Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Opistoinfo / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Elämäniloa ja merkitystä arkeen

Kulttuurijohtaja Juha Ahonen
Minkälainen suhde meillä on itseemme ja ympärillämme oleviin ihmisiin? Entä miten kehitämme ja laajennamme ymmärrystämme ympäröivästä maailmasta? Jäin pohtimaan näitä kysymyksiä, kun minulta pyydettiin tervehdystä kädessäsi olevaan tai näytöltä näkyvään Tampereen seudun työväenopiston uuteen esitteeseen.

Suomalainen kansalaisopistotoiminta sai muodon vuonna 1899, kun ensimmäinen työväenopisto perustettiin Suomen edistyksellisimpään työväen kaupunkiin, Tampereelle. Opetettaviin aineisiin kuuluivat tuolloin mm. fysiikka, historia, laulu, taloustiede ja terveysoppi. Alkuajan opiskelijoista yli 90% kuului työväestöön ja vain alle puolet heistä oli opiskellut edes kansakoulussa. Halu kehittyä ja lisätä ymmärrystä ympäröivästä maailmasta oli kuitenkin voimakas ja tiedon jano ajoi eteenpäin niin opiskelijoita kuin myös koko kaupunkia. Edistihän opiskelu ihmisten osaamista, jota hyödyntää omassa arjessa.

Opetuskäsitys, -metodit ja -muodot ovat runsaassa 120 vuodessa kehittyneet valtavasti, mutta alkuaikojen teemat ovat Tampereen seudun työväenopiston kurssitarjonnassa samat kuin nykyäänkin: kädentaidot, tiedon lisääminen, terveyden edistäminen, taide ja kielet. Niistä syntyy kokonaisuus, joka parhaimmillaan antaa elämäniloa ja merkitystä arkeen.

Työväenopistossa opiskeleminen antaa opiskelun sivutuotteena paljon uutta sisältöä elämään. Monille on toiminnan kautta syntynyt koko elämän pituisia ystävyyssuhteita. Jotkut opiskelijat ovat löytäneet harrastuksen kautta uuden suunnan työelämäänsä, ja kaikkien opiskelijoiden ymmärrys ympäröivästä maailmasta on taatusti muuttunut omien taitojen kehittyessä.

Tampereen seudun työväenopiston tavoitteena on edistää muun muassa ihmisten monipuolista kehittymistä ja hyvinvointia sekä moniarvoisuuden, kestävän kehityksen ja monikulttuurisuuden toteutumista. Suuria teemoja, joita pohdimme tekemisen kautta. Kurssitarjontaa katsellessani kiinnitin huomiota, kuinka hienolla tavalla se on kiinni tässä päivässä. Kaikille tarjolla olevissa yleisluennoissa pääsee päivittämään ja syventämään omaa luontosuhdetta ja saamaan tietoa oman terveyden edistämisestä. Opiskella voi niin paikan päällä kuin myös verkkokursseina. Tarjontaa on aina matematiikan peruskursseista kuvataiteen perusopetukseen ja sukututkimuksen sekä kahvakuulan kautta osakesijoittamiseen.

Jälleen kerran Tampereen seudun työväenopisto tarjoaa lukuvuoden aikana yli 2000 kurssia, joihin osallistuu yli 15 000 opiskelijaa. Luvut kertovat valtavasta osaamisen ja ideoinnin määrästä. Samalla ne kertovat niin opettajien ja suunnittelijoiden kuin myös opiskelijoiden suuresta sitoutumisesta työväenopiston toimintaan ja oppimiseen. Tärkeintä kuitenkin on, että juuri Sinä voisit löytää laajasta tarjonnasta itsellesi kursseja, joihin et voi olla osallistumatta.


Juha Ahonen
Kulttuurijohtaja