Siirry sisältöön
EN

Sähköä ja lämpöä jätevedestä

Tampereen Veden jätevedenpuhdistamoilla on hyödynnetty puhdistusprosessissa syntyvää biokaasua energiantuotannossa jo 1980-luvulta lähtien.

Kun jätevedenpuhdistamolle saapunut jätevesi on puhdistettu ja puhdas vesi jatkanut matkaansa takaisin kiertoon, on prosessissa syntyneellä lietteellä vielä tärkeä rooli. – Sekä Viinikanlahden että Raholan puhdistamoissa vedestä erotettu liete hyödynnetään ajamalla se biokaasureaktoreihin, jossa lietteestä syntyy hiilidioksidia ja metaania sisältävää biokaasua, jota hyödynnetään laitosten sähkö- ja lämpöenergian tuotannossa, kuvailee Tampereen Veden kehityspäällikkö Risto Mäki.

Molemmissa Tampereen Veden jätevedenpuhdistamoissa biokaasulla pystytään kattamaan noin 40 prosenttia laitoksen sähköenergian tarpeesta. – Viinikanlahdella biokaasu syötetään kaasumoottoriin, johon on yhdistetty generaattori, Raholassa homman hoitavat mikroturbiinit, Mäki kertoo. Lämpöenergian osalta laitosten omavaraisuusaste on vielä sähköäkin parempi, Viinikanlahdella noin 60 prosenttia ja Raholassa peräti 90 prosenttia. – Raholassa on mikroturbiinilaitoksen lisäksi käytössä lämmityskattila, jossa biokaasua voidaan polttaa eikä kaasua mene käytännössä lainkaan hukkaan, Mäki selventää.


Risto Mäen mukaan Tampereen jätevedenpuhdistamot tuottavat itse lähes puolet käyttämästään sähkö- ja lämpöenergiasta.

Moni tamperelainen on varmasti Hatanpään valtatiellä kulkiessaan huomannut Viinikanlahden puhdistamon pihassa ajoittain palavan, usean metrin korkuisen kaasuliekin, jonka loimotus näkyy varsinkin pimeällä kauas. Mäellä on jättisoihdulle looginen selitys. – Viinikanlahdella syntyvää biokaasua kerätään kaasukelloon, josta kaasu jatkosyötetään kaasumoottorille. Ajoittain, esimerkiksi kaasumoottorin huoltoaikoina, kello kuitenkin pääsee täyttymään, jolloin ylijäämäkaasu poltetaan, jotta biokaasua ja erityisesti sen sisältämää metaania ei pääsisi ympäristöön, Mäki kertoo. Liekkiä ihasteleville Mäellä on valitettavasti huonoja uutisia. – Vaikka soihtu onkin näyttävä ilmestys, pyrimme toki siihen, että se palaisi mahdollisimman harvoin. Mieluummin hyötykäytämme biokaasun energiantuotantoon, kehityspäällikkö toteaa hymyillen

Lisätietoja

Kehityspäällikkö
Risto Mäki
puhelin +358401450608


Teksti Carl Willandt

Kuvat Carl Willandt

Tampereen Vesi Liikelaitos, Viinikankatu 42 A, 33800 Tampere, puh. 03 565 611

Kaikki yhteystiedot

Copyright © Tampereen Vesi

Tietoa sivustosta Tampereen kaupunki