Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Yksittäisten opintojaksojen opiskelu

Mitä aineopiskelu eli yksittäisten lukion opintojaksojen opiskelu tarkoittaa?

Voit opiskella yhtä tai useampaa lukion oppiainetta. Voit suorittaa oppiaineesta/-aineista vain yksittäisiä opintojaksoja tai halutessasi vaikka kaikki tarjolla olevat opintojaksot.

Miksi opiskelisi yksittäisiä lukion aineita?

Voit opiskella yksittäisiä lukion aineita monesta syystä.

  • Voit suorittaa ylioppilastutkinnon, jos sinulla on jo lukion päättötodistus.
  • Voit korottaa lukion päättötodistuksesta jonkun oppiaineen/-aineiden arvosanoja tai täydentää lukion päättötodistusta uudella aineella.
  • Voit opiskella yksittäisiä aineita pääsykokeisiin tai ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessasi. Voit opiskella esimerkiksi lääketieteen pääsykokeita varten biologiaa, kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa tai kauppatieteiden pääsykokeisiin yhteiskuntaopin, historian ja matematiikan kursseja. Jos taas olet osallistumassa ylioppilaskirjoituksiin korottaaksesi arvosanojasi, voit valmistautua niihin aineopiskelijana lukemalla kyseisen aineen opintojaksoja.
  • Aineopiskelijana voit opiskella myös ilman erityistä syytä. Jos haluat opiskella esimerkiksi uuden kielen tai verestää aiempaa kielitaitoa, voit tulla opiskelemaan aikuislukioon. Aikuislukiossa on tarjolla kattava kielivalikoima: englanti, ruotsi, espanja, italia, ranska, saksa ja venäjä. Kieliä on tarjolla alkeista alkavista (B3) edistyneimpiin (A, B1 - alakoulussa alkaneet kielet).

Kun päätät opinnot, voit halutessasi pyytää opinnoistasi erillistodistuksen kansliasta tai voit opiskella ilman todistuksen saantia. Todistuksesta näkyy aikuislukiossa opiskelemasi aineet ja niiden arvosanat.

Milloin on aineopiskelija ja milloin lukion tutkinto-opiskelija?

Jos sinulla on lukion päättötodistus, olet aineopiskelija. Samoin olet aineopiskelija, jos olet tällä hetkellä toisen lukion tai ammattikoulun tutkinto-opiskelija. Aineopiskelijoita ovat myös yksittäisiä oppiaineita/opintojaksoja lukevat, jotka eivät aio suorittaa koko lukion oppimäärää.

Huomaa, että jos sinulla toisen asteen ammatillinen perustutkinto mutta ei lukion päättötodistusta ja tavoitteenasi on ylioppilastutkinnon suorittaminen, olet aineopiskelija, jolle ei tule seuraavassa kohdassa mainittuja aineopiskelumaksuja.

Maksaako aine- eli yksittäisten opintojaksojen opiskelu?

Aineopiskelu on maksullista. Lukuvuosimaksu on 200€ ja kattaa opinnot syksystä kevääseen. Lukuvuosimaksu on sama riippumatta kuinka monta opintojaksoa opiskelet.

Voiko opiskella Tampereen aikuislukiossa, jos ei asu Tampereella?

Tampereen aikuislukiossa voivat opiskella kaikki asuinpaikasta riippumatta. "Tampere" koulun nimessä viittaa vain koulun sijaintiin.

Voiko tenttiä yksittäisiä opintojaksoja?

Yksittäisiä opintojaksoja ei voi suorittaa tenttimällä. Tenttimällä voi suorittaa vain kokonaisia oppimääriä. Tenttiminen on mahdollista niin sanottuna yksityisopiskelijana. Tenttiminen on maksullista. Kysy lisää kansliasta. Tutkinto- tai aineopiskelija ei voi samaan aikaan olla yksityisopiskelija.

Ilmoittaudu opiskelijaksi