Siirry sisältöön

Opetus

Opetussuunnitelma

Koulun työ- ja loma-ajat

Lomamatkat ja poissaolot

Kouluaikana tehdyt lomamatkat tulee harkita tarkasti. Huoltaja vastaa lapsen oppimisesta lomamatkan aikana ja oppilas on velvollinen tekemään opettajan antamat tehtävät.

Jos lapsi on poissa sairauden vuoksi, hänen tulee selvittää luokkakavereilta tai opettajalta poissaolonsa aikana tehdyt tehtävät ja tehdä ne oman kuntonsa mukaan mahdollisimman pian. Oppilas on oikeutettu saamaan tukiopetusta.

Poissaoloanomukset tulee tehdä Wilmassa. Teknisistä syistä on suositeltavaa käyttää tietokonetta poissaololomakkeen täyttämisessä. Kirjaudu tietokoneen internetselaimella Wilma-palveluun ja täytä lomake. Lomake löytyy yläpalkista kohdasta Hakemukset ja päätökset. Valitse "Tee uusi hakemus" -> "Oppilaan tilapäinen vapauttaminen koulunkäynnistä."


Ohjeita lukuvuoteen

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT (PÄIVITETTY SYYSKUUSSA 2021)

1. Koulun alueena pidetään Rintamäenkujan, Lehvänkadun ja Antilankujan rajoittamaa aluetta.

2. Välituntialue on koulun piha, lukuun ottamatta autojen paikoitusalueita. Tuntien päätyttyä on viivyttelemättä poistuttava luokasta ja mentävä ulos välituntialueelle. Mikäli välitunti vietetään sään tai muun tilanteen vuoksi sisällä, opettaja osoittaa sopivan paikan välituntia varten. Oppilas voi opettajalta luvan saatuaan viettää välitunnin sisällä. Koulualueelta poistumiseen koulupäivän aikana on saatava opettajan lupa.

3. Kouluajaksi katsotaan koulun työjärjestyksen mukainen työpäivä sekä koulun järjestämät tilaisuudet. Koulumatkat eivät ole kouluaikaa.

4. Päivänavaus sekä koulutunnit alkavat täsmällisesti koulun työjärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtana.

5. Välitunneilla on noudatettava valvovien opettajien sekä ohjaajien antamia ohjeita ja määräyksiä. Jalkapallon pelaaminen on sallittu koulun yläpihalla. Asiaton oleskelu WC-tiloissa, auloissa sekä suksi- ja mattotelineillä on kielletty. Puissa kiipeileminen on kielletty. Lumipallojen heittely on sallittu vain lumipalloseinään.

6. Oppilaan on käyttäydyttävä asiallisesti koulussa ja koulutyössä, noudatettava opettajien ja muun henkilökunnan ohjeita sekä koulun järjestyssääntöjen määräyksiä. Ohjeet ja säännöt ovat voimassa aamulla, kun koulun alueelle tullaan, sekä iltapäivällä koulun päättyessä, kunnes poistutaan koulun alueelta. Tuntien päätyttyä poistutaan välittömästi koulun alueelta.

7. Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Aiheutuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava koulun rehtorille, jollekin opettajalle tai vahtimestarille. Oppilaan on korvattava tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttamansa vahingot.

8. Oppilaan koulumatkoilla käyttämät omat kulkuvälineet on säilytettävä koko koulupäivän ajan niille varatuilla alueilla. Koulu ei ole vastuussa pyörien tai skuuttien säilymisestä tai mahdollisesta ilkivallasta.

9. Tapaturmasta ilmoitetaan viipymättä jollekin opettajalle ja annetaan mahdollisuuksien mukaan tarvittava ensiapu. Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana, hän saa poistua koulusta terveydenhoitajan tai opettajan luvalla vasta silloin, kun huoltajiin on saatu yhteys.

10. Huoltajat ovat velvollisia ilmoittamaan oppilaan poissaolon syyn kouluun mahdollisimman nopeasti. Sairaat lapset hoidetaan kotona.

11. Opettaja antaa hyväksyttävästä syystä luokkansa oppilaalle luvan poissaoloon enintään viideksi päiväksi. Sitä pidemmäksi ajaksi poissaololuvan myöntää rehtori.

12. Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan luokasta oppitunnin jäljellä olevaksi ajaksi. Poistuminen ohjataan tilaan, jossa on valvonta.

13. Oppilas, joka häiritsee opetusta tai muutoin rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäasiallisesti, voidaan määrätä enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun, joka ilmoitetaan huoltajille ja kirjataan ylös. Kasvatuskeskustelun jälkeen kurinpitotoimena on enintään kahdeksi tunniksi määrätty jälki-istunto.

14. Matkapuhelimet pidetään kiinni tai äänettömänä ja matkapuhelimet tulee säilyttää repussa koko koulupäivän ajan, ellei opettaja anna toisia ohjeita.

Niissä asioissa, joista ei järjestyssäännöissä erikseen mainita, noudatetaan perusopetusta koskevia säännöksiä ja määräyksiä.


Yhteisiä ohjeita

Yleisesti
Käyttäydy kohteliaasti toisia ihmisiä kohtaan. Hyviin käytöstapoihin kuuluvat toivotukset, kiitokset ja anteeksipyynnöt. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että kaikkien on mukava tulla kouluun.

Koulumatkalla
Olet arvokas ja monelle rakas ihminen. Suojaa itsesi pyöräilykypärällä ja heijastimilla. Liiku tien reunassa ja käytä suojatietä. Koulun suositus on, että ekaluokkalaiset eivät vielä kulje koulumatkojaan polkupyörällä. Vanhemmat tietävät parhaiten, milloin oman lapsen ajotaidot riittävät liikenteeseen. Kulje pyöräparkkiin vain Rintamäenkujalta uutta pyöräluiskaa pitkin.

Sinun turvallisuutesi vuoksi toivomme, että kävelisit Lehvänkadun osuuden, mikäli vanhempasi tuovat sinut autolla kouluun. Suosittelemme autolle Lehvänkadun alussa olevaa parkkialuetta. Tälle parkkialueelle on kätevä kääntyä Lehvänkadulta ja ajaa pois Koivistontielle. Koulumatkaliikunta on paikallaan, aamuinen ulkoilmassa reippailu tekee hyvää sekä mielialallesi että oppimiselle!

Oppitunneilla
Saavu oppitunneille ajoissa ja laita ulkovaatteesi siististi naulakkoon. Osallistu aktiivisesti tuntityöskentelyyn. Noudata opettajasi antamia ohjeita ja tue työrauhaa. Et saa häiritä tuntia turhalla puheella tai muulla toiminnalla. Kohtele koulun omaisuutta huolellisesti ja palauta lainaamasi tavarat paikoilleen. Muistathan ottaa kaikki tarvitsemasi kouluvälineet ja läksykirjat mukaasi koulupäivän päätyttyä. Oppikirjat ovat yhteistä omaisuuttamme. Ne kiertävät oppilailla useita vuosia, joten sinun tulee pitää kirjoista hyvää huolta. Erityisen iloisia olemme siitä, että kotiväki on auttanut meitä kirjojen päällystämisessä.

Sisäliikuntatunteja varten sinulla tulee olla mukana pyyhe ja sisäliikuntaan soveltuvat vaatteet. Sisätossuja saa käyttää aina sisäliikuntatunneilla. Ulkotunneilla sinulla tulee olla liikuntaan sopivat kengät ja joustava, liikunnallinen asu. Talvella pitää huolehtia riittävästä pukeutumisesta. Jokaisen tulee huoltaa ja nimikoida välineensä. Suksille suosittelemme kantoa helpottavia pidikkeitä, sillä joudut kantamaan urheiluvälineesi urheilupaikoille. Talviliikuntatuntien sujuvuuden kannalta on tärkeää, että harjoittelet kotona monojen ja luistimien nauhoitusta sekä monojen kiinnittämistä suksiin.

Välitunneilla
Siirry välitunneille reippaasti, mutta rauhallisesti. Välitunnin voit viettää sisällä vain opettajan luvalla. Käytävissä juokseminen on kielletty ja koulun välituntialueelta ei saa poistua. Anna pihan istutusten kasvaa rauhassa, sillä ne on istutettu kaikkien iloksi. Roskat eivät ole kauniita pihassa, joten viethän ne roskikseen. Muista säänmukainen pukeutuminen, pakkasella tarvitset pipon, talvivaatteet ja käsineet. Jokaisella on oikeus viettää välitunti kenenkään häiritsemättä tai kiusaamatta. Kerro vahingosta tai tapaturmasta heti välituntivalvojalle.

Ruokailussa
Käyttäydy ruokailussa kohteliaasti, näin annat hyvän esimerkin toisille. Arvosta kouluruokaa ja noudata hyviä ruokailutapoja. Muista kiittää ruokailusta poistuessasi.

Muut koulupäivään liittyvät asiat
Yhteistä omaisuutta ei saa ottaa luvatta tai rikkoa. Jokainen on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Jätä ylimääräinen omaisuus kotiin, sillä olet itse vastuussa omista tavaroistasi. Matkapuhelin on koulussa mukana omalla vastuullasi. Pidä puhelin äänettömällä koulupäivän ajan. Sovi puhelimen mahdollinen käyttö opettajan kanssa erikseen. Musiikkilaitteita et voi kuunnella koulupäivän aikana.

Rahan tai arvoesineiden tuomista kouluun emme suosittele. Opettaja ilmoittaa erikseen, milloin voit ottaa rahaa mukaan (esim. retket, keräykset, myyjäiset). Vastaat itse tuomistasi rahoista ja tavaroista, Tampereen kaupunki ei korvaa kadonnutta omaisuutta.

Löytötavarat ovat kouluun unohtuneita vaatteita, koulutarvikkeita, avaimia, urheiluvälineitä jne. Nimikointi auttaa löytämään omaisuudelle omistajan. Kadonneita tavaroita kannattaa oma-aloitteisesti käydä kysymässä opettajanhuoneista tai voit etsiä niitä käytävällä olevasta löytötavaralaatikosta.

Sivun alkuun

 • Sisäliikuntatunteja varten sinulla tulee olla mukana pyyhe ja sisäliikuntaan soveltuvat vaatteet. Sisätossuja saa käyttää aina sisäliikuntatunneilla.

 • Ulkotunneilla sinulla tulee olla liikuntaan sopivat kengät ja joustava, liikunnallinen asu.

 • Talvella pitää huolehtia riittävästä pukeutumisesta.

 • Suksille suosittelemme kantoa helpottavia pidikkeitä, sillä joudut kantamaan urheiluvälineesi urheilupaikoille.
 • Luistimia kannattaa kuljettaa esimerkiksi kangaskassissa, sillä muovipussista luistimen terä tulee helposti läpi. Myös tupet ovat hyvä lisä terien päälle. Luistelussa käytämme aina kypärää. Kannattaa huomioida, että kypärän alle valitaan sellainen pipo, että kypärä mahtuu vaivattomasti päähän.
 • Talviliikuntatuntien sujuvuuden kannalta on tärkeää, että harjoittelet kotona monojen ja luistimien nauhoitusta sekä monojen kiinnittämistä suksiin.
 • Pitkät hiukset tulee olla aina sidottuina, korut ja kellot poistetaan tunnin ajaksi.
 • Jokaisen tulee huoltaa ja nimikoida välineensä.

Riemukkaita ja turvallisia liikuntahetkiä kaikille!

Sivun alkuun

Koulupäivään kuuluu ruokatauko. Kouluaterian tavoitteena on tarjota viihtyisä ja terveellinen ruokailuhetki. Ateria noudattaa lautasmallia ja kouluruokasuosituksia muun muassa kuitupitoisuudessa ja vähäsuolaisuudessa. Kouluateriaan kuuluvat pääruoka, salaatti, leipä ja margariini sekä juomana rasvaton maito tai piimä.
Mikäli lapsella on jokin erityisruokavalio, siitä toimitetaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin selvitys kouluruokailuhenkilökunnalle heti lukukauden alkaessa. Mikäli lapsi tarvitsee eettisistä ja uskonnollisista syistä varsinaisesta ruokalistasta poikkeavaa ruokaa, vanhemmat ilmoittavat asiasta keittiölle.

Viihtyisän ruokailuhetken salaisuus:

 • Maista kaikkia ruokia.
 • Ota ruokaa sen verran kuin jaksat syödä, käytä ruokailuvälineitä oikein.
 • Nauti ruuasta ja ruokaseurasta.
 • Puhu tilanteeseen sopivalla äänellä ja ruokapöytään sopivia juttuja.
 • Jos pöydälle menee muruja tai muita sotkuja, pyyhi ne lähtiessäsi.
 • Palauta astiat ja ruokailuvälineet oikeille paikoilleen.
 • Muista kiittää!

Mikäli lapsi noudattaa erityisruokavaliota, tulee yhtä päivää pidemmistä poissaoloista ilmoittaa koulumme keittiöön, 0400 125201.
Koulumme ruoan valmistaa Tampereen Voimia. Keittiömme toimii palvelukeittiönä ja ruoka valmistetaan pääsääntöisesti Hatanpään keskuskeittiössä. Keittiön palveluvastaavana toimii Nina Rajalahti, p. 0400 125 201.

Viikon ruokalista ja lisätietoa kouluruokailusta löytyy täältä.

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyö

Koiviston koulu on mukana Tampereen kaupungin esi- ja alkuopetuksen toimintamallissa. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyön tavoitteena ovat tutustuminen, yhdessä tekeminen, oppimisen ilo ja innostus oppia lisää, lapsen yksilöllinen huomioiminen ja tukeminen sekä toiminnallinen oppiminen. Nämä onnistuvat parhaiten luonnonläheisessä, turvallisessa, yhteistyökykyisessä ja tukea antavassa, monipuolisessa oppimisympäristössä.

Visiona on, että oppilaille kehittyy avoin ja myönteinen suhde uuden oppimiseen sekä itsensä toteuttamiseen. Lapsia ohjataan kasvamaan vastuuntuntoiseksi, oma-aloitteiseksi ja yhteistyökykyisiksi. Perustietojen ja -taitojen lisäksi tärkeänä pidetään oppilaan taitoa ja halua oppia, kykyä kommunikoida ja ilmaista itseään. Lapsen koko koulupolun tavoitteena on vahvistaa terveen itsetunnon kasvua. Kasvatuksella on suuri vaikutus yksilön ja inhimillisen olemisen kehittämisessä. Yhdessä tekemisen ja kokemuksellisuuden tulee kuulua jokaiseen koulupäivään sekä lapsilla että aikuisilla.


Vihreä lippu

Luokan oppilaista valitaan joka vuosi Vihreä lipun ympäristöraati. Ympäristöraati kokoontuu vähintään kahdeksan kertaa lukuvuoden aikana. Raadin tehtävät ovat seuraavat:

•Raati valitsee lukuvuodelle teeman

•Raati tekee alkukartoituksen valittuun teemaan liittyen

•Raati ehdottaa alkukartoituksen perusteella, mitä tietoja ja taitoja koulussa tulisi kuluvan lukuvuoden aikana teemaan liittyen oppia

•Raatilaiset osallistavat oman luokkansa mukaan toimintaan kertomalla kuulumisia ympäristöraadin kokouksista ja keräämällä ideoita omissa luokissaan

•Raati suunnittelee Vihreä lippu –tavat

•Raati järjestää teemaan liittyen toimintaa koko koululle


Liikkuva koulu/ Lupa liikkua ja harrastaa

Koiviston koulu on mukana kansallisessa Liikkuva koulu -hankkeessa. Liikkuvassa koulussa lisätään liikettä koulupäivään. Tavoitteena on aktiivisempi koulupäivä ja hyvinvoiva koululainen.

Koulussamme tuetaan lasta löytämään liikkuva elämäntapa. Jokaisen päivän aikana on yksi pitkä välitunti, joka mahdollistaa pidempikestoisen liikunnan oppituntien välissä. Liikkuva koulu -ohjaajat auttavat meitä viikoittain liikuntatuntien sisältöjen tehostamisessa. Kerran lukukaudessa koulullamme järjestetään yhteinen liikuntapäivä.

Lisätietoa Liikkuva koulu -hankkeesta voi lukea hankkeen kotisivuilta:

Ulkoinen linkkihttp://www.liikkuvakoulu.fi/liikkuva-koulu/vanhemmille

Lupa liikkua ja harrastaa on Tampereen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sekä perusopetuksen toimintakulttuuri, jonka tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia aina päiväkodista perusopetuksen loppuun asti.

Harrastamisen mahdollisuuksiin pääset tustumaan täältä:Ulkoinen linkkiLupa Liikkua ja Harrastaa


Riemukkaita liikuntahetkiä kaikille!

Terveisin liikkuva koulu-tiimiläiset Lauri Tolonen, Lari Sädekoski ja Henri Elonen


Yhteispeli

Yhteispelin tavoitteena on tukea lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä, vahvistaa kouluyhteisön hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä koulutyötä kuormittavia ongelmia.

Yhteispeliä ovat olleet kehittämässä opettajat, rehtorit, oppilaat ja vanhemmat noin yhdeksän vuoden ajan.

Yhteispelin kehittämis- ja tutkimustoiminnan on rahoittanut OKM. Tällä hetkellä Yhteispelikoulutuksia jarjestää Niilo Mäki - instituutti.

Vuoden kestävään koulutusprosessiin osallistuu koulun rehtori/apulaisrehtori, muutama asiasta kiinnostunut Yhteispelin vastuuopettaja sekä koulun koko opetushenkilöstö.

Millaisia tunne- ja vuorovaikutustaitoja Yhteispelillä vahvistetaan?

Vuorovaikutustaidot

Kuuntelu, kertominen, vuorottelu, neuvottelu, avun pyytäminen

Vastuun ja ongelmanratkaisun taidot

Toisen kunnioittaminen, yhteisten sääntojen noudattaminen, ongelman tunnistaminen ja ratkaisu, taito asettaa realistisia tavoitteita

Tunnetaidot

Omien ja muiden tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja säätely

Yhteispelin menetelmien avulla pyrimme vaikuttamaan alla oleviin asioihin:

Luokkailmapiirin paraneminen

Akateemisen oppimisen paraneminen

Ristiriitojen tehokkaampi selvittäminen

Kaverisuhteiden lisääminen ja kehittäminen

Parempi itsetunto

Häiriökäyttäytymisen väheneminen

Kodin ja koulun yhteistyön parantaminen

Opettajien työstressin väheneminen

Koulun kehittämisen paraneminen

Koulutyöhön liittyvien tavoitteiden selkeämpi asettaminen