Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Terveystieto

Terveystieto

Kurssien suoritusjärjestys:

Kurssi TE1 suositellaan suoritettavaksi ensimmäisenä. Muut kurssit voi suorittaa vapaavalintaisessa järjestyksessä. Terveystiedon yo-reaalikokeeseen osallistuvien olisi hyvä suorittaa kaikki neljä kurssia. Myös biologian kurssi BI4 Ihmisen biologia on terveystiedon opiskelijoille hyödyllinen. TE4 soveltuu parhaiten viimeiseksi terveystiedon kurssiksi hieman ennen ylioppilaskirjoituksia.

Kurssiarviointi:

Arviointi perustuu kurssin aikana palautettaviin ja tehtyihin suorituksiin sekä kirjalliseen kokeeseen. Arviointiperusteet selvitetään kurssin alussa. Kurssit arvioidaan numeroarvosanoilla.

Pakollinen / Valtakunnallinen syventävä/Koulukohtainen syventävä TE01

Alle 18-vuotiaana lukio-opintonsa aloittaneelle opiskelijalle pakollinen kurssi, jos opinnot aikuislukion oppimäärän mukaan aloitettu ennen 1.1.2017.

Kurssilla kehitetään arjen terveysosaamista, perehdytään ihmisen toimintakykyyn vaikuttaviin tekijöihin: mm. terveyttä edistävään liikuntaan, ravitsemukseen ja lepoon. Kurssilla syvennetään kansantauteihin, yleisimpiin tartuntatauteihin ja seksuaaliterveyteen liittyviä tietoja ja tutustutaan riippuvuuksien eri muotoihin ja päihteiden vaikutuksiin. Kurssilla käsitellään myös itsehoitoa ja hätäensiapua.

Valtakunnallinen syventävä/Koulukohtainen syventävä TE02

Kurssilla opitaan ympäristön vaikutuksesta terveyteen sekä perehdytään mielenterveyttä suojaaviin ja kuormittaviin tekijöihin. Opiskellaan sosiaalisen tuen muotoja ja merkitystä sekä käsitellään monipuolisesti seksuaaliterveyttä. Lisäksi kurssilla tutustutaan työhyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Valtakunnallinen syventävä/Koulukohtainen syventävä TE03

Kurssilla perehdytään terveyteen vaikuttaviin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin, kuolleisuuteen ja sairastavuuteen liittyviin kehityslinjoihin. Kurssilla syvennetään tietoja terveyspalvelujen toimijoista sekä perehdytään terveydenhuollossa ja itsehoitona toteutettaviin tavallisimpiin tutkimuksiin ja terveyden ja sairauden tutkimiseen. Kurssilla opiskellaan myös väestöryhmien terveyseroja ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä pohditaan terveyteen ja sairauteen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Kurssiin kuuluu pienimuotoisen terveystutkimuksen tekeminen.

Koulukohtainen syventävä kurssi TE04 Terveystiedon abikurssi

Kurssilla tutustutaan vanhoihin yo-tehtäviin, harjoitellaan vastaustekniikkaa ja samalla kerrataan terveystiedon reaalikoetta varten keskeisiä sisältöjä