Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Pyynikintie 2

Historiallinen ja arvokas Pyynikintie 2 on Hatanpään lukion tulevaisuuden lukiokiinteistö


Lukiolaisten määrä on Tampereen seudulla kasvussa. Laskelmien mukaan kaupunkiin tarvitaan seuraavien vuosien aikana lisätilaa jopa 500:lle uudelle lukiolaiselle. Kaupungin lukioverkkoselvityksen mukaan uutta lukiota ei perusteta, vaan nykyisiä kasvatetaan. Viimeistään vuonna 2025 toiminnassa tulee olla uusi suurempi lukio, joka rakentuu nykyisen Hatanpään lukion pohjalle uudessa lukion kasvun mahdollistamassa kiinteistössä.

Hatanpään lukion nykyistä koulurakennusta taas tarvittaisiin kipeästi perusopetuksen käyttöön - lasten ja nuorten määrä Härmälässä ja Hatanpäällä on kovassa kasvussa.

Muuton taustalla on myös Hatanpään lukion asema Musiikin (musiikki ja musiikkiteatteri) erityisen koulutustehtävän lukiona. "Esittävien taiteiden opetuksen nykytila ja tulevaisuuden koulutuspolut" - työryhmän loppuraportti julkaistiin elokuussa 2019. Raportin päävisio oli, että Tampereelle tulisi rakentaa Esittävien taiteiden kampus vuoteen 2030 mennessä. Erikseen mainitaan, että Hatanpään lukio sijoittuisi kampukselle.

Hatanpään lukio on kasvanut hienoon seuraan - on selvää, että olemme haluttu yhteistyökumppani TAMK:n musiikin koulutusaloille, Tampereen konservatoriolle ja Pirkanmaan musiikkiopistolle (PMO), jotka kaikki haluavat sijaita toisiaan ja meitä lähellä mahdollistaen tulevaisuudessa nykyistäkin lähemmän yhteistyön.

Esittävien taiteiden kampuksen sijaintia ja sille sijoittuvia oppilaitoksia visioitiin useammassakin eri työryhmässä. Eri vaihtoehtojen pohjalta päädyttiin jatkamaan Pyynikin vaihtoehdon pohjalta. Tampereen kaupungin omistamaa Pyynikintie 2:n kiinteistöä ryhdyttiin tarkemmin suunnittelemaan Hatanpään lukion uudeksi koulutaloksi. Suunnittelutyö tehtiin pääosin lukuvuoden 2020-2021 aikana.

Tamperella Pyynikintie 2:n kiinteistö tunnetaan nimellä "Vanha Teku", koska talo on alun perin vuonna 1916 rakennettu ja vuonna 1934 laajennettu Tampereen teknilliseksi oppilaitokseksi. Rakennus on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Historiallisessa kiinteistössä toimi sisällissodan aikana vuonna 1918 mm. Tampereen punakaartin esikunta.

Talon 1-kerroksen suuri yhteinen Monitoimitila ja kerrokset 2-4 tulevat lukion käyttöön. Suunnittelu tapahtuu alusta alkaen Musiikin erityisen koulutustehtävän - niin musiikin kuin musiikkiteatterin - tarpeisiin. Tiloihin mahtuu noin 750 lukiolaista. Omat tilansa saa myös opiskeluhuolto.

Osa tiloista tehdään sopiviksi PMO:n ja Konservatorion iltakäyttöä varten. Vanha kiinteistö saneerataan täysin, vanhaa oikeastaan jää vain talon rakenne ja kaunis ulkokuori. Pyynkintielle kuljetaan Ratikalla joko Pyynikintorin tai Metson pysäkeillä pois hypäten.

Lukion edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana suunnittelussa. Suunnittelussa on käyty läpi eri tilojen sijainti kiinteistössä, tieto- ja viestintäteknisiä ratkaisuja, musiikin ja musiikkiteatterin tiloja sekä eri tilojen kiinteitä kalusteita. Suunnittelua on tehty Tampereen kaupungin tilapalvelun johdolla. Hankkeen arkkitehtinä on toiminut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Von Boehm - Renell Oy, joka on erikoistunut juuri koulurakennusten suunnitteluun. Opettajien toiveita on hankkeessa otettu hyvin huomioon mm. äidinkielen ryhmätyötilojen, liikunnan pukeutumistilojen ja musiikin tilojen osalta.

Arkkitehtitoimiston ammattitaidolla - kouluhenkilökuntaa hienosti kuullen - tekemissä pohjapiirroksissa huomiota herättävät tilojen valoisuus ja luokkahuoneiden suuret ikkunat kaikkiin eri suuntiin. Musiikin luokat on sijoitettu alustavasti talon upeisiin "nurkkatorneihin" neljänteen kerrokseen. Oheisessa kuvassa on havainnollistettu talon 2. kerrosta.

Peruskorjauksen rakennusurakka toteutetaan 2021-2023. Samaan aikaan suunnitellaan tilojen kalustus. Ensimmäiset käyttäjät muuttavat valmiiseen kiinteistöön syyslukukaudeksi 2023.

Pyynikintie 2 on suuri, osin neli-, osin viisikerroksinen rakennus. Lukion lisäksi taloon sijoitetaan perusopetuksen tiloja. Kiinteistön pohjakerrokseen valmistuu Vivi Lönnin koulun käsityön ja kotitalouden luokat. Pohjakerroksessa ja 1. kerroksessa on lisäksi tilat 12-luokkaisen alakoulun väistötiloiksi - tällaisista tiloista on kaupungissa pysyvä tarve ja suunnitelman mukaan kukin väistävä koulu toimii tiloissa aina n. puolentoista vuoden ajan. 1-kerrokseen sijoittuvat lisäksi opiskeluhuollon tilat.

Talon ensimmäisessä kerroksessa on lisäksi suuri yhteinen kouluravintola, valmistuskeittiö sekä noin 400-henkisen yleisön vetävä Monitoimitila. Monitoimitila suunnitellaan Hatanpään lukion Musiikin ja musiikkiteatterin tarpeisiin. Tilassa voidaan järjestää konsertteja ja esimerkiksi syksyn ylioppilasjuhlat. Kevään lakkiaiset ja vanhojen tanssit järjestettäneen jatkossa talon ulkopuolella vuokratiloissa - näin toimivat useimmat muutkin lukiot.

Lukion pääkerrokset ovat talon 2. ja 3. kerroksessa. Toiseen kerrokseen sijoittuvat äidinkielen ja kirjallisuuden sekä luonnontieteiden opetus ja lukion hallinto. Opiskelijakunta saa hallintotilojen läheltä oman kokoustilansa ja loungensa. (Kuva: Hankeselvityksen kuva kiinteistön 2. kerroksen suunnittelusta.)


Kolmannessa kerroksessa sijaitsevat kuvataiteen, kielten ja reaaliaineiden opetustilat. Useat tiloista ovat yhdisteltäviä tai jaettavia mahdollistaen joustavan käytön. Toisaalta ylioppilastutkinnon päivinä luokat voidaan avata suuriksi yhteisiksi koetiloiksi. Liikuntasali ja musiikkiteatterin luokka muodostavat oman liikunnallisen solunsa, jossa mahdollisestaan suurempienkin ryhmien liikunta ryhmää eri tiloihin jakaen.

Neljännen kerroksessa ovat musiikin tilat. Kaksi suurta luokkaa studioineen ja muine oheistiloineen mahdollistaa laajan musiikkitoiminnan. Bänditiloja on lisäksi kiinteistön kellarikerroksessa. Yhteistyökumppanimme Pirkanmaan musiikkipisto ja Tampereen konservatorio ovat olleet kiinnostuneita tasokkaiden tilojen iltavuokraamisesta.

Pyynikitie 2:n liikuntasali on pienehkö ja lukion suurista liikunnan ryhmistä osa liikkuu talon ulkopuolella. Pyynikin ja Eteläpuiston upeat maisemat tulevat tulevaisuuden lukiolaisille tutuiksi. Toisaalta lukiolaiset nykyiseen tyyliin liikkuisivat osalle kursseista muualle. Pyynikin alueella ja keskustan länsipuolella on paljon liikuntatiloja, mutta myös paljon tilojen käyttäjiä. Liikunnan järjestäminen vaatii jatkossa yhteistä suunnittelua muiden alueen toimijoiden kanssa.

Hatanpään lukion Pyynikille muuton aikataulu on edelleen epäselvä. Kiinteistön peruskorjauksen valmistuessa syksyllä 2023 emme todennäköisesti vielä pääse tilojen käyttäjäksi, koska tiloja tarvitaan ensin muiden kesken olevien remonttien väistötiloiksi. Todennäköisimmin muutto lykkääntyy syksyyn 2024 tai syksyyn 2025. Päätöstä muuttoaikataulusta odotetaan vuoden 2021 kuluessa.

(Artikkelin yläkuva: Tamperelainen / Riina Haapala)