Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2019-2020

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2019-2020

Lukuvuotta voisi kuvata lyhyesti sanoilla vaiherikas, kummallinen, yllätyksellinen, ennennäkemätön ja unohtumaton. Lukuvuosi alkoi syksyllä normaalisti, mutta hiihtoloman jälkeen alkoi tapahtumaketju, jolle ei vieläkään näy loppua. Kiinasta ympäri maailmaa levinnyt koronavirus muutti lopulta keväällä kokonaan koulun arjen. Jo kulunut sanonta, me elämme globaalissa maailmassa, tuli konkreettisesti meidän tietoisuuteemme.

Ennen kevään koronaosiota käyn kuitenkin läpi, mitä muuta mielenkiintoista tapahtui lukuvuoden aikana. Saattaa olla, että nämä tapahtuvat ovat joiltakin unohtuneet.

Lukiomme Vanhojentanssien pitopaikka oli vielä syksyllä avoinna. Tanssit on pidetty perinteisesti helmikuussa Tammelan koulun liikuntasalissa. Koulussa on kuitenkin meneillään laaja remontti. Näyttikin pitkään siltä, että emme voisi käyttää liikuntasalia. Korvaavan tilan löytäminen olisi ollut haastavaa. Suuret kiitokset Tammelan koulun rehtorille Matti Annalalle, jonka myötävaikutuksella asia lopulta järjestyi parhain päin. Tanssijoita oli yhteensä 190, mikä on osallistujien ennätys lukiomme historiassa. Lisämausteen esitykseen tekivät perinteiseen ohjelmaan lisätyt kaksi upouutta tanssia. Saimme jälleen kerran nauttia upeista tanssiesityksistä, joita ohjasi varmoin kapellimestarin ottein liikunnanopettajamme Hristo Popov.

Lukiomme osallistui lukuvuoden aikana Tampereen yliopiston ja lukioiden yhteiseen Digilust-hankkeeseen. Tavoitteena oli yhteistyön edistäminen eri oppilaitosmuotojen välillä ja ennen kaikkea lukion ruotsinopettajien digitaitojen kehittäminen.

Lukiossamme käy vuosittain useita ulkopuolisia vieraita asiantuntijoina oppitunneilla luokissa tai Auditoriumissa luennoimassa. Helmikuussa vieraili lukiossamme ulkoministeri Pekka Haavisto. Haavisto keskusteli toisen vuoden opiskelijoiden kanssa ilmastoasioista, ihmisoikeuksista ja rauhanvälityksestä. Vierailun järjesti hänen erityisavustajansa, lukiomme entinen opiskelija, Otto Turtonen. Hän kommentoi vierailua jälkikäteen seuraavasti: " Suuri kiitos tämän päivän ministerivierailun järjestelyistä. Vierailu Clasuun meni meidän näkökulmastamme oikein mainiosti ja oppilaiden kysymykset tekivät vaikutuksen monipuolisuudellaan. Myös täysi tupa on aina hyvä tapa aloittaa päivä. Oli mukava vierailla.". Jere Tuononen teki vierailusta jutun lukiomme kevään Clarus-lehden julkaisuun, ja se on myös luettavissa tässä vuosikertomuksessa.

Heti Haaviston vierailun jälkeen vieraili lukiossamme apulaispormestari Jaakko Stenhäll. Hän halusi tutustua nykylukion arkeen sekä Clasun historiaan ja erityispiirteisiin, kuten kielten opetukseen, kansainväliseen toimintaan ja luonnontiedelinjaan. Esitimme Stenhällille toiveen, että Tampereen kaupungin rakennusten katoille laitettaisiin aurinkopaneeleja. Pilottikohteeksi tarjosimme lukiomme omia rakennuksia. Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi aurinkopaneelit tarjoaisivat erinomaisen mahdollisuuden kerätä dataa energiantuotannosta niin reaaliajassa, kuin myös pidemmälläkin aikavälillä. Tätä voisimme hyödyntää monella tavalla opetuksessa. Apulaispormestari piti ajatusta hyvänä ja lupasi antaa sen hallinnossa eteenpäin selvitettäväksi.

Joukkuekilpailuissa tuli jälleen menestystä laajalla rintamalla. Tyttöjen ja poikien salibandyjoukkueet voittivat kultaa lukioiden välisissä kilpailuissa. Tyttöjen jalkapallojoukkue sai puolestaan pronssia. Poikien jalkapallon pronssimitali oli pienestä kiinni, kun joukkue hävisi mitalin rangaistuspotkukilpailussa.

Pirkanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunta järjesti marraskuussa vuosittaisen lukioiden turvallisuuspoliittisen tietokilpailun. Kilpailu pidettiin jo 13. kerran. TURPO 2019 -kilpailuun osallistui 15 joukkuetta ja paikkana oli tällä kertaa Vammalan lukio. Clasun joukkue nousi voittajaksi selvällä piste-erolla. Lukiomme joukkueessa kilpailivat Joonatan Neva 17C, Matias Tuominen 19E ja Jere Tuononen 18H. Kouluun tuomisena voittajajoukkueella oli arvokas presidentti Risto Ryti -mitali, joka tulee jatkossa toimimaan kiertopalkintona.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja Lakimiesliitto käynnistivät syksyllä 2019 uuden lukiolaisille tarkoitetun Oikeusguru-kilpailun. Ville Viikki 18H sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Kilpailun tavoitteena on herättää lukiolaisissa kiinnostusta oikeustieteeseen ja lisätä lakitiedon opiskelua lukiossa sekä tarjota näkökulmaa siihen, mitä opiskelu oikeustieteellisessä tiedekunnassa on.

Valtakunnallisessa lukion fysiikkakilpailussa sijoittui Jarkko Liimatainen 17F toiseksi.

Thao Mi Rintala 17G palkittiin Suomen Saksanopettajien ja Suomi-Itävalta-yhdistyksen ja Itävallan suurlähetystön Itävalta-kirjoituskilpailussa.

Myös lukiomme opettajat ovat saaneet valtakunnallista tunnustusta. Suomen Tiedeseura palkitsi lukiomme fysiikanopettajan Minna Saarisen. Perusteluna oli se, että Clasusta valmistuneet opiskelijat ovat menestyksekkäästi jatkaneet fysiikan opintoja yliopistotasolla.

Viime vuonna lukiossamme aloittanut shakkikerho sai tänä lukuvuonna rinnalleen e-pelikerhon, liikuntakerhon, luovan kirjoittamisen piirin ja lukupiirin. Suunnitelmissa on aloittaa lakitiedon kerho ensi syksynä. Puuhamiehenä on Oikeusguru-kilpailussa menestynyt Ville Viikki. Kerhon tarkoitus on valmentaa opiskelijoita tulevaan Oikeusgurukilpailuun. Lukiomme kerhojen vetäjinä ovat koulun oman opiskelijat. Kerhot antavat hyvän mahdollisuuden opiskelijoille tutustua toisiinsa vapaa-aikana. Lisäksi näin saamme koulun tiloille moninaiskäyttöä.

Klassillisen lukion leirikoulumatka lokakuussa Roomaan sujui suunnitelmien mukaisesti. Sää suosi matkalaisia ja historiaa pursuava Rooman keskusta teki jälleen kerran jokaiseen lähtemättömän vaikutuksen. Rooman ystävyyskoulun opiskelijat ja kaksi opettajaa saapuivat puolestaan helmikuussa vastavierailulle. Samaan aikaan vieraili lukiossamme myös opiskelijaryhmä Saksan ystävyyskoulusta. Kiinasta saadut uutiset tuntemattomaan virukseen sairastuneista tuntuivat tuolloin kovin etäiseltä.

Maaliskuussa heti hiihtoloman jälkeen alkoivat koronakevään ensimainingit näkyä meilläkin, kun lukiomme järjestämä tiedeleirimatka Sveitsiin Cerniin 9.3.-14.3. peruuntui. Toiveena oli, että matka voitaisiin siirtää loppukevääseen. Näin toimittiin keväällä 2010, kun Islannin tulivuoresta aiheutunut tuhkapilvi siirsi samaisen Cernin leirikoulumatkan kuukaudella alkuperäisestä suunnitelmasta. Tämä ei ollut nyt mahdollista, sillä kaikki maat sulkivat lopulta rajansa.

Monella meistä oli muistissa syksy 2009, jolloin varauduttiin sikainfluenssan leviämiseen. Silloin opiskelijat ja henkilökunta kiinnittivät erityistä huomiota käsihygieniaan ja oikeaan yskimistapaan, eikä vieraita tervehditty kättelemällä. Ei kestänyt kauaa, kun ymmärsimme, että nämä toimet eivät nyt yksin riitä. Koronavirus ei päästänyt meitä näin helpolla.

Tampereen kaupungin päätöksellä lukiot siirtyivät etäopetukseen maanantaina 16.3. kesken neljännen jakson. Päätös tuli tiedoksi opiskelijoille ja henkilökunnalle edellisen viikonlopun aikana. Asia ei tullut kuitenkaan yllätyksenä, sillä Opetushallituksesta oli jo ennakkoon annettu ohjeet etäopetukseen siirtymisen varalta. Etäopetus jatkui lukukauden loppuun 30.5. asti. Neljännen jakson päättöviikkoa ei pidetty, vaan opetusta jatkettiin normaalin työjärjestyksen mukaisesti jakson loppuun asti. Opettajat perustivat kurssiarviointinsa pitkin jaksoa annettuihin näyttöihin. Viides jakso opiskeltiin kokonaan etäopetuksena, ja jakson lopussa pidettiin päättöviikko oman aikataulun mukaisesti.

Etäopiskelussa noudatettiin lukujärjestyksen mukaista aikataulua. Näin toimimalla pyrittiin rytmittämään arkea järkevästi, ja opiskelijoiden opinnot etenivät tarkoituksen mukaisella tavalla. Sähköisinä alustoina opetuksessa ja tiedottamisessa käytettiin pääsääntöisesti Teamsia, Moodlea, Wilmaa ja sähköpostia.

Kevään ensimmäinen ylioppilaskoeviikko saatiin järjestettyä normaalisti, mutta huoli henkilökunnan ja abiturienttien mahdollisesta sairastumisesta kasvoi koko ajan. Uhkana oli, että ylioppilaskokeet jouduttaisiin keskeyttämään. Tämä olisi ollut todella hankala tilanne ajatellen opiskelijoiden hakemista jatko-opintoihin. Ylioppilastutkintolautakunta antoi 13.3. ohjeen loppujen ylioppilaskokeiden aikataulusta. Kaikki viisi jäljellä olevaa koetta päätettiin pitää peräkkäisinä päivinä 16.3. alkavalla viikolla. Tämä päätös oli kova paikka monille opiskelijoille, sillä samalle viikolle tulivat nyt molemmat reaaliaineiden kokeet ja matematiikan koe. Kokeet, joita lukiossamme kirjoitetaan paljon. Lisäksi tuohon viikkoon mahtuivat vielä ruotsin kielen ja A-kielen koepäivät. Osa opiskelijoista perui tulonsa ylioppilaskokeisiin. Heille Ylioppilastutkintolautakunta antoi mahdollisuuden anoa ilmoittautumisen mitätöintiä. Lisäksi opiskelijoille annettiin mahdollisuus anoa ilmoittautumistietojen muutosta jälkikäteen kokeiden pakollisuuden osalta. Näin haluttiin varmistaa, että mahdollisimman moni opiskelija voisi valmistua suunnitelmien mukaisesti ylioppilaaksi keväällä 2020.

Kevään ylioppilasjuhla lauantaina 30.5. Tampere-talossa peruuntui. Korvaavana ohjelmana tuleville ylioppilaille tehtiin oma video juhlapäivää varten. Näin jokainen tuleva ylioppilas lakitti itsensä rehtorin sanojen mukaisesti sopivaksi katsomallaan hetkenä lähipiirin toimiessa todistajana. Lisäksi Tampereen lukiot järjestivät yhdessä ylioppilasjuhlaohjelmaa kotona katsottavaksi. Rehtori jakoi edellisenä päivänä opiskelijoille onnittelusanojen saattelemana stipendit, lukion päättötodistukset ja ylioppilastodistukset koulussa. Poissaolijoille nämä lähetettiin postissa seuraavan viikon aikana. Tilanteen salliessa järjestämme tämän kevään ylioppilaille ensi syksynä vielä oman yhteisen juhlan.

Kevään leirikoulumatkat Tsekin tasavallan ja Saksan ystävyyskouluihin peruuntuivat. Samoin peruuntui Tammerkosken lukion ja Tampereen lyseon lukion kanssa suunniteltu opintomatka Pietariin.

Peruskoulut siirtyivät Suomen hallituksen päätöksellä takaisin lähiopetukseen 14.5. alkaen. Koska lähellä oleva Juhannuskylän koulu tarvitsi lisätilaa, luovutimme kaikki Päärakennuksen opetustilat heidän käyttöönsä. Käytävillä olikin jälleen vilskettä ja elämää, kun 8. ja 7. luokan opiskelijat olivat meillä vierailemassa.

Keväällä toukokuun alussa piti alkaa lukiomme Rongansiiven julkisivu-remontti. Sen aloitus kuitenkin hieman viivästyi. Remontin on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Remontin yhteydessä saamme luokkiin uudet ikkunat, joiden pitäisi vähentää keväisin ja syksyisin sisään tulevaa lämpösäteilyn määrää. Tämä uudistus tulee tarpeeseen, sillä korkeista lämpötiloista on etelän puolen luokissa kärsitty vuosikausia.

Kiitokset teille kaikille opiskelijoille pitkämielisyydestä ja henkilökunnalle uskomattomasta venymisestä tämän koronakevään aikana.

Toivottavasti pääsemme aloittamaan syksyllä opiskelun jälleen normaalisti. Tosin remontin keskellä Rongansiivessä hupun sisällä. Ehkä me kestämme senkin.

Oikein hyvää kesälomaa teille kaikille. Toivottavasti tuleva koronakesä on lämmin ja aurinkoinen.

Kari Hanninen

Rehtori