Siirry sisältöön

Valmistava opetus

Valmistava opetus

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu peruskouluikäisille 7–16 -vuotiaille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, jotka eivät vielä puhu suomea tai joiden suomen kielen taito ei vielä ole riittävä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Valmistavassa opetuksessa oppilas tutustuu suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin sekä opetusmenetelmiin. Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan suomen kielen taitoa ja tarvittavia valmiuksia perusopetukseen siirtymistä varten. Kun oppilaan suomen kielen taito on riittävä, hän voi opiskella myös muita oppiaineita ja osallistua perusopetuksen luokkien oppitunnille integraatiotunneilla.

Opetusta annetaan yleensä noin 10 oppilaan kokoisessa ryhmässä. Oppitunteja on viikossa 20–30 oppilaan iän mukaisesti ja opinto-ohjelmassa yksilöidyllä tavalla. Oppilas voi osallistua myös oman äidinkielen opetukseen mahdollisuuksien mukaan. Valmistavan opetuksen aikana kartoitetaan oppilaan oppimisvalmiudet ja erityistarpeet. Kun opetus päättyy, oppilaalle määritellään hänen taitojaan ja valmiuksiaan vastaava luokka-aste perusopetuksessa.

Valmistava opetus kestää yleensä vuoden, mutta aika on yksilöllisesti joustava. Oppilaat siirtyvät valmistavan opetuksen jälkeen oman alueensa kouluun. Jos tamperelaisen oppilaan koulumatkan pituus ylittää kuljetustiedotteessa määritellyn pituuden, Tampereen kaupunki maksaa koulumatkat.

Perusopetukseen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen ja tiedotteet

Lapsen ilmoittamiseksi perusopetukseen valmistavaan opetukseen täytä ilmoittautumislomake alla olevan linkin kautta ja ota yhteyttä lapsen asuinalueen mukaan alla mainittuun tukea koordinoivaan opettajaan lisätietojen saamiseksi.


Ulkoinen linkkiPerusopetuksen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen https://opetustampere.inschool.fi/browsecourses?school-id=49&long-term=1600&checkout=true


Tukea koordinoivat opettajat

Tukea koordinoivat opettajat tavoittaa puhelimitse keskiviikkoisin klo 9 - 15.

Ahvenisjärven koulupolku (luokat 1-3), Kaukajärvi (1-3), Turtola (1-3):
Jenni Ollila
puhelin 041 730 0740
sähköposti [email protected]
Ahvenisjärven koulu
33720 Tampere

Etelä-Hervannan koulupolku, Ahvenisjärven koulupolku (luokat 4-9) Vuores, Annala, Kaukajärvi (luokat 3-6) ja Sammon Sairaalankadun valmistava:
Harri Uskelin
puhelin 040 518 9654
sähköposti [email protected]
Etelä-Hervannan koulu
TTY/Konetalo, Korkeakoulunkatu 6
postiosoite Korkeakoulunkatu 6
33720 Tampere

Peltolammin ja Hatanpään koulupolut sekä Pirkkala (luokat 1-9) ja Lempäälä (luokat 1-6):
Liisu Allonen
puhelin 040 095 5404
sähköposti [email protected]
Peltolammin koulu
33840 Tampere

Juhannuskylän koulupolku, keskusta, koillinen, Nekala, Kaukajärvi (luokat 7-9), Linnainmaa, Messukylä, Pispala, Takahuhti, Turtola (luokat 4-9) sekä Akaa, Kangasala, Urjala, Valkeakoski:
Mari Mönkkönen
puhelin 041 730 0754
sähköposti [email protected]
Juhannuskylän koulu
33100 Tampere

Tesoman koulupolku, Haapalinnasta länteen, Lielahti, Nokia, Ylöjärvi:
Mikko Suikkanen
puhelin 044 423 5312
sähköposti [email protected]
Tesoman koulu
postiosoite Kohmankaari 11

Valmistavaa opetusta järjestävät koulut

Luokat 1–9 ja kielellisesti tuettu opetus
Etelä-Hervannan koulu
33720 Tampere

Luokat 7–9 ja kielellisesti tuettu opetus
Hatanpään koulu
33900 Tampere

Luokat 1–6 ja kielellisesti tuettu opetus
Juhannuskylän koulu, Johanneksen koulutalo
33100 Tampere

Luokat 7–9 ja kielellisesti tuettu opetus
Juhannuskylän koulu, Tammerkosken koulutalo
Rautatienkatu 3–5
33100 Tampere

Luokat 1-6
Peltolammin koulu
33840 Tampere

Luokat 1–3 ja kielellisesti tuettu opetus
Ahvenisjärven koulu
33720 Tampere

Luokat 1–9 ja kielellisesti tuettu opetus
Tesoman koulu
33310 Tampere


Eskarit pelaamassa korttia

Kielellisesti tuettu opetus (KIETU)

Kielellisesti tuettua opetusta järjestetään pääasiassa yläkoulun valmistavan opetuksen jälkeen oppilaalle, joka tarvitsee paljon suomen kielen vahvistamista eri oppiaineissa opintojensa etenemiseksi. Kielellisesti tuettuun opetukseen siirtymisestä sovitaan yhdessä huoltajien kanssa.

Kielellisesti tuetun opetuksen oppilaat kuuluvat yleisopetuksen luokkaan ja osallistuvat oman luokkansa opetukseen niin paljon kuin mahdollista. Oppilaan lukujärjestykseen yhdistetään KIETU-opettajan pitämiä oppitunteja oppilaan yksilöllisten oppimistarpeiden mukaan. Tukea annetaan etenkin luetun ymmärtämisessä sekä käsitteistön ja sanaston opettelussa. Myös samanaikaisopetusta annetaan mahdollisuuksien mukaan, ja silloin KIETU-opettaja on mukana yleisopetuksen tunneilla ohjaamassa oppilaita.

Kielellisesti tuetussa opetuksessa opiskellaan vuosi kerrallaan ja oppilaan oppimissuunnitelmaa päivitetään jatkuvasti. Kun katsotaan, että yläkoulun oppilas selviytyy ilman kielellisesti tuettua opetusta, hän palaa oman koulualueensa kouluun kahdeksannelle tai yhdeksännelle luokalle.

Kielellisesti tuettuun opetukseen liittyy vahva oppilashuollon tuki. Lisäksi yläkoulun aineenopettajat, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opettajat ja valmistavan opetuksen opettajat tekevät yhteistyötä oppilaan tukemiseksi.

Kielellisesti tuettua opetusta on Ahvenisjärven, Etelä-Hervannan, Hatanpään, Juhannuskylän ja Tesoman kouluissa.


Lisätietoja

Suunnittelija
Katja Simonen
puhelin 050 550 6704
sähköposti [email protected]
33100 Tampere