Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Opistoinfo / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Henkireikää ja hyvinvointia opistosta

Aloitin Tampereen seudun työväenopiston rehtorina lokakuun lopulla ja samalla minusta tuli uusi tamperelainen. Pimeimmästä ja sateisimmasta vuodenajasta huolimatta Tampere ja täkäläiset ihmiset ovat jo valloittaneet minut. Olen innostunut ja kiitollinen siitä, että sain tämän mahdollisuuden päästä kehittämään työväenopistoa vastaamaan entistäkin paremmin tamperelaisten ja ylöjärveläisten tarpeisiin ja odotuksiin. Tätä ennen toimin reilun 12 vuotta rehtorina Seinäjoen kansalaisopistossa, missä toimintakonseptia kehitettiin vahvasti tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin ja myös uudet toimitilat ehtivät valmistua juuri ennen Tampereelle lähtöäni. Aiemmin olen hankkinut hallinnollista kokemusta kasvatus- ja opetusalalta mm. sivistysjohtajana sekä tehnyt myös opetustyötä.

Tampereen sivistyskaupungin työväenopisto kiinnosti minua erityisesti pitkän historiansa valossa, mutta myös sijainnin ja kiinnostavan kulttuurillisen toimintaympäristönsä vuoksi. Työväenopiston toiminta ja tarkoitus ovat lähellä sydäntäni mm. siksi, että vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tehdään todella tärkeää työtä sen eteen, että ihan jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus kohtaamiseen, osallisuuteen, oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä omien potentiaaliensa löytämiseen. Jotta opistona pääsisimme parhaimpaamme, haastankin heti kaikki alueen asukkaat ja yhteistyötahot kertomaan meille toiveistaan, sivistystarpeistaan ja ideoistaan. Palautetta sekä uusia kehittämis- ja kurssi-ideoita voi antaa kätevästi nettisivuillamme olevalla palautelomakkeella sekä suoraan opiston opettajien ja suunnittelijoiden kautta. Vuorovaikutus opiston toiminta-alueen asukkaiden, erilaisten toimijoiden ja yhteistyötahojen kanssa on palvelumme kehittämisen edellytys.

Maailmanlaajuinen poikkeustila on haastanut meitä jokaista jo tuskastuttavankin kauan. Vähitellen alamme kuitenkin sopeutua tilanteen vaatimuksiin ja olemme havainneet, että näissä oloissa opiston ryhmätoiminnalla on entistäkin tärkeämpi sija ihmisten elämässä ja jaksamisessa. Toiminta on saanut jatkua lähes normaalina syksyn ajan ja siitä kiitos vastuullisesti toimineille opiskelijoille ja opettajille. Kun jokainen jaksaa osaltaan jatkaa tarkoilla turvatoimilla, niin saamme nauttia turvallisesti oppimisesta myös kevätlukukaudella.

Käsillä on valon lisääntymisen aika ja sen myötä kevätlukukauden uusi opinto-ohjelmamme. Tarjolla on rutkasti elämää voimaannuttavaa toimintaa laidasta laitaan. Poikkeustilan pakottama digiloikka jatkuu edelleen ja olemme suunnitelleet ohjelmaan ennätyksellisen paljon verkkokursseja. Näillä kursseilla osallistuja oppii itse asian kylkiäisenä käyttämään verkkotyökaluja, ovathan näiden taitojen tarpeet kasvaneet elämän kaikissa asioinneissa. Ohjelmasta löytyy lisäksi oma kurssinsa etätapaamisten järjestämiseen sekä luentoja verkkoturvallisuudesta. Verkkokursseja ei siis kannata vierastaa ja koronan hellittäessä voidaan näilläkin kursseilla kukaties järjestää myös kasvokkain tapaamisia.

Erityisesti niitä, joilla työväenopiston toimintaan tutustuminen on jäänyt opinto-ohjelman selailu-

asteelle, haluan muistuttaa, että kursseille osallistuminen antaa taatusti toivottua vastapainoa etätyön rasituksille sekä tuottaa isosti hyvää omaan ja läheisten hyvinvointiin - niin kropalle kuin korvien välillekin. Lisääntyneessä kotoilussa voisi olla vaikka "Miesten vuoro kokata". Kielten opiskelu toimii todistetusti myös aivojumppana työ- tai kotiapatiaa vastaan ja tietyille kursseille voi osallistua myös perheen voimin sekä vanhempi ja lapsi yhdessä. Jos pidempikestoinen osallistuminen arveluttaa, löytyy runsaasti myös lyhytkursseja ja kertaluontoisia yleisluentoja. Niistä ainakin on helppo aloittaa.

Rehtori Maija-Liisa Gröhn Tammerkosken sillalla

Uskon, että opintotarjonnastamme löytyy mielekästä elämänsisältöä jokaiselle – ole hyvä ja valitse oma henkireikäsi ja salli hetki itselle ja omalle hyvinvoinnille!

Maija-Liisa Gröhn

rehtori

Tampereen seudun työväenopisto