Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Opiskelijan tukeminen ja hyvinvointi

Opiskeluhuolto

Lukiolaiset ovat oikeutettuja opiskeluterveydenhuollon palveluihin. Pääosan palveluista saa oppilaitoksen terveydenhoitajilta. Lääkäripalvelut tarjotaan joko omassa oppilaitoksessa tai opiskeluterveydenhuollon keskitetyssä toimipisteessä Tullinkulmassa (Hammareninkatu 7). Oppilaitoksen oma terveydenhoitaja arvioi, tarvitseeko opiskelija lääkäripalveluja, ja ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle joko oppilaitokselle tai keskitettyyn opiskelijaterveydenhuollon toimipisteeseen.

Kuraattorit ja psykologit tukevat ja neuvovat opiskelijoita hyvinvointiin, opiskeluun ja elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Opiskeljahuolto-sivuilta saa myös neuvoja, miten toimia, jos kokee kiusaamista tai muuta epäasiallista kohtelua. Lue lisää ja katso lukiosi kuraattorien ja psykologien yhteystiedot:

Erityisopetus

Aloitettuaan opinnot Tampereen kaupungin lukiossa opiskelija kuulee lukion erityisopettajan opiskeluun tarjoamista tukitoimista ja osallistuu erityisopettajan järjestämään (digi)lukiseulaan. Jos seulan tuloksista tai eri tavoin kerätyistä taustatiedoista näkyy, että opiskelija hyötyisi erityisopettajan tapaamisesta, kutsuu erityisopettaja hänet käymään. Luonnollisesti myös opiskelija itse tai hänen huoltajansa voivat ottaa yhteyttä erityisopettajaan.

Haasteita opiskeluun saattavat oppimisvaikeuksien lisäksi tuoda moninaiset psyykkiset ja fyysiset syyt. Kahdenkeskisissä tapaamisissa, pienryhmätyöskentelyssä tai vetämällään kurssilla erityisopettaja tekee tarvittavat testaukset ja opettaa lähinnä opiskelutaitoja, joista opiskelija voi hyötyä lukio-opinnoissaan ja ylioppilaskirjoituksissa.

Erityisopettaja valmistelee hakemukset ja lausunnot Ylioppilastutkintolautakuntaan yhdessä opiskelijan kanssa. Hän tekee yhteistyötä muun muassa opinto-ohjaajan, rehtorin, aineenopettajien ja vanhempien kanssa sekä osallistuu lukion opiskeluhuoltoon. Syyt lukion erityisopettajalla käymiseen ovat moninaiset, ja hänen toimenkuvansa on monipuolinen.