Vammaisten kuljetuspalvelut

Kuljetuspalveluja on kahdenlaisia:

  1. Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu on tarkoitettu heille, joilla on pitkäaikaisia, erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja jotka eivät vammansa tai sairautensa vuoksi pysty käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Tämä kuljetuspalvelu määritellään vammaispalvelulaissa.
  2. Harkinnanvarainen kuljetuspalvelu on tarkoitettu pienituloisille yli 75-vuotiaille, jotka eivät pysty huonokuntoisuutensa vuoksi käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Tämä palvelu perustuu sosiaalihuoltolakiin. Kyytejä ei voi saada, jos sinulla on oikeus vaikeavammaisten kuljetuspalveluun.

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu

Arvioi verkossa, oletko oikeutettu kuljetuspalveluun
"Arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella" -kyselyn avulla selviää, onko sinulla edellytyksiä saada vammaispalvelujen kuljetuspalvelua. Arvion lisäksi saat vastaustesi perusteella toimintasuosituksen ja vinkkejä liikkumista tukevista palveluista.
Omaolo-palvelu

Voit hakea vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua, jos sinulla on erityisiä ja pitkäaikaisia (noin vuosi) vaikeuksia liikkumisessa etkä pysty vammasi tai sairautesi vuoksi käyttämään julkisia kulkuneuvoja ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. 

Voit saada kuljetuspalvelua asiointi- ja virkistysmatkoihin sekä työ- ja opiskelumatkoihin. Asiointiin ja virkistykseen myönnetään vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa. Työ- ja opiskelumatkoja järjestetään työn ja opiskelun kannalta tarpeellinen määrä. Matkat myönnetään määräajaksi tai toistaiseksi. Kuljetuspalvelua ei myönnetä lääkäri-, kuntoutus- ja terveydenhuollon matkoihin, joihin voi saada Kelan korvausta.

Voit käyttää kuljetuspalvelua Tampereen kaupungissa ja lähikuntiin (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Ruovesi, Ylöjärvi) suuntautuvilla matkoilla. Maksat kuljetuspalvelusta julkisen liikenteen mukaisen omavastuuosuuden. 
Nysse: Arvolippu

Taksinkuljettaja auttaa sinua nousemaan autoon ja poistumaan autosta. Jos taksinkuljettajan apu ei riitä, sinulla voi olla erikseen saattaja. Saattaja voi olla esimerkiksi omaisesi, tuttavasi tai henkilökohtainen avustajasi. Saattaja matkustaa mukanasi maksutta. 

Ota yhteyttä vammaispalvelutoimistoon omaan työntekijääsi tai neuvontaan, kun tarvitset tietoa kuljetuspalvelusta ja siihen liittyvästä saattajapalvelusta.

  1. Jos olet uusi asiakas tai tarvitset yleistä ohjausta ja neuvontaa, ota yhteyttä Kotitoriin, puhelin: 03 5656 5700, ma - pe klo 8 - 16.30
  2. Jos olet jo vammaispalvelujen asiakas tai olet jättänyt hakemuksen, ota yhteyttä vammaispalvelutoimistoon, puhelin 040 159 8379, ma - ti, to - pe klo 9 - 10 ja ke klo 15 - 17

Tarkemmat yhteystiedot

Kuinka haet kuljetuspalvelua?

Täytä "Hakemus vammaispalvelulainmukaisesta kuljetuspalvelusta" -lomake. Hakemukseen on liitettävä lääkärin, fysioterapeutin tai muun asiantuntijan lausunto liikkumis- ja toimintakyvystäsi. Jos haet kuljetuspalvelua työ- ja opiskelumatkoihin, liitä mukaan selvitys työ- ja opiskelupaikasta.

Voit tehdä hakemuksen
- joko verkossa Omapalvelu-sivuilla
- tai täyttämällä pdf-lomakkeen.

Kirjaudu joko henkilökohtaisella pankkitunnuksellasi tai mobiilivarmenteella. Tutustu tarkemmin verkkoasiointiin (tietoa mm. puolesta asioinnista): Vammaispalvelujen verkkoasiointi

Kuinka tilaat taksikyydin?

Tilaa matka Tampereen Logistiikan Kuljetustenohjauskeskuksesta soittamalla, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Kun tilaat matkan, kerro asiakasnumerosi tai näytä kuvallinen henkilöllisyystodistuksesi kuljettajalle ennen matkan alkua. Kuvallinen henkilöllisyystodistus voi olla poliisilaitoksen myöntämä henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti.

Taksikyytien käytännön kysymyksissä ole yhteydessä Tuomi Logistiikkaan (ensisijaisesti sähköpostitse):
- [email protected]
- puhelin 03 567 8101

Taksikohtainen yhteystietolista autoilijoista löytyy TuomiLogistiikan sivuilta: Yksilö- ja ryhmäkuljetukset

Harkinnanvarainen kuljetuspalvelu

Voit anoa Tampereen kaupungilta asiointi- ja virkistysmatkoihin sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua, jos olet yli 75-vuotias, pienituloinen etkä huonokuntoisuuden vuoksi pysty käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Huonokuntoisuutta voi olla esimerkiksi muistihäiriö tai liikkumisvaikeudet.

Kaupungin kotihoidon asiakasohjaajat arvioivat kuljetustarpeen. Kyytejä ei voi saada, jos sinulla on oikeus vammaispalvelulain mukaiseen vammaisten kuljetuspalveluun.

Lisätietoa harkinnanvaraisesta kuljetuspalvelusta

Bussit, ratikka ja palveluliikenne

Suurin osa Tampereen kaupungin joukkoliikenteen busseista on matalalattiabusseja.
Tavallisten linjojen lisäksi kaupungilla on palvelubusseja. Palvelubussiin matkustaja noudetaan tarvittaessa kotiovelta, kun soitat ensin bussin numeroon.

Tampereen ratikka on esteetön. Vaunuissa on paikkoja pyörätuolille ja opaskoiran kanssa matkustavalle.

Pyörätuolia käyttävä matkustaja ja tämän saattaja sekä rollaattoria käyttävä matkustaja saa matkustaa bussissa ja ratikassa maksutta.

Tampereen seudun joukkoliikenne

Pali-Palveluliikenne

Tampereen Ratikka

Tukea oman auton hankintaan

Päivitetty 31.10.2022