Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Opistoinfo / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Toivorikkaana katse alkavassa syksyssä

vt. rehtori Tuula Vatanen

Keväällä 2020 korona yllätti koko maailman. Monet maat eivät ehtineet reagoida riittävän ajoissa, ja seuraukset olivat sen mukaiset. Kaukaiseen Suomeen taudin matka kesti hieman kauemmin, jolloin toimenpiteitä osattiin ja ehdittiin toteuttaa varsin aikaisessa vaiheessa. Toimenpiteet olivat rajuja. Ne halvaannuttivat toimintoja kahdeksi kuukaudeksi ja pakottivat monilla sektoreilla heittäytymään selviämistaistelussa hurjaan digiloikkaan. Tuntemattomaan hyppääminen ei ole kuitenkaan pelkästään uhka, sen voi nähdä myös mahdollisuutena ja haasteena.

Oppilaitosmaailmassakin oli edessä pakollinen hyppy suoraan syvään päähän. Vapaassa sivistystyössä ja taiteen perusopetuksessa opetus olisi voitu keskeyttää, mutta monesta eri syystä se ei ollut työväenopistossa ensimmäinen vaihtoehto. Olimme edistäneet digivalmiuksiamme jo useamman vuoden ajan kahden eri projektin aikana, mutta siltikään emme olleet valmiita. Meillä oli kuitenkin olemassa prosesseja, joiden avulla selätimme pahimmat karikot. Pystyimmekin tarjoamaan jonkinlaista etäopetusta yli 70 % kursseista. Tiedottamisessa meillä oli ongelmia, mistä pahoittelut vielä näin jälkikäteenkin.

Kurssiesitteemme alkusanoja kirjoittaessani on kesäkuun alku. Tilanne Suomessa on edennyt pääosin hyvään suuntaan. Mikäli sama suunta jatkuu, voimme syksyllä aloittaa opetuskautemme suunnitellun mukaisesti lähiopetuksena. Sitä me kaikki odotamme ja toivomme. Mutta koronan edessä ei mikään ole vielä varmaa. Sen vuoksi olemme pyrkineet valmistelemaan toimintaa rajoitusten puitteissa.

Oppilaitoksissa tapahtuva toiminta ei ole kokoontumislain mukainen yleinen kokous tai yleisötilaisuus, joten oppilaitosten toimintaan ei sovelleta kokoontumisrajoituksia. Siitä huolimatta olemme valmistelleet muun muassa opiskelijamäärien rajoittamista luokissa. Tämä tarkoittaa sitä, että syksyn alussa aiempaa rajoitetumpi määrä opiskelijoita voi saada opiskelupaikan. Jos tilanne elokuussa sallii, nostamme ryhmien opiskelijamaksimeja. Siten erityisesti tänä syksynä kannattaa ilmoittautua myös varalle. On hyvinkin mahdollista, että varasijoilla oleva saa ennen kurssin alkamista yhteydenoton kurssipaikasta.

Olemme myös lisänneet jonkin verran etäopetusta. Teimme kevään etäopetukseen siirtyneiden kurssien opiskelijoille kyselyn, johon vastasi 1652 opiskelijaa. Vastanneista lähes puolet oli yli 60-vuotiaita, ja heidän joukossaan oli useita yli 80-vuotiaita. Etäopiskelukaan ei siis katso ikää. Kaikki haasteet huomioon ottaen oli ehkä yllättävääkin, kuinka monia toiveita etäopetusmahdollisuuksien jatkamisesta esitettiin.

Vaikka etäopetuksen hyödyntäminen on tulevaisuutta, on työväenopisto edelleen oppilaitos, jonne halutaan tulla myös paikalle, käyttää oppilaitoksen välineitä, tavata muita samalla kurssilla olevia ja kohdata opettaja kasvoista kasvoihin ilman ruudun rajoitteita. Sellainen olemme olleet yli 120 vuotta - ja mihinkäs kissa karvoistaan pääsisi? Pidämme siis kädet ristissä kyynärpäitä myöten, että voimme nyt syksyn alkaessa kohdata samoilla tutuilla käytävillä ja luokkahuoneissa.

Oikein antoisaa alkavaa syksyä oppimisen ja harrastamisen parissa!

Tuula Vatanen
vt. rehtori
Tampereen seudun työväenopisto