Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2002-2003

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2002–2003

Vaiheikasta lukuvuotta voi kuvata yksinkertaisesti sanalla kansainvälinen. Jos Suomen sijainti onkin Euroopan äärilaidassa, Clasun sijainti on aivan sen keskipisteessä – näin meistä on lukuvuoden aikana usein tuntunut.

Kulunut lukuvuosi on esimerkki hyvistä tuloksista, joihin päästään yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Heti lukuvuoden alussa saapui Essenistä Saksan yhteistyökoulusta 4 opiskelijaa kahden viikon vierailulle. Heidän matkansa tarkoituksena oli tutustua paikalliseen elämään työharjoittelun avulla. Samalla periaatteella meiltä lähtee opiskelijoita Esseniin lehtori Sinikka Salosen johtamana heti kesäkuun alussa.

Odotetulle opintomatkalle Ranskaan suuntasi 20 opiskelijaa lokakuun puolessavälissä. Mukana matkustivat lehtorit Terhi Rautio ja Tuija Laurikka sekä rehtori Jorma Suonio. Matkalla tutustuttiin ranskalaisiin opiskelijoihin, paikalliseen koulujärjestelmään ja perhe-elämään sekä Pariisin nähtävyyksiin ja muuhunkin kulttuuriin.

Marraskuussa käynnistyi Klassillisen lukion ja Tammerkosken lukion kolmevuotinen Comenius-kouluhanke projektivierailulla Espanjaan. Alkutunnustelun suorittivat lehtorit Annukka Kalliovalkama, Sisko Salomaa ja Kari Talikainen mukanaan kaksi opiskelijaa. Muut hankkeeseen kuuluvat maat ovat Belgia ja Iso-Britannia. Tavoitteena on tutkia modernin kansalaisuuden käsitettä: mitä tarkoittaa omasta itsestä, välittömästä ympäristöstä ja laajemmin koko maailmasta huolehtiminen ja välittäminen. Lisäksi tavoitteena on antaa opiskelijoille mahdollisuus pohtia omaa elämäänsä vieraisiin kulttuureihin tutustumisen kautta ja oppia ymmärtämään toisenlaisia elämäntapoja. Kolmantena tavoitteena on edistää yhteiseurooppalaisen kansalaisuuden käsitettä, toisin sanoen yhteisiä päämääriä kaikkien elämänlaadun parantamiseksi.

Heti Espanjan vierailun jälkeen suunnattiin ystävyysvierailulle Hollantiin Leekin kaupunkiin. Mukana oli Clasusta lehtori Kalliovalkaman lisäksi 5 opiskelijaa.

Iloisen tuulahduksen kouluumme toi aina pirteä Magdalena Jedronowich, lyhyemmin Magda. Hän saapui piristämään syksyämme Puolasta EU-projektin rahoituksella. Magda toimi meillä Clasussa sekä Tammerkosken lukiossa apuopettajana lähinnä englannin kielen tunneilla. Lukuvuoden aikana koulussamme vieraili englannin tunneilla myös Patrick Rafferty Etelä-Afrikasta. Tästä mahdollisuudesta kiitämme Nokia-yhtiötä. Patrick ja Magda pitivät yhdessä ensimmäisen vuoden opiskelijoille suullisen kielitaidon kurssin syyslukukaudella.

Keväällä kansainväliset vierailut painottuivat vastavierailuihin. Helmikuussa kouluumme saapui vierailulle 20 opiskelijaa ja 2 opettajaa uudesta ystävyyskoulusta Roomasta. Tarkoituksena oli luoda uusia ystävyyssuhteita ja pohjustaa syksyn vastavierailua Roomaan.

Comenius-kouluhankkeeseen liittyen saapui maaliskuussa vierailijoita Belgiasta. Osittain samanaikaisesti meillä oli vieraita myös Hollannin ystävyyskoulusta. Pohjola-Nordean stipendimatkalle Ruotsiin 14. – 20.5. pääsi tiukan valtakunnallisen seulonnan jälkeen 01B:n opiskelija Elli Gustafsson.

Vaikka lukuisat kansainväliset hankkeet olivatkin ehkä näkyvimmin esillä, Clasussa tapahtui paljon muutakin. Kaikkien muistissa on varmasti ilmaisutaidon ryhmän upea teatteriesitys, Aleksis Kiven Nummisuutarit. Lehtori Oili Sainilan innoittamana ryhmäläiset ylsivät lähes ammattimaisiin suorituksiin pienintä sivuroolia myöten. Vierailevana asiantuntijana ilmaisutaidon ryhmässä oli Rami Saarijärvi, joka opiskelee Tampereen yliopiston teatterin ja draamantutkimuksen koulutusohjelmassa, ja rooliasut sekä osa lavasteista saatiin lainaksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta.

Unohtaa ei sovi myöskään koulun perinteisiä juhlia: itsenäisyyspäiväjuhlaa, joulujuhlaa Finlaysonin kirkossa ja kevätjuhlaa Tampereen yliopiston juhlasalissa. On hienoa huomata, että Clasusta löytyy vuodesta toiseen lahjakkaita laulajia, soittajia, runon lausujia ja muita esiintyjiä jokaiseen tilaisuuteen. Kuvataiteiden puolelta Laura Patrikainen, 00C, saavutti jaetun 1. sijan lukioiden yhteisen kuvataidekilpailun kuvanveistosarjassa.

Syyslukukauden lopussa lukiossamme siirryttiin uuteen ProCapita-hallinto-ohjelmaan. Ongelmia oli erityisesti todistusten arvosanojen ja poissaolojen tulosteiden kanssa. Ohjelmaa on kehitetty lukuisten alkuvaikeuksien jälkeen, ja tulevan lukuvuoden aikana sen pikkuviat saadaan varmasti korjattua. Mielenkiintoisena uutena piirteenä ohjelmassa on opiskelijoiden mahdollisuus itse syöttää tulevan lukuvuoden kurssivalinnat Internetin välityksellä ns. Web-liittymän avulla. Opiskelijoille jaettiin toukokuussa henkilökohtaiset käyttäjätunnukset ja salasanat, jotka mahdollistavat valintojen syötön kotitietokoneelta. Näin Clasu toimi Tammerkosken ja Kaarilan lukion kanssa pilottikouluna: uuden tekniikan kehittäjänä ja testaajana. Tulokset ovat erittäin myönteisiä. Opiskelijat kokivat valintojen syötön helppona ja mielenkiintoisena uutena Internetin käytännön sovelluksena.

Kari Hanninen, rehtori