Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2005-2006

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2005–2006

Lukukausi alkoi jännittyneissä merkeissä, sillä uusi tuntijako ja opetussuunnitelma otettiin käyttöön syksyllä 2005 aloittaneiden opiskelijoiden osalta. Oliko kaikkiin niiden tuomiin uudistuksiin osattu varautua ennakolta? Kuinka kahden eri opetussuunnitelman rinnakkaiselo toimisi? Nämä asiat mietityttivät rehtoria ja opettajakuntaa lukuvuoden alussa. Lukuvuosi eteni kuitenkin lähes normaaliin tapaan, ja siirtymävaiheen ongelmia oli paljon vähemmän kuin ennakkoon pelättiin. Tästä ansaitsee kiitoksen Klassillisen lukion ammattitaitoinen opettajakunta, joka oli tehnyt edellisten lukuvuosien aikana erinomaista valmistelutyötä työstäessään uutta opetussuunnitelmaa. Erityiskiitoksen ansaitsee lukiomme opintojen ohjaaja Lauri Seppälä. Hän jaksoi neuvoa opiskelijoita väsymättä heidän selvittäessään kurssien vastaavuuksia kurssitarjottimesta, jossa oli nyt poikkeuksellisesti kursseja niin vanhasta kuin uudestakin opetussuunnitelmasta.

Jokaisen lukion opetussuunnitelma perustuu vahvasti yhtenäiseen arvopohjaan ja oppimiskäsitykseen. Nämä luovat pohjan toimintakulttuurille, joka on lukion opetus- ja kasvatustehtävän käytännön tulkki. Uusi opetussuunnitelma korostaa vahvasti opiskelijan ohjausta ja tukemista. Sen tärkeänä osana ovat kaikille lukioille yhteiset aihekokonaisuudet, jotka tuovat opetukseen ajankohtaisia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä kasvatus- ja opetushaasteita. Aihekokonaisuuksia ovat aktiivinen kansalaisuus ja yrittäjyys, hyvinvointi ja turvallisuus, kestävä kehitys, kulttuuri-identiteetti ja kulttuurin tuntemus, teknologia ja yhteiskunta sekä viestintä ja mediaosaaminen. Ne tulee ottaa huomioon kaikkien oppiaineiden opetuksessa sekä lukion toimintakulttuurissa. Vaikka siirtymä uusiin opetussuunnitelmiin sujuikin luontevasti, sen sisällön juurruttamisessa arjen työhön on vielä varmasti paljon tehtävää lähivuosina.

Ehkä opetussuunnitelmauudistustakin isompi muutos oli reaaliaineiden kokeiden tulo ensimmäistä kertaa kevään 2006 ylioppilaskirjoituksiin. Vanha yhdistelmäkoe korvautui uusilla ainekohtaisilla kokeilla. Koska tutkinnon voi hajauttaa kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan, jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus osallistua lukioaikana peräti kuuteen reaaliaineen kokeeseen.

Lukuvuoden aikana on ollut ilo seurata useiden opiskelijoiden aktiivista toimintaa. Antti Markkola, 04C, on toiminut Nuorisofoorumin edustajana Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa ja Joel Muujärvi, 04A, Toisen asteen koulutuspalvelujen johtokunnassa. Heidän välityksellään lukiomme opiskelijat ovat saaneet mahdollisuuden tutustua ja seurata kunnallista päätöksentekoa.

Oppilaskunta on järjestänyt lukuisia tapahtumia piristämään opiskelijoiden arkea. Kahvin ja munkkien myynti on kuulunut lähes jokaisen torstai-iltapäivän ohjelmaan. Uusi välipala-automaatti on auttanut jaksamaan pitkinäkin koulupäivinä. Jopa tulojakin on tullut kiitettävästi oppilaskunnan tilille.

Tampereen klassillisen lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Niklas Huotari, 04D, on toiminut Suomen Lukiolaisten Liiton liittohallituksen jäsenenä ja Jukka Leponen, 04B, vastaavasti Lukiolaisten Liiton Hämeen piirin varapuheenjohtajana. Heidän ansiostaan saatiin Tampereelle yksi Suomen suurimmista nuorille järjestetyistä seminaareista, jonka teemana oli vaikuttaminen. Tapahtumapaikkana oli Tampereen yliopiston juhlasali. Tavoitteena oli saada nuoret innostumaan politiikasta, tutustumaan eri vaikutusmahdollisuuksiin ja kannustaa heitä äänestämään. Mukana olivat Suomen Lukiolaisten Liitto, YK-nuoret, WWF, Amnesty International ja useat eri eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt. On hienoa, että juuri meidän lukion opiskelijat ovat olleet järjestämässä näinkin merkittävää tapahtumaa. Kaikille Klassillisen lukion opiskelijoille tarjottiin mahdollisuus osallistua seminaariin kouluaikana, mutta valitettavan moni loisti poissaolollaan. Meillä kasvattajilla on vielä paljon tekemistä aihekokonaisuuksien soveltamisessa käytännön koulutyöhön! Eräänä haasteenahan on kasvattaa nuorista osallistuvia, vastuuta kantavia ja kriittisiä kansalaisia, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Nykylukio tarvitsee toimiakseen yhä monimutkaisempia teknisiä apuvälineitä. Lukuvuoden aikana on täydennetty systemaattisesti luokkien varustusta datatykeillä ja dokumenttikameroilla. Joulun jälkeen saimme peräti 50 uutta tietokonetta oppilaskäyttöön. Tietokoneista 24 on kannettavaa mallia, jotka toimivat langattomassa verkossa. Tietokoneet on sijoitettu latausvaunuun, jota on helppo liikutella käytävää pitkin luokkien läheisyyteen. Näin laitteita voidaan käyttää myös tavallisissa aineluokissa. Kaikkiin tietokoneisiin on asennettu Alfasoftin ruotsin ja englannin kielen opetuspaketit, joita on ehditty jo kevään aikana hieman testaamaankin. Ilokseni olen huomannut, että uusia laitteita käytetään varsin tehokkaasti, mutta ei niin, että käyttö sinänsä olisi itsetarkoitus.

Eräs laitteiden tehokäyttäjä on ollut Clarus-lehden toimitus. Lehti on uudistunut lukuvuoden aikana; se on saanut jämäkän taiton ja sisältökin on varsin kiinnostava ja monipuolinen. Lehdestä ilmestyi lukuvuoden aikana kaksi numeroa. Päätoimittajana on toiminut Heidi Santakari, 03H, ja ohjaavana opettajana lehtori Mikko Turunen. Huomioitavaa on myös se, että lehti ilmestyy myös verkkoversiona värikuvin, joten se on kaikkien, myös vanhempien luettavissa. Lehti on omavarainen: muodollinen 50 sentin kappalehinta ja lehdestä saadut mainostulot kattavat kokonaan paperiversion kulut.

Kansainvälisellä taholla riitti jälleen tapahtumia. Lokakuussa lähti 20 opiskelijaa Roomaan. Valvovina opettajina toimivat lehtorit Tuija Laurikka ja Kari Talikainen. Vastaavasti helmikuussa saapui lukioomme Ranskan ystävyyskoulusta 24 opiskelijaa kahden opettajan kanssa. Myöhemmin tähän seurueeseen liittyi myös ystävyyskoulun rehtori, joka vieraili nyt ensimmäistä kertaa lukiossamme.

Maaliskuun lopulla lukiostamme osallistuivat tiedeleirille Cerniin Antti Aho, 04C, Tuomas Maljanen, 04D, ja Lauri Mäkinen, 04C.

Lehtori Esko Väyrynen kävi marraskuussa Uppsalassa tutustumassa ruotsalaisen lukion toimintaan. Tarkoituksena oli kartoittaa mahdollista yhteistyötä Tampereen klassillisen lukion ja Linnégymnasiumin välillä. Vastavierailu tapahtunee tulevan syksyn aikana.

Joulukuun alussa apulaisrehtori Terhi Rautio sekä lehtorit Sinikka Salonen ja Kari Talikainen kävivät Saksassa Rhabanus-Maurus-Gymnasiumissa tarkoituksenaan kartoittaa mahdollisuutta tehdä uudenlaista kansainvälistä yhteistyötä tietotekniikkaa apuna käyttäen. Vierailusta poikikin uusi eTwinning-hanke, joka pohjautuu laajemmin teemaan Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni. Mukana hankkeessa on vieraiden kielten lisäksi yhteiskuntaoppi ja historia. Opettajamme ovat tehneet suunnittelutyötä saksalaisten kollegojensa kanssa tämän kevään aikana, ja tulevana syksynä on tarkoitus aloittaa opiskelijoiden välinen kommunikointi sähköpostitse. Yhteiseksi kieleksi on sovittu englannin kieli.

Lukuvuoden aikana lukiossamme kävi säännöllisesti Helsingin Saksalaisesta koulusta Heidi Glause pitämässä keskusteluharjoituksia ja Dr. phil. Heidi Kiiskinen Sampolan koulusta opastamassa pienimuotoisten esitelmien tekoa aiheena Saksan historia. Tavoitteena oli luoda opiskelijoille valmiuksia Sprachediplom-koetta varten. Diplomi suoritetaan yleensä ylioppilaaksi pääsyn jälkeen, ja se antaa opiskelijalle mahdollisuuden hakeutua yliopisto-opintoihin Saksaan.

Opiskelijamme ovat jälleen saaneet menestystä valtakunnallisella tasolla. Aino Huilla, 04B, voitti Opetushallituksen ja Saksan liittotasavallan suurlähetystön järjestämän kirjoituskilpailun, mistä hänelle myönnettiin neljän viikon stipendimatka Saksaan kesällä 2006. Ville Mäki, 03B, voitti puolestaan Suomen ruotsinopettajien ja Pohjoismaiden Suomen Instituutin järjestämän valtakunnallisen kirjoituskilpailun. Ville Ahti, 03B, pääsi valtakunnalliseen loppukilpailuun niin matematiikassa kuin fysiikassakin. Jenni Kivelä, 04A, ja Kati Kontio, 04A, saivat hopeaa StreetDance- pienryhmäsarjan suomenmestaruuskisoissa. Tampereen lukioiden palloiluturnauksissa poikien joukkue sai hopeaa salibandyssä ja pronssia pesäpallossa.

Myös opettajien työ sai poikkeuksellista huomiota lukuvuoden aikana. Svenska folkskolans vänners styrelse myönsi lehtori Esko Väyryselle huomattavan suuruisen rahastipendin erinomaisesta ruotsin kielen opetuksesta, joka on jo usean vuoden ajan näkynyt poikkeuksellisen hyvinä ylioppilaskirjoitusten tuloksina. Tämän valtakunnallisen huomion myötä hänelle myönnettiin myös Tampereen kaupungin mitali juhlavassa tilaisuudessa Raatihuoneella.

Keväällä jää eläkkeelle matematiikan ja fysiikan lehtori Taisto Heikkilä, joka piti ensimmäisen kerran oppitunteja Klassillisessa lyseossa jo lukuvuonna 1971-1972. Taisto on pidetty opettaja, joka on nauttinut työstään. Opiskelijat ovat arvostaneet erityisesti hänen huumorilla höystettyä selkeää opetustaan. Kollegana Taisto on ollut yhteistyökykyinen ja aina valmis tarvittaessa tukemaan ja neuvomaan meitä nuorempia opettajia. Me kaikki jäämme kaipaamaan hänen rauhallista ja luottamusta herättävää olemustaan.

Lukuvuoteen mahtuu paljon tapahtumia, myös ikäviä. Toukokuussa J. V. Snellmanin päivänä saapui lukioomme suruviesti. Koulumme keittiössä pitkään työskennellyt Pirjo Tero oli menehtynyt vaikean sairauden murtamana. Salkoon nostettu lippu laskettiin lyhyen muistotilaisuuden jälkeen puolitankoon. Pirjon muistamme aina iloisena ja ystävällisenä äitihahmona, keittiön sydämenä ja sieluna. Viimeiset vuodet hän ehti toimia ravitsemustyönjohtajana, ja nuoresta iästään johtuen hänellä olisi ollut vielä useita työvuosia meille annettavana.

Toiseksi viimeisenä koulupäivänä ilmaisutaidon kurssilaiset esittävät näytelmä-elokuvan Entäs sitten, Leevi. Ryhmän laatima käsikirjoitus perustuu kirjailija Lauri Viidan teoksiin Moreeni, Entäs sitten, Leevi ja Kootut runot sekä professori Yrjö Varpion Lauri Viitaa käsittelevään väitöskirjaan. Lauri Viitaa näyttelee Jaani Haapasalo, 04C, ja elokuvan kuvaaja ja editoija on Joel Muujärvi, 04A. Kurssin ohjaajana ja innoittajana toimii lehtori Oili Sainila. Tämän yhteisen tilaisuuden jälkeen on vielä lauantaina 3.6. jaksotodistusten jako 1. ja 2. vuoden opiskelijoille; tällöin kuulemme perinteiseen tapaan apulaisrehtori Terhi Raution kevättervehdyksen keskusradion kautta. Ylioppilasjuhla pidetään Tampereen yliopiston juhlasalissa, jossa on juhlava tulevien ylioppilaiden lakitus sekä opiskelijoiden upeita laulu-, tanssi- ja runoesityksiä.

Kari Hanninen, rehtori