Poissaolot
- oppilaiden luokkaan kuulumisen
- osallisuuden ja yhteisöllisyyden
- Huoltajat ilmoittavat poissaolosta koululle heti ensimmäisenä poissaolopäivänä.
- Opettaja ilmoittaa luvattomasta poissaolosta huoltajille viipymättä.
- Opettaja merkitsee oppilaiden poissaolot ajantasaisesti sekä seuraa niitä systemaattisesti.
- Rehtori huolehtii poissaolon portaiden riittävästä läpikäynnistä ja tiedottamisesta sekä vastaa poissaolojen seurannasta.
- Tilanne puheeksi oppilaan kanssa
- Oppilashuollon työntekijöiden konsultointi
Oppilaan poissaoloista herää huoli kotona / koulussa esim. näissä tilanteissa: toistuvat myöhästelyt/ sairastelut, poissaolot keskittyvät tietylle tunnille tai viikonpäivälle, epämääräiset tai luvattomat poissaolot, opintosuorituksen äkillinen aleneminen, keskiarvon aleneminen 0,5 tai enemmän.
Luokanopettaja/-valvoja/-ohjaaja keskustelee silloin asiasta oppilaan kanssa esim. Tuen käden avulla, on yhteydessä huoltajiin ja sopii mahdollisesta yhteydenotosta oppilashuollon työntekijään. Oppilashuollon työntekijöiden konsultointi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
- Yhteistyö kodin kanssa
- Juurisyiden ja taustatekijöiden kartoitus
Opettaja on yhteydessä huoltajiin poissaolotuntimäärästä ja sovitaan seuranta-ajasta. Mikäli tilanne ei muutu, pidetään sovitun seuranta-ajan jälkeen neuvottelu koulunkäynnin sujumisesta ja mahdollisista tukitoimien tarpeesta.
Tarvittaessa opettaja kokoaa monialaisen asiantuntijaryhmän (MAR), jossa kartoitetaan poissaolon juurisyitä ja taustatekijöitä sekä sovitaan jatkotyöskentelystä. Tarvittaessa koulun ulkopuolisten tahojen konsultaatiot.
- Tukitoimet pedagogisen tuen tiimissä
- Monialainen asiantuntijaryhmä
- Lastensuojelun konsultaatio
Poissaoloasia käsitellään pedagogisen tuen tiimissä, jossa suunnitellaan koulun tukitoimet ja sovitaan oppilaan tilanteen etenemisen seurannasta ja kuka siitä miltäkin osin vastaa. Suunnitelma kirjataan Wilmaan. Sovitaan myös seurantapalaverin ajankohta.
Opettaja vastaa prosessin etenemisestä ja kokoaa monialaisen asiantuntijaryhmän (MAR), jonka puitteissa perehdytään poissaolon juurisyihin ja taustatekijöihin sekä tarjotaan tueksi oppilashuollon palveluja. Tarvittaessa oppilas/perhe ohjataan koulun ulkopuolisen tuen piiriin. Lastensuojelun päivystyksen tai tiedossa olevan sosiaalityöntekijän konsultaatio.
- Sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus
Mikäli sovitut tukitoimet eivät auta ja poissaoloja on kaikesta huolimatta jatkuvasti/runsaasti, vaarantuu oppilaan opinnoissa eteneminen ja vuosiluokalta seuraavalle siirtyminen, tilanteesta parhaiten tietoinen tekee lastensuojeluilmoituksen.
Koulun ja oppilashuollon henkilökunta on selvittänyt poissaolojen syitä ja tukenut oppilasta sekä perhettä monipuolisesti. Lastensuojeluilmoituksia on tehty yksi tai tarpeen mukaan useampi, joissa pohjana on huoli poissaolojen aiheuttamasta syrjäytymisriskistä ja normaalin kehityksen ja koulunkäynnin vaarantumisesta. Ilmoituksessa mainitaan koulussa jo tehdyt kartoitukset, tukitoimet sekä huoltajien kanssa tehty yhteistyö.