Siirry sisältöön

Ohjeet luontokoulupäivään

Ilmoittautuminen ja ohjelman valinta

Tarjoamme toimintavuoden aikana luontokoulupäiviä 5-7 -vuotiaiden ryhmille eli viskareille ja eskareille sekä koululaisryhmille. Kaikista luontokoulupäivään hakevista ryhmistä toivotaan tarkat tiedot ilmoittautumislomakkeella (uusi haku alkaa aina keväisin).

Kun ilmoittautumiset saadaan soviteltua luontokoulun kalenteriin, näet ryhmällesi varatut luontokoulupäivät luontokoulukalentereista. Varmistathan vielä sähköpostilla anne.viitalaakso(@)tampere.fi (EO ja varhaiskasvatus) tai jenni.skaffari(@)tampere.fi (koulut), että teille varattu ajankohta on sopiva.


Esiopetus ja varhaiskasvatus

Isot ryhmät voidaan puolittaa, jolloin mukaan tulevalla henkilökunnalla on hyvä mahdollisuus keskittyä havainnoimaan lapsia ja osallistua itsekin toimintaan. Myös perhepäivähoidon lapset hoitajineen voivat päästä luontokouluun.

Koulut

Luontokoulu tarjoaa päiviä ensisijaisesti 4.- ja 7.-luokkalaisille. Jos vapaita aikoja jää, myös muut luokka-asteet ovat tervetulleita.

Tutustu tarkemmin valmiisiin ohjelmavaihtoehtoihin (linkit alla). Valitse niistä sopivin ja ilmoita se luontokoululle ohjelmavalintalomakkeella etukäteen.

Voimme myös yhteissuunnitteluna laatia ryhmällenne mittatilauspaketin oman opetusteemanne pohjalta. Ideoita ja ajatuksia otetaan mieluusti vastaan.

Ohjeet

Ruokailu


Ruokailijoiden määrä sekä erityisruokavaliot ilmoitetaan suoraan keittiöltä keittiölle eli luontokoulussa vierailevan luokan/ryhmän oman yksikön keittiö ilmoittaa tiedot Kämmenniemen ja Terälahden keittiöille suoraan. Ilmoita siis luontokoulupäivästä oman yksikkösi keittiöön.

Ruokapalveluyrittäjä on Fazer Amica. Ateriat valmistetaan Kämmenniemen koululla, ja Terälahdessa on jakelukeittiö. Tämän vuoksi on tärkeää tiedottaa ruokailua koskevat tiedot molempiin toimipisteisiin.

Huom! Terälahden koulun keittiöllä ei ole erikseen kasvisruokavaihtoehtoa. Kasvisruokaa syövien oppilaiden määrä pitää siis ilmoittaa etukäteen.

Kalentereissa näkyvät tiedossa olevat vierailuryhmät, joiden mukaan alustavat tilaukset tehdään.

Keittiöiden yhteystiedot
kammenniemi(@)amica.fi
Kämmenniemen koulun keittiö, p. 050 477 1558


ja teralahti(@)amica.fi
Terälahden koulutalon keittiö, p. 050 477 2242.

Päiväkotiryhmät sekä eskarit ruokailevat noin klo 10.45 ja koululaiset ruokailevat noin klo 11.20. Ruokailumaksu menee päiväkodin/koulun tililtä sen lukumäärän mukaisesti, mikä on ilmoitettu. Jos aikuisella ei ole oikeutta valvonta-ateriaan, ateria maksetaan suoraan käteisellä Terälahden koulun keittiöön (Fazer Amican voimassaolevilla hinnoilla).

Ryhmän peruutukset tulee tehdä ajoissa, jottei laskuteta turhaan. Mikäli vierailuaamuna ilmenee yhdenkin erityisruokavalioisen lapsen tai aikuisen poissaolo, niin ilmoita (ennen ennen klo 8.00) tekstiviestillä keittiöön.

Huom! Mikäli yksi ryhmänne jaetaan kahdelle päivälle, täytä molemmille päiville omat lomakkeet.

Luontokoulussa on myös mikro, hella, uuni, jääkaappi ja astioita, jos halutaan syödä omia eväitä.

Eväät

Kaikki ohjelmavaihtoehdot päätyvät lopulta nuotiopaikalle, jossa voidaan nauttia eväitä. Eväät ovat varsin tärkeitä, koska kotimatka on pitkä ja väsyttävä. Nämä eväät ryhmien on tuotava mukanaan, joko omasta päiväkodista / esikoulusta / koulusta tai eväät pyydetään lasten kotoa. Hyviä eväitä ovat esim. leipä, mehu (termarissa kylmällä säällä), hedelmä, keksit ja makkara paistamiseen. Aikuisilla on mahdollisuus nokipannukahvin keittoon (ota mukaan purut ja mukit).

Haluamme luontokoulussa lasten oppivan mahdollisimman pitkälle kestävän kehityksen mukaista ajattelua retkeilyssä.

  • Lasten eväät on hyvä pakata lasten omiin reppuihin, omaan selkään.
  • Eväät tulisi pakata pestäviin rasioihin. Muovipusseja olisi hyvä välttää.
  • Juotava mehu tms. olisi paras pakata pestäviin retkipulloihin tai lämpimänä termokseen. Trip-valmisteista syntyy turhaa jätettä, eikä niitä voi sulkea, mikäli lapsi ei jaksa koko annosta juoda.

Talvipakkasilla on todella mukavaa, jos lapsille on lämmintä juotavaa. Silloin voitte tuoda myös mehutiivistettä ja lämmitämme veden nuotiolla. Juomamukit voi lainata luontokoululta.

Nuotioeväiden vaihtoehtoja

  • Makkara tai pannussa (foliossa) lämmitettävä suolainen
  • Lätyt; taikinan voitte ottaa mukaan maitopurkissa tai muovipullossa. Taikinaan kannattaa lisätä reilusti öljyä, niin paistaminen retkipannuilla helpottuu. Käytäntö on osoittanut, että taikinaa kuluu n. 1,5 dl/lapsi. Pannut ja paistamisvälineet ovat nuotiopaikalla. Litran taikinaan 2-4 kananmunaa, vehnäjauhoja, suolaa, öljyä (sokeria, ym. esim. yrttejä maastosta).
  • Tikkupullat; ota taikina mukaan! Taikina esim. 4 dl vehnäjauhoja, 2 rkl sokeria, ½ tl suolaa, 2,5 dl vettä, 2 tl leivinjauhetta = yksi annos. (Jauhoja pitää olla hieman mukana, koska paistamisen yhteydessä sitä tarvitaan sormille).
  • Luontokoululla on uutuutena popcorn-halsteri, jolla voi valmistaa poppareita, mikäli otatte maissinjyviä mukaan.

Ilmoitattehan ajoissa jos teillä on lettu- tai tikkupullataikinaa tai popcorneja. Silloin osaamme varautua nuotiolla oikeilla välineillä ja aikataululla.

Bussiyhteydet

Tampereen Joukkoliikenteen sivuilta löytyy aikataulu linjasta 90 Terälahteen.

Ulkoinen linkkiJoukkoliikenteen aikataulut
Lataa matkalippu ajoissa. Tampereen kaupunki on sitoutunut hoitamaan luontokoulukyyditykset, vaikka ne menevätkin jokaisen yksikön budjetista.

Bussimatkan alussa, heti ensimmäisessä bussissa, kannattaa sanoa määränpää Terälahti (D-vyöhyke) – vyöhykerajamuutoksen vuoksi.
Vaihtoaika on 2 tuntia.

Tulobussi

Varhaiskasvatus- ja esikouluryhmät

Bussi 90 lähtee Pyynikintorilta klo 9.05. Bussit kulkevat Terälahden koululle pihaan asti, jossa ohjaaja on teitä vastassa. Bussi on Terälahdessa noin klo 10.10.

Kouluryhmät

Bussi 90 klo 10.05 Pyynikintorilta reittiä Pyynikintori- Keskustori- Rautatieasema- Itsenäisyydenkatu- Teiskontie – Koilliskeskus-Olkahinen – Aitolahdentie- Eerolansuora- Kaitavedentie- Kämmenniemi- Terälahti – Luontokoulun pihassa klo 11.09. Bussi tuo ryhmän koulun pihaan asti.

Lähtöbussi

Varhaiskasvatus- ja esikouluryhmät

Takaisin bussi lähtee klo 14.54 (tai 13.44) luontokoulun pihasta ja saapuu Pyynikintorille noin klo 16.00 (noin klo 15).

Suositeltava paluubussi on klo 14.54. On mahdollista lähteä jo klo 13.44, mutta silloin opetushetkelle ja nuotiolle jää vähemmän aikaa. Suosittelemme myöhempää bussia päivän elämyksellisyyden varmistamiseksi ja siksi, että klo 13.44 lähtevä bussi on yleensä aivan täynnä koululaisia.

Kouluryhmät

Bussi 90 lähtee klo 15.49 Terälahdesta. Kävelemme isolle tielle (4 min.). Pyynikintorilla n. klo 17.10.

Kannattaa varautua lasten matkapahoinvointiin, koska tie on pitkä ja mutkainen. Monesti bussi on myös hyvin täynnä, koska oppilaita Kämmenniemen yläkoululle kulkee samoissa vuoroissa. Ainakin osan matkaa lapset joutuvat välillä istumaan varsin tiiviisti. Pahoinvointia voi auttaa edessä istuminen sekä myös inkivääri tai laakerinlehti sekä erityisranneke.

Pukeutuminen

Luontokoulussa ei ole pakkasrajaa, vaan ryhmät ovat tervetulleita kaikella säällä. Ulkona ollaan säässä kuin säässä jopa pitkiäkin aikoja, joten säänmukainen vaatetus on tärkeää. Lämmintä vaatetusta on hyvä olla riittävästi, koska liikkumisen jälkeen nuotiopaikalla saattaa vilu yllättää. Kerrospukeutuminen on kaikessa retkeilyssä suositeltavaa: sisin vaatekerta pitää kuivana, keskivaatekerta lämmittää ja uloin vaatekerta suojaa sateelta, tuulelta ja lumelta.

Lapsille hyvät retkeilyjalkineet kesällä, syksyllä ja keväällä ovat kumisaappaat. Lumen aikana lämpimät talvikengät ovat tarpeen.

Vaihtovaatteita mukaan! Syksyllä ja talvella on hyvä olla vaihtohanskat repussa ja kylmällä mieluiten sormikkaat nuotiolle.

Sadesäällä paras varustus on sadetakki tai -viitta, sateenvarjon kanssa on hankala kulkea metsässä. Kurahousut ovat pienimmille välttämättömät vielä pitkään sen jälkeen keväällä, kun kaupunkialueilla kadut ja pihat ovat jo kuivuneet – ilmaston lämpenemisestä johtuen tarpeelliset myös talvella. Pääpolkumme ja nuotiopaikka on haketettu, mutta kosteutta ja kuraa riittää siitä huolimatta. Linja-autoon ei voi mennä kuraisissa housuissa. Jos lapsella ei ole kurahousuja, niin silloin hänellä on oltava repussaan vaihtoulkohousut linja-automatkaa varten.

Lasten varusteet ja eväät on parasta pakata lapsen omaan reppuun, omaan selkään. Se lisää retkeilyn tunnetta ja kasvatuksellisesti opettaa lasta huolehtimaan omista tavaroistaan. Hyvään retkeilyyn ei kuulu, että aikuinen kuljettaa varustekasoja lasten puolesta.

Kulkemamme matkat ovat maksimissaan 1-2 km, joten lapset jaksavat kantaa omat varusteensa.

Päiväkotilasten perheille voit tulostaa infosivun alta. Ohjeessa kerrotaan sekä yleisesti luontokoulusta että myös lasten tarvitsemista varusteista.

Päiväkotilapsen ohjeet luontokoulupäivään (pdf)

Oppimisympäristö

Luontokoulussa on käytössä monipuoliset ja korkeatasoiset tutkimusvälineet: mikroskoopit, luupit, haavit, sekä veden ja metsän tutkimusvälineitä. Muita käytettävissä olevia tarvikkeita ovat puukot, puntarit, mitat, lumikengät, kävelysauvat, yöpymisvälineet ym.

Luontokoululla on käytössään laaja opetusmetsä. Ylitämme virtaavan Kiimajoen retkiemme aikana siltaa pitkin. Nuotiopaikka laavuineen ja risumajoineen on lasta kiehtova ympäristö. Koulun vieressä on elävää maaseutukulttuuriympäristöä, joten sopivia paikkoja elämykselliseen oppimiseen riittää.

Turvallisuus

Luonnollisesti teemme yhdessä voitavamme, ettei tapaturmia satu, mutta on hyvä tietää, että ryhmän omilla aikuisilla on jakamaton vastuu ryhmän lapsista. Muistathan ottaa mukaasi lasten henkilötiedot ja huoltajien yhteystiedot.

Ilmoitattehan etukäteen sellaiset lasten sairaudet, joilla saattaa olla merkitystä metsässä kulkemiseen (liikuntarajoitukset, diabetes, epilepsia yms).

Tapaturman sattuessa luontokoulussa hoidetaan ensiapu. Ensiaputarvikkeet ovat ohjaajalla mukana. Pyrimme päivittämään ensiaputaitojamme säännöllisesti. Mahdollinen jatkohoito jää omaan päiväkotiin/kouluun ja viime kädessä vanhemmille.

Tapaturmailmoitus tehdään oman päiväkodin/koulun toimesta.

Palaute

Otamme mielellämme palautetta vastaan – niin lapsilta, henkilökunnalta kuin perheiltä. Palaute auttaa meitä kehittämään toimintaamme ryhmien tarvitsemaan suuntaan.

Palautelomake esiopetus- ja varhaiskasvatusryhmille

Palautelomake koululaisryhmille

Lisätietoja

Esiopetus ja varhaiskasvatus
Ympäristökasvattaja
Anne Viitalaakso
puhelin 050 516 3443

Koulut
Ympäristökasvattaja
Jenni Skaffari
puhelin 040 801 6654