaisia luontotyyppejä ovat esimerkiksi metsänlaitamien pensaikot, rannat ja puronvarret, lehdot, niityt, kallioalueet, vanhat puutaloalueet ja puutarhat, "joutomaat", hautausmaat, kartanon pihapiirit ja tienvarret.