Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Kurssit / Terveyden edistäminen

Terveyden edistäminen

Ulkoinen linkkiKuuntele. Hyvinvointia voi edistää muun muassa liikunnan avulla. Tampereen seudun työväenopiston liikunnalliseen tarjontaan tutustuttaa Virpi Peltomaa.

Jokainen voi vaikuttaa omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Terveyden edistämisen kurssit antavat tietoa, taitoa ja kokemuksia itsestä huolehtimiseen iloisesti yhdessä. Kurssi voi olla sinulle hetkellinen irtiotto arjesta, ystävän tapaamista, oman terveyden ylläpitoa ja omaa aikaa. Tavoitteenamme on, että osaat soveltaa kursseilla oppimaasi omassa elämässäsi. Terveyden edistämisen kurssit - liikuttavan terveellistä, mutta iloista!

Terveyden edistämisen kurssit on jaettu viiteen eri aihealueeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin kursseihin kuuluu erilaisia omaan ja läheisten fyysiseen hyvinvointiin liittyviä kursseja. Kursseilla tutustutaan ja harjoitellaan menetelmiä oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon ja edistämiseen. Kurssit eivät ole terapialuonteisia ja ne ovat virallisia hoitosuosituksia täydentäviä, eivät korvaavia.

Kuvassa nainen ojentaa jalkaa opiston balettikurssilla

Tanssikurssien valikoimaan kuuluu baletti, kansantanssi, itämainen tanssi, paritanssi, nykytanssi ja lattarit. Pääsääntöisesti kursseille voi tulla yksin, mutta valikoimasta löytyy myös pareille suunnattuja kursseja.

Jatkotason kursseilla edellytetään aiempia alan opintoja ja harrastuneisuutta. Riittävän osaamistason toteamisen ja paikan varmistamisen tekee viime kädessä kurssin opettaja. Tanssikurssin taitotaso on ilmoitettu kurssin nimen jälkeen * -luokituksin:

* helppo: helppoja harjoitteita ja liikesarjoja, tunti ei sisällä vaikeita askelsarjoja
** keskitaso: vaatii jo hiukan enemmän motoriikalta, tunti sisältää jonkin verran askelsarjoja
*** vaativa: tunti vaatii motoriikkaa ja rytmitajua

Terveysliikunnan kurssit on jaettu kolmeen eri tasoon: kevyt, keskiraskas ja raskas. Kevyt terveysliikunta on suunnattu perustaitojen harjoitteluun ja peruskunnon hankintaan, keskiraskas terveysliikunta sisältää monipuolista kunnon kohotusta peruskunnon omaaville ja raskas terveysliikunta on tehokasta liikuntaa hyväkuntoisille. Valikoimaan kuuluu muun muassa venyttely, asahi, kehonhuolto, pilates, seniorijumppa, juoksukoulu, kuntojumppa, Lavis, niska-selkä-jumppa, kahvakuula, HIIT ja kuntotanssi.

Lisäksi taitotaso on ilmoitettu liikuntakurssin nimen jälkeen * -luokituksin:

* helppo: helppoja harjoitteita ja liikesarjoja, tunti ei sisällä vaikeita askelsarjoja
** keskitaso: vaatii jo hiukan enemmän motoriikalta, tunti sisältää jonkin verran askelsarjoja
*** vaativa: tunti vaatii motoriikkaa ja rytmitajua

Jooga ja itämaiset harjoitukset sisältää muun muassa erilaisia joogasuuntauksia: astanga, hatha, yin-jooga ja kundaliini. Itämaisiin harjoituksiin kuuluu muun muassa chi kung, taiji ja shindo.

Kuvassa nainen venyttää selkää joogamatolla

Liikuntaa lapsille ja perheille valikoimaan kuuluu aikuinen-lapsikurssit, temppujumpat ja perheliikunta. Tavoitteena on, että lapsi oppii tuntemaan ja hallitsemaan omaa kehoaan, erilaisia liikunnan perustaitoja, ilmaisemaan itseään ja toimimaan yhdessä muiden kanssa. Tutustu perheliikunnan tavoitteisiin ja ohjeisiin sekä temppukoulun tavoitteisiin ja ohjeisiin.

Kotitalouden kurssit eli ruokakurssit järjestetään Ylöjärvellä eri teemoin: muun muassa eri maiden ruokakulttuuri, kasvisruoka ja leivonta. Valikoima vaihtelee lukukausittain, tarkista kuluvan kauden tarjonta esitteestä tai kurssitarjottimelta. Ruokakurssit ovat pääsääntöisesti yhden illan lyhytkursseja.

Ulkoinen linkkiKurssitarjotin ja ilmoittautuminen https://uusi.opistopalvelut.fi/tampere/index.php


Liikuntaneuvonta tasoittaa tiesi liikuntaharrastukseen ja madaltaa aloituskynnystä. Maksutonta liikuntaneuvontaa on tarjolla niin Tampereella kuin Ylöjärvellä.

Tampereella maksutonta liikuntaneuvontaa antavat kaupungin liikuntapalvelujen liikunnanohjaajat terveysasemilla. Lisätiedot:Ulkoinen linkkihttps://www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/omaharjoittelu/liikuntaneuvonta.html

Ylöjärvellä maksutonta liikuntaneuvontaa antaa kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja.

Ylöjärven terveysliikuntaneuvonta:https://www.ylojarvi.fi/liikuntaneuvonta

Liikunnanohjaajaksi työväenopistoon?

Onko sinulla tietoa, taitoa ja halua ohjata ryhmäliikuntaa? Ilmoittaudu sijaisrekisteriimme lähettämällä vapaamuotoinen hakemus alueen koulutussuunnittelijoille.

Opintoneuvonta ja suunnittelu

Koulutussuunnittelija Anne Kilponen (Sampola)
puh. 040 806 2361, anne.kilponen(a)tampere.fi
Vastuualue: terveyden edistämisen kurssit Tampereella

Suunnittelijaopettaja Ida-Maria Siren (Valo)
puh. 050 390 4617, [email protected]
Vastuualue: terveyden edistämisen kurssit Ylöjärvellä.