Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Lukio-opinnot

Opetussuunnitelma

Lukio-opintojen tavoitteet ja keskeiset sisällöt esitetään opetussuunnitelmassa. Opetussuunnitelma antaa perustan kaikelle koulun opetus- ja kasvatustyölle sekä koulun arvioinnille ja kehittämistyölle. Se tukee opettajan työn suunnittelua, toteuttamista ja arviointia. Opetussuunnitelma on samanaikaisesti hallinnollinen ja pedagoginen asiakirja: se kertoo mitä ja miten koulussa opitaan ja työskennellään.

Opetushallituksen esittämien opetussuunnitelman perusteiden pohjalta koulutuksen järjestäjä laatii opetussuunnitelman.

Tampereen seudulla koulutuksen järjestäjät ovat yhteistyössä laatineet seudullisen lukioiden opetussuunnitelman, jonka pohjalta eri koulutuksen järjestäjien lukiot ovat laatineet omat koulukohtaiset opetussuunnitelmansa.

Opetushallitus päätti voimassa olevat opetussuunnitelman perusteet nuorille tarkoitettua lukiokoulutusta varten 7.11.2019. Seutukunnallinen opetussuunnitelma hyväksyttiin Elinvoima- ja osaamislautakunnassa 27.1.2021 ja se otetaan käyttöön 1.8.2021.

Abit heittävät karkkeja penkkariajelulla kuorma-autosta.
Penkkariajelut juhlistavat abiturienttien eli lukio-opintonsa päättävien alkavaa lukulomaa ennen ylioppilaskirjoituksia.

Opiskelu lukiossa

Lukion oppitunneilla käytetään tiedonhankintaan ja työskentelyyn digitaalisia oppimisympäristöjä, kurssikirjoja ja muita oppimateriaaleja. Lukio-opintoihin sisältyy myös digitaalisen ylioppilastutkintojärjestelmän käytön harjoittelu Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-järjestelmässä. Monipuolinen opiskelu kartuttaa nuorille taitoja, joita tarvitaan jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Lukiolaisen keskeinen työväline on oma, kannettava tietokone. Sen tulee olla mukana ja käytettävissä oppitunneilla. On tärkeää, että Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistuksen lisäksi tietokone saadaan toimimaan langattomassa koeverkossa myös sen ollessa Abitti-käytössä. Lukiossa päättöjaksojen kokeet pidetään yleisesti Abitti-järjestelmällä langattomissa koeverkoissa.

Alla olevasta linkistä löydät Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita oikeanlaisen työvälineen hankkimiseen, jotta kannettava tietokone saadaan toimimaan Abitti-järjestelmässä. Näitä ohjeita noudattamalla opiskelijalla on lukioajan käytössään työväline, jolla hän voi osallistua myös ylioppilaskirjoituksiin.

Tampereen kaupungin lukioissa on käytössä Wilma www-liittymä. Wilmaa käytetään lukuisiin kouluarjen päivittäisiin asioihin. Opiskelijat mm. katsovat Wilmasta läksyt, koepäivät ja työjärjestyksen sekä tekevät kurssivalintoja, seuraavat suorituksiaan, lukevat tiedotteita ja viestivät opettajien kanssa. Opettajat käyttävät Wilmaa mm. arviointiin, poissaolojen merkitsemiseen sekä yhteydenpitoon huoltajien kanssa. Huoltajille Wilma on käytännön työkalu nuorensa koulunkäynnin seuraamiseen sekä yhteydenpitoon opettajien kanssa.

Opiskelijoiden vanhemmat voivat luoda Wilma-tunnuksensa itse.Tunnusten luominen vaatii vahvan tunnistautumisen.

Opinnot verkkotarjottimelta

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa osa lukio-opinnoista verkko-opiskeluna. Verkko-opintoina voi suorittaa valtakunnallisia pakollisia ja valinnaisia opintoja, mutta myös paikallisia kaupungin lukiokoulutuksen yhteisiä opintoja. Verkko-opinnot tuovat joustavuutta opiskelijan opintoihin.

Opintoja tarjotaan viidessä verkkoperiodissa, joista viimeinen jatkuu kesän yli. Tarjolla on yli 100 opintojaksoa ja kurssia lähes kaikista oppiaineista. Verkossa opiskellaan pääsääntöisesti Moodlen tai Teamsin kautta ja siihen voi kuulua myös etätapaamisia verkon välityksellä.

Verkkotarjotin löytyy Wilman kurssitarjottimelta ja opintoihin ilmoittaudutaan aina opinto-ohjaajan kautta. Voit suorittaa verkko-opintoja, jos olet opiskelijana joissain seuraavista lukioista:

Tampereen aikuislukio
Hatanpään lukio
Tampereen klassillinen lukio
Tampereen lyseon lukio
Sammon keskuslukio
Tampereen teknillinen lukio

Yksityisten lukioiden opiskelijat eivät voi tällä hetkellä tehdä verkko-opintoja kaupungin verkkotarjottimelta.


Katso myös


Tämän sivun lyhytosoite on tampere.fi/lukioopinnot