Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2015-2016

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2015–2016

Lukuvuoden alkaessa piti Päärakennuksen ja Rongansiiven väliin suunnitellun yhdyskäytävän rakentamisen olla jo hyvässä vauhdissa. Kuitenkin ainoastaan työmaakyltit ja pihaan rakennettu aita kertoivat työmaan olemassaolosta. Rakentamisprojektin kolmannen vaiheen alku viivästyi, sillä rakennusluvan saaminen edellytti pihassa olevan vanhan sadekatoksen purkuluvan varmistumista. Pihaa päästiin kaivamaan vasta syyskuussa, ja meteliä aiheuttavat paalutustyöt siirtyivät ylioppilaskokeiden jälkeiseen aikaan loka—marraskuuhun. Kun elementtiasennukset saatiin vihdoin valmiiksi maaliskuussa, alkoi "Clasun putki" hahmottua kaikessa komeudessaan meille kaikille.

Yhdyskäytävän rakentamisen yhteydessä rakennettiin Rongansiipeen tilat oppilaskunnalle, terveydenhoitajalle, lääkärille, erityisopettajalle, psykologille ja kuraattorille sekä yksi kevytlaborointiluokka luonnontieteen opetuksen käyttöön. Pihalta tulevan metelin lisäksi tämä aiheutti aika ajoin melkoista meteliä Rongansiivessä työskentelevien harmiksi. Saimme kuitenkin koulun arjen sujumaan hyvin. Suuret kiitokset hyvin sujuneesta yhteistyöstä kuuluvatkin Karhen rakennus Oy:n työmaamestari Teijo Tuomiselle.

Koko nelivuotisen rakennusprojektin pääsuunnittelijana oli Tampereen tilakeskuksen rakennusarkkitehti Hannu Silvennoinen ja projektipäällikkönä toimi hankeinsinööri Antti Lakka. Kiitokset teille erinomaisesta työstä ja erityisesti siitä, että meitä käyttäjiä on aina kuultu ja meidän tarpeita on huomioitu. Niinpä lopputuloksena olemme saamassa käyttöömme juuri sellaiset tilat, jotka huomioivat parhaalla mahdollisella tavalla lukiomme tulevaisuuden tarpeita. Hyvää kannatti odottaa. Jos yhdyskäytävän rahoitus ja suunnittelu herättivät aikanaan suurta mielenkiintoa tamperelaisten poliitikkojen piirissä, niin mainittakoon, että sen rakennusvaihe on herättänyt puolestaan mielenkiintoa valtakunnallisella tasolla arkkitehtipiireissä. Tampere-talossa pidettiin huhtikuussa valtakunnalliset Arkkitehtipäivät 2016 teemalla Kaupunki liikkeessä. Yhdyskäytävähanketta esiteltiin siellä pidetyssä näyttelyssä.

Kesällä 2015 valmistui lukiomme Päärakennuksen remontti. Tilojen kalustaminen ja käyttöönotto tapahtui kuluneen lukuvuoden aikana. AV-laitteiden asennus tapahtui alkusyksyn aikana. Vanhaan liikuntasaliin rakennettu Auditorium, työnimeltään suurryhmätila, saatiin käyttöön loppuvuodesta. Penkkaripäivänä testasimme ensimmäisen kerran Auditoriumin koko AV-järjestelmän toimintaa, kun opiskelijat lähettivät siellä tapahtuneen Abi-shown suorana lähetyksenä 2. kerroksen juhla-aulassa olleille opiskelijoille. Kaikki toimi moitteettomasti. Auditorium onkin ollut loppukeväällä jatkuvasti oppituntien, uusintakokeiden, ylioppilaskokeiden, teemapäivien, vanhempainiltojen ja luentovierailijoiden käytössä. Viihtyisyyttä on lisätty siirtämällä lukion tauluja kaikkien ihailtavaksi 1. ja 3. kerroksen auloihin. Tampereen taidemuseon kokoelmista saimme lainaksi tauluja opettajainhuoneeseen ja lukion hallinnon tiloihin. Valinnassa meitä opasti museomestari Antti Sompimäki. Oppilaiden toiveiden mukaiset kalusteet saatiin ruokalaan itsenäisyyspäivään mennessä. Joululoman aikana asennettiin lukioomme kauan odotetut uudet verhot.

Vuosi 2015 oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi. Tästä inspiroituneena lukiomme musiikinopettaja Virpi Pitkänen pääsi toteuttamaan haaveensa joulujuhlassa Tuomiokirkossa. "Mielessäni on ollut jo useiden vuosien ajan ajatus, suorastaan haave, toteuttaa Sibeliuksen Opus 1 kokonaisuudessaan Clasun joulujuhlassa. Sibeliuksen Opus 1 koostuu viidestä joululaulusta, sanat ovat Topeliuksen, lukuun ottamatta viidettä laulua, jonka Sibelius sävelsi Wilkku Joukahaisen tekstiin. Opus 1 toteutettiin sillä ajatuksella, että sen kappaleet myötäilevät juhlan kaarta, esityskokoonpanot vaihtelevat, pyritään raikkaaseen ilmaisuun, ja että koko juhlaväki pääsee siihen myös hetkeksi osallistumaan". Juhlassa oli mukana myös opiskelijoiden vanhempia ja koko yleisö oli juhlan jälkeen haltioissaan.

Joukkuelajeissa tuli jälleen menestystä. Lukiomme tytöt tulivat hienosti kolmansiksi Tampereen lukioiden välisessä lentopalloturnauksessa.

Jokavuotisessa Turvallisuuspoliittisessa tietokilpailussa tuli lukiomme tänä vuonna toiseksi. Joukkueessa olivat Julius Elomaa, Joel Kivimäki ja Iida Ahonen. Kilpailun voitti isäntänä toiminut Ylöjärven lukion.

Eetu Pennanen sai kirjapalkinnon tunnustuksena menestyksestä Suomi-Amerikka Yhdistyksen Liiton järjestämässä englanninkielisessä kirjoituskilpailussa. Palkintojenjako tapahtui toukokuussa Yhdysvaltain suurlähetystössä.

Martti Runsten ja Kirsikka Wirtanen palkittiin puolestaan kirjapalkinnolla menestyksestä kirjoituskilpailussa, jonka järjestää vuosittain Finnish-British Society. Osallistujia oli yhteensä 145 opiskelijaa 36 koulusta.

Laura Pietilä menestyi hienosti kansallisessa biologiakilpailussa. Hän sai 4. parhaat pisteet ja pääsee elokuussa Aalto-yliopistoon valmennusryhmään, josta valitaan Suomen osallistujat biologian olympialaisiin (IBO, Yhdistyneet kuningaskunnat - Coventry). Kilpailuun osallistui 529 opiskelijaa 65 lukiosta.

Aleksi Kinnunen voitti III-sarjan 3. palkinnon tiede- ja tekniikka-aiheisessa Tutki-Kokeile-Kehitä 2016 -kilpailussa työllään Joukkoliikennekatu liikenneverkon osana: vaikutukset liikennevirtoihin. Lisäksi Aleksin työ sai tunnustuksena Tekniikan Akateemiset TEK stipendin parhaasta posterista ja ständistä. Tekniikan museo palkitsi Aleksin työn erityismaininnoin: "työ ilmentää hienolla tavalla keksimistä, kekseliäisyyttä ja tekniikan kehitystyötä". Kilpailutyö oli luonnontiedelinjan tutkielma, jonka ohjaajina toimivat opettajat Elina Luoma-aho ja Pasi Ahtola. Palkittu posteri tehtiin erään luonnontiedekurssin yhteydessä, ja sen ohjaajana toimi mikrobiologi Ville Kivisalmi.

Perinteinen leirikoulumatkamme kohdistui lokakuussa Rooman ystävyyskouluun. Opiskelijoita osallistui matkalle 25, ja valvojina toimivat opettajat Tuija Laurikka ja Mari Rauhala. Italialaiset isännät olivat puolestaan vastavierailulla Suomessa tammikuussa.

Joulukuussa osallistui lukiostamme 20 opiskelijaa opintoretkelle Pietariin. Osallistujia oli lisäksi Tammerkosken lukiosta ja Tampereen lyseon lukiosta. Valvojina olivat opettajat Nina Forsblom ja Liisa Brusila (Lyslu).

Maaliskuussa lukiomme järjesti matkan Sveitsiin Geneveen. Päämatkakohteena oli Cernin tutkimuslaitos. Klassillisesta lukiosta leirikouluun osallistui neljä opiskelijaa. Valvojina toimivat fysiikan opettajat Pasi Ahtola ja Minna Saarinen.

Matka Tsekin Trebicin kaupunkiin tapahtui huhtikuussa. Opintoretkeen osallistui 17 opiskelijaa, ja valvojina toimivat opettajat Annukka Suonio ja Tiina Ahde. Matkaa pohjustettiin syksyllä, kun Trebicista tuli neljä opettajaa tutustumaan lukiomme taideaineiden-, luonnontieteiden- ja kielten opetukseen.

Opettajia työllisti lukuvuoden aikana syksyllä 2016 käyttöönotettavan uuden opetussuunnitelman koulukohtaisten kurssien suunnittelu. Tammikuussa pidetyn lauantaisen koulutuspäivän yhteydessä teimme koulukohtaisia tarkennuksia arvojen ja toimintakulttuurin osalta. Lukiomme osallistui lukuvuoden aikana kahteen valtakunnalliseen sähköisen ylioppilaskirjoituskokeen kenraaliharjoitukseen. Syksyllä harjoiteltiin äidinkielen koetta ja kevään harjoituspäivänä oli vuorossa saksan kielen, filosofian sekä maantieteen kokeet. Syksyllä 2016 tapahtuukin historiaa, kun ensimmäiset ylioppilaskokeet muuttuvat sähköisiksi. Valmiudet ovat lukiossamme hyvät, sillä yli kymmenen opettajaa on harjoitellut opiskelijoiden kanssa Abit-ohjelman käyttöä koko lukuvuoden ajan. Varta vasten sähköistä ylioppilaskoetta varten rakennettu luokka Rongansiivessä on toiminut moitteettomasti, ja kokemukset itse Abit-ohjelmasta, jolla koe tehdään, ovat olleet myönteisiä.

Odotukset ensi syksyyn ovat korkealla. Uudet tilat mahdollistavat syksystä 2016 lähtien uusien opiskelijoiden sisäänoton kasvattamisen 30 opiskelijalla. Luonnontiedelinjalaisten osuus heistä on 24. Uudistuksia tulee paljon, eikä pelkästään tilojen käytön suhteen. Pieni jännitys on toki siinä, että onko se "Clasun putki" silloin valmis vai ei. Sen tiedämme varmuudella vasta elokuun 10. päivänä.

Aurinkoista kesää teille kaikille clasulaisille!

Kari Hanninen

Rehtori