Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Opistoinfo / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Luovuutta, lumoa ja levollisuutta luonnosta

Tampereen kaupunki on kysynyt asukkailtaan kokemuksia hyvinvoinnista. Tuloksissa havahduttavaa on yksinäisten määrä ja mielenterveysongelmien yleistyminen. Samaisessa kyselyssähenkilöt, jotka olivat merkinneet kartalle itselleen tärkeän harrastuspaikan, ovat kokeneetitsensä onnellisemmiksi ja vähemmän yksinäisiksi kuin ne, jotka eivät olleet niin tehneet.Harrastaminen ja ryhmään kuuluminen ovatkin merkittäviä tekijöitä kaikenikäisten ihmistenhyvinvoinnille ja tasapainolle.

Myös luonto on noussut entistä tärkeämmäksi hyvän olon lähteeksi suomalaisille, ja niin ikään tamperelaisten suosikkipaikkoja ovat puistot ja metsät. Tästäkin syystä Tampereen seudun työväenopisto on valinnut lukuvuoden teemakseen luonnon, joka näkyy opintotarjonnassa suoraan lukuisissa kursseissa. Luonnon läsnäoloa hyödynnetään myös muilla kursseilla jalkautumalla ulos, esimerkiksi keskustelemalla raittiissa ulkoilmassa englanniksi tai tutustumalla ruotsin kielellä kala-, lintu-, sieni- ja metsäsanastoon. Osana kurssia toteutetaan myös yhdessä suunniteltu luontoretki.

Huikeista luonnon luovuuden lähelle tuovista teemakursseistamme on mainittava luonnon ja taiteen yhdistävä Eräteatterikurssi Seitsemisen kansallispuistossa. Lisäksi teeman innoittamilla kursseillamme lumoavassa luonnossa maalataan, valokuvataan, tanssitaan, runoillaan luontokokemuksia, liikutaan, pidetään juoksukoulua, joogataan ja kerätään villiyrttejä, ja myös lapset pääsevät nauttimaan teemasta yhdessä aikuisen kanssa rakentamalla siileille talvipesiä.

Opiston lukuvuoden teema nostaa esiin myös luonnosta saatavan ravinnon, materiaalit ja ikiaikaisen tiedon. Ylöjärven ruokakursseilla voi oppia luonnon antimien hyödyntämistä arjessa säilömällä kesän makuja purkkiin, tutustumalla riistaruokaan ja kokeilemalla pakuriteen hauduttamista. Luonnon materiaaleista kursseillamme valmistuu koruja, kransseja tai vaikkapahimmeleitä. Tietopainotteisesti opistossa voi perehtyä hyvinvointimatkailun moniin muotoihin,metsänhenkiin ja -uskomuksiin sekä kuulla asiantuntijoita yleisluennoilla muun muassa luonnontiloista. Luontoon voi jokainen poiketa ihan itsekseenkin, mutta pahitteeksi ei olisi harjoitellakarttataitoja Mobiilikartalla metsään -kurssillamme.

Kädentaidoissa on tarjolla runsaasti kierrätetyn ja uudelleen käytettävien materiaalien hyödyntämistä sekä vanhan ja hyväksi havaitun tuotteen korjaamista, parsimista ja paikkaamista.Kestävämpien elämänarvojen ja -tapojen viljely onkin opistossa ajankohtainen perehtymisenaihe, johon olemme hakeneet myös hankerahoitusta.


Kuvassa Tampereen seudun työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhn.

Oletko sinä pohtinut luontosuhdettasi ja sitä, mikä on luontainen tapasi olla osana luontoa taimiten sinä omalla toiminnallasi vaikutat luontoon? Entä oletko miettinyt, millaisia mahdollisuuksia sinulla ja läheisilläsi on hyvään elämään? Osallistumalla yhteisölliseen toimintaan, tekemiseen ja keskusteluun voit vaikuttaa sekä henkilökohtaiseen hyvinvointiisi että ympäristösi viihtyvyyteen ja olla osaltasi rakentamassa parempaa elinympäristöä.

Työväenopisto kulkee rinnallasi, kun luot elämänmittaista kasvutarinaasi. Valitse kurssitarjonnasta mielenkiinnon kohteesi ja tartu uteliaisuuden, kehittymisen ja lumoutumisen tilaisuuteen!

Maija-Liisa Gröhn

rehtori