Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Fysiikka ja kemia

Fysiikka (fy)

Valinnaiset kurssit

fy1 Fysiikka omassa elämässä ja elinympäristössä

Tutustutaan lämpöoppiin, energiakäsitteeseen ja energian säilymisen periaatteeseen. Tehdään fysiikan perustöitä ja tutustutaan fysiikan ilmiöihin arkielämässä.

fy2 Fysiikka maailmankuvan rakentajana

Käsitellään erilaisia vuorovaikutuksia ja kappaleiden liiketiloja fysiikan tutkimustöiden avulla. Perehdytään maailmankaikkeuden rakenteisiin ja mittasuhteisiin. Tutustutaan fysiikan ajankohtaisiin ilmiöihin.

fy3 Fysiikka yhteiskunnassa

Käydään läpi kestävää energiavarojen käyttöä ja energiantuotantoa. Sähköön liittyviä ilmiöitä tarkastellaan kokeellisuuden kautta. Tutustutaan teknologian sovelluksiin fysiikan näkökulmasta.

Käytettävä oppikirja: Aine ja energia, Fysiikan tietokirja, Sanomapro

Kemia (ke)

Valinnaiset kurssit

ke1 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Tutustutaan kodin kemikaaleihin ja paloturvallisuuteen. Tutkitaan puhtaiden aineiden ja seosten ominaisuuksia kokeellisuuden avulla. Sisällöissä pohditaan kemian osallisuutta oman elämän ja elinympäristön ilmiöissä.

ke2 Kemia maailmankuvan rakentajana

Tutustutaan aineen koostumiseen atomeista, atomin rakenteeseen ja jaksolliseen järjestelmään. Lisäksi tutustutaan hiileen, hiilen yhdisteisiin ja ravintoaineisiin erilaisten mallien avulla.

ke3 Kemia yhteiskunnassa

Tutustutaan energian ja aineiden muuttumiseen kemiallisissa reaktioissa. Harjoitellaan kemian merkkikielen ja yksinkertaisten reaktioyhtälöiden tulkitsemista. Tutustutaan happamuuteen ja pitoisuuteen ja hiilen kiertokulkuun.

Käytettävä oppikirja: Aine ja energia, Kemian tietokirja, Sanomapro.