Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Teklu ja Vincit sijoitusyhteistyö

Osakevalinta

Sijoittamisen perusteet –opintojakson opiskelijat ovat valinneet ensimmäisen sijoituskohteensa Teklun ja Vincitin sijoitusyhteistyössä. Tutustuimme sijoituskohteena ensimmäiseksi teknologia-alaan. Yhteistyön aikana emme voi ostaa Vincitin osakkeita, joten Vincit jätettiin sijoituskohteiden vertailun ulkopuolelle. Sijoituskohteeeksi valikoitui lopulta Siili Solutions. Osakkeita ostetaan 5000 eurolla ja osingot tilitetään loppukeväästä hyväntekeväisyyteen.

Sijoitusvalinnan perusteluina painoivat Siili Solutionsin luovan ja monipuolisen osaamisen yhdistelmä, jolla arvioimme olevan kasvavaa kysyntää pitkälle tulevaisuuteen. Yhtiön osake on kohtuullisesti hinnoiteltu ja osinkotuotto on selkeästi kasvava. Ja Siili on tosi söpö eläin. Muita harkitsemiamme vaihtoehtoja olivat TietoEvry ja Gofore. Haasteina tunnistamme osaavan työvoiman saatavuuden vaikeuden, joka jarruttaa alan kasvua. Teknologia-alan yhtiöiden ei kuitenkaan kannata olla huolissaan. Teklusta valmistuu jatkuvasti osaavaa työvoimaa alalle.

Teklun ja Vincitin sijoitusyhteistyö

Vincit Oyj ja Tampereen teknillinen lukio ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on tukea lukiolaisten talous- ja sijoitustaitoja. Viiden vuoden yhteistyön aikana Vincit lahjoittaa vuosittain 10 000 euron pääoman lukiolaisille sijoitettavaksi. Yhteistyö tehdään osana Talous ja Nuoret TaTin järjestämää Lukiolaisten sijoittajakoulu -opintokokonaisuutta, jossa opiskellaan sijoittamisen ja osakesäästämisen perusteita innostavalla tavalla.

Tampereen teknillinen lukio on jo pidempään järjestänyt lukiolaisille sijoittamiseen liittyvää opetusta, ja mahdollisuus päästä oikeasti sijoittamaan tekee siitä oppilaille vielä konkreettisempaa. Opintokokonaisuuden aikana opiskelijat tutustuvat sijoittamisen perusteisiin ja opinnoissa käsitellään myös vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Opiskelijat pääsevät sijoittamaan pääoman osakkeisiin, ja niistä saadut mahdolliset tuotot ja osingot lahjoitetaan lukiolaisten valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen vuosittain. Kaikkien Sijoittajakoulu-kampanjaan osallistuvien koulujen hyväntekeväisyyssalkut ovat julkisia, ja oppilaitosten välille muodostuu leikkimielinen kilpailu siitä, kuka tekee sijoittamalla eniten hyvää.

Hyväntekeväisyyssalkun ensimmäiset osakkeet ostetaan tammikuussa ja huhtikuussa 2022. Tämän jälkeen osakeostoja tehdään noin puolen vuoden välein 5000 euron arvoisesti kerrallaan viiden vuoden ajan. Osakeostot tehdään yhteiskuntaopin Sijoittamisen perusteet opintojakson yhteydessä.

Sijoitusperiaatteena toimii pitkäjänteinen osinkostrategia eli sijoitussalkkuun valittavien yritysten on maksettava vuosittain osinkoa ja pyrittävä kasvavaan osinkosummaan. Osakkeet valitaan vastuullisen sijoittamisen ESG-kriteerejä (Environmental, Social, Governance) noudattaen. Näitä ovat ympäristövaikutusten huomioiminen, sosiaalinen vastuu sekä hyvän hallinnon noudattaminen. Salkun osakkeet myös hajautetaan sekä maantieteellisesti että eri toimialoille.

Sijoitussalkusta saadut osingot muodostavat rahasumman, joka tilitetään hyväntekeväisyyteen vuosittain kevätlukukauden lopuksi. Lukiomme oppilaskunnan hallitus valitsi vuoden 2022 hyväntekeväisyyskohteeksi Hope RY:n Tampereen paikallistoiminnan, joka auttaa vähävaraisia lapsia ja nuoria.

Päivitämme tälle sivulle tietoja sijoitustoiminnan edistymisestä, osakevalinnoista perusteluineen sekä hyväntekeväisyyteen maksetuista osingoista. Sivulle tulee myös linkki Nordnetin Sharevilleen, josta voi nähdä sijoitussalkun arvon kehityksen.

sivu päivitetty 21.1.2022