Siirry sisältöön

Valmistava opetus

Valmistava opetus

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu peruskouluikäisille 7–16 -vuotiaille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, jotka eivät vielä puhu suomea tai joiden suomen kielen taito ei vielä ole riittävän hyvä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Valmistavassa opetuksessa oppilas tutustuu suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin sekä opetusmenetelmiin. Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan suomen kielen taitoa ja tarvittavia valmiuksia perusopetukseen siirtymistä varten. Kun oppilaan suomen kielen taito on riittävä, hän voi opiskella myös muita oppiaineita ja osallistua perusopetuksen luokkien oppitunnille integraatiotunneilla.

Opetusta annetaan yleensä noin 10 oppilaan kokoisessa ryhmässä. Oppitunteja on viikossa 20–30 oppilaan luokkatason mukaan. Valmistavan opetuksen aikana kartoitetaan oppilaan oppimisvalmiudet ja erityistarpeet. Kun opetus päättyy, oppilaalle määritellään hänen taitojaan ja valmiuksiaan vastaava luokka-aste perusopetuksessa.

Valmistava opetus kestää yleensä vuoden, mutta aika on yksilöllisesti joustava. Oppilaat siirtyvät valmistavan opetuksen jälkeen oman alueensa kouluun. Jos tamperelaisen oppilaan koulumatkan pituus ylittää kuljetustiedotteessa määritellyn pituuden, Tampereen kaupunki maksaa koulumatkat.

Perusopetukseen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen ja tiedotteet

Lapsen ilmoittamiseksi perusopetukseen valmistavaan opetukseen täytä ilmoittautumislomake alla olevan linkin kautta ja ota yhteyttä kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen suunnittelijaan lisätietojen saamiseksi:


Ulkoinen linkkiPerusopetukseen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen

Valmistavaa opetusta järjestävät koulut

Luokat 1–9 ja nivelryhmä
Etelä-Hervannan koulu
33720 Tampere

Luokat 1–9 ja nivelryhmä
Hatanpään koulu
33900 Tampere

Luokat 1–6
Juhannuskylän koulu, Johanneksen koulutalo
33100 Tampere

Luokat 7–9 ja nivelryhmä
Juhannuskylän koulu, Tammerkosken koulutalo
Rautatienkatu 3–5
33100 Tampere

Peltolammin koulu
33840 Tampere

Luokat 1–3 ja nivelryhmä
Ahvenisjärven koulu
33720 Tampere

Luokat 1–9 ja nivelryhmä
Tesoman koulu
33310 Tampere


Eskarit pelaamassa korttia

Nivelopetus

Nivelopetus on tarkoitettu yläkoulun valmistavan opetuksen jälkeen oppilaalle, joka tarvitsee paljon kielellistä tukea opintojensa etenemiseksi. Nivelryhmään siirtymisestä sovitaan yhdessä huoltajien kanssa.

Nivelryhmän oppilaat kuuluvat yleisopetuksen luokkaan ja osallistuvat luokkansa opetukseen niin paljon kuin mahdollista. Nivelessä opiskelevan lukujärjestykseen yhdistetään nivelopettajan pitämiä oppitunteja oppilaan yksilöllisten oppimistarpeiden mukaan. Tukea annetaan etenkin luetun ymmärtämisessä sekä käsitteistön ja sanaston opettelussa. Myös samanaikaisopetusta annetaan mahdollisuuksien mukaan, ja silloin nivelryhmän opettaja on mukana yleisopetuksen tunneilla ohjaamassa oppilaita.

Nivelryhmässä opiskellaan vuosi kerrallaan ja oppilaan oppimissuunnitelmaa päivitetään jatkuvasti. Kun katsotaan, että oppilas selviytyy ilman nivelen tukea, hän palaa oman koulualueensa kouluun kahdeksannelle tai yhdeksännelle luokalle.

Nivelryhmään liittyy vahva oppilashuollon tuki. Lisäksi yläkoulun aineenopettajat, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opettajat ja valmistavan opetuksen opettajat tekevät yhteistyötä oppilaan tukemiseksi.

Nivelryhmiä toimii Etelä-Hervannan, Hatanpään, Juhannuskylän, Pohjois-Hervannan ja Tesoman kouluissa.


Lisätietoja

Suunnittelija
Katja Simonen
puhelin 050 550 6704
sähköposti [email protected]
33100 Tampere