Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Kurssit / Poimintoja / hyönteisruoka

Hyönteisruoka

Hyönteisruoka sopii nykytrendeihin

Kuvakollaasi erilaisista hyönteisruoista: jauhomatovälipalapatukka, kuhnurintoukkakinuski ja sirkkataco

Hyönteisruoka on tulevaisuuden nouseva ruokatrendi, ja sopii käytettäväksi monenlaisissa yhteyksissä. Hyönteissnacksit, sirkkaleivät ja -pihvit ovat ehkä tutuimpia, mutta miltä kuulostavat sirkkatacot, jauhomatovälipalapatukat tai marjat kuhnurintoukkakinuskin kera? Tullin Sauna -ravintolassa järjestettiin aikanaan Hyönteisviikko, ja sana siitä kiiri Tampereen seudun työväenopistollekin. Niinpä päätettiin kehitellä kurssi, ja opiskelijat pääsivät tutustumaan hyönteisruokaan.

- Hyönteisruoka on niin uusi asia, että siinä voi kehitellä mitä vain, huudahtaa kurssin opettaja Emmiina Lehtonen.

Kurssin herkkujen yksi raaka-aine jauhomato eli jauhopukin toukka


Uusista tuotteista ja resepteistä pitäisi saada sellaisia että ne olisivat ravintoarvoltaan ja rakenteeltaan hyviä ja myös maukkaita. Kehittelyyn innoittaa sekin, että hyönteisruoka on lihaa terveellisempää ja ravintoarvoltaan sellaista, että se voisi jopa korvata lihan.

- Hyönteisruoassa on todella hyvin proteiinia, Lehtonen kertoo.

Entä mikä sai kurssilaiset tulemaan paikalle?

- Uteliaisuus, hihkaisee Tiina.

- Kokkaan työkseni ja minusta on kiinnostavaa seurata, miten ruoka kehittyy, kertoo Jari.

- Eettinen ruoka kiinnostaa, ja tyttöystävä osti kurssin lahjaksi, kertoo Konsta.

- Pidän kokkailusta ja kokeiluista. Huomasin sattumalta, sanoo Matias.

Kurssilla on mukana opettajan lisäksi yksi toinenkin hyönteisten tuntija, Aija, joka kehittelee yrityksessään työkseen hyönteistuotteita.

- Olen täällä mukana, koska eihän sitä ole koskaan valmis missään asiassa. On kiinnostavaa kokeilla uutta ja lisää, hän kertoo.

Muiden aiempi hyönteistietämys rajoittuu sirkkaleipään ja messuilla popsittuihin maistiaisiin. Myös kurssilla saadaan heti maistiaisia, kotisirkkaa ja jauhomatoa eli jauhopukin toukkaa. Kotisirkka on noin 2,5 senttimetrin mittainen siivekäs ja jauhopukin toukka suunnilleen samanmittainen matomainen toukka. Maistiaisia rouskutellen on hyvä asettua kuulemaan hyönteistietoa ja suunnittelemaan ötökkäkokkaamista.
- Nämä on kuivattu ja mausteena on vain suolaa. Hyönteisten oma maku on mieto, ja lisää makua saa kun paistaa voissa ja valkosipulissa, opettaja vinkkaa.

Hyönteisten tuotanto kuluttaa vähemmän

Hyönteiset on uuselintarvike, jota on Suomessa saanut myydä elintarvikkeena vasta vuoden 2017 lopulta lähtien. Suomessa on nykyään noin 20 hyönteiskasvattamoa, ja esimerkiksi vanhoja sikaloita on muutettu tähän käyttöön. Kasvatusolosuhteet ovat lähellä luonnollista kasvuympäristöä, kun hyönteisiä kasvatetaan tiheästi suuressa laumassa.

Hyönteissyönti eli entomofagia on tulossa hiljalleen tutummaksi ja sopii esimerkiksi täydentämään kasvisruokavaliota. Lehtonen huomauttaa, että hyönteisruoka sopii nykyisiin megatrendeihin kuten ekologisuuteen, eettisyyteen ja terveellisyyteen.

Värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä

- Hyönteisten kasvatus kuluttaa vettä vain murto-osan verrattuna lihan kasvatukseen ja tuottaa vähemmän kasvihuonekaasuja. Hyönteisten ravintona on mahdollista käyttää ihmisille kelpaamatonta ruokahävikkiä, Lehtonen kertoo.

- Pohjoismaissahan kannattaisi viljan sijaan kasvattaakin jotain tällaista. Aurinkoa on vähän ja maat huonoja viljelysmaita, joten sadot jäävät pieniksi. Kauran ja rukiin sijaan kannattaisikin kasvattaa sirkkoja, innostuu Jari.

Hyönteisruoka voi olla myös muun tuotannon ylijäämää. Kurssilla käytetään esimerkiksi kuhnurintoukkia. Niitä tulee hunajantuotannon yhteydessä, ja ne menisivät hukkaan. Ne sopivat hyvin syötäviksi. Niissä ei ole kovaa kuorta, koska ne ovat kasvaneet kennoissa.

Ruokatarpeet otetaan esiin ja ryhmä ryhtyy toteuttamaan Lehtosen kehittämiä reseptejä. Sirkkarasioiden lisäksi esiin otetaan muun muassa hedelmiä, salaattia, sipulia, maapähkinöitä, kaalia, chiliä, ranskankermaa ja omenamehua. Tehdään tempurasirkkavartaita jauhomatosataykastikkeen kera ja sirkkatacoja. Makeaakaan ei unohdeta: kurssilla syntyy myös jauhomatovälipalapatukoita ja sirkkasmoothieta. Kohmeiset marjat kruunataan kuhnurintoukkakinuskilla.

Opiskelija kypsentää sirkkoja pannulla

Niin lihan kuin jauhojen tapaan

Sirkoilla on siivet, tuntosarvet ja pitkät raajat. Ne tuntuvat sormissa viileiltä; ne on sulatettu pakasteesta. Niitä pujotetaan vartaaseen varovasti, ja varrastikku pitää saada osumaan pienen hyönteisen keskelle.

- Tämä vaatii vähän sorminäppäryyttä, Matias toteaa.

Sirkkavartaat pyöräytetään tempurataikinassa ja friteerataan. Smoothiessa sirkat taas ovat jauheena, ja myös jauhomatoa käytetään sataykastikkeessa jauheena. Hyönteisten käytön monipuolisuus näkyy tässäkin: hyönteisiä voi paistaa lihan tapaan, mutta käyttää myös jauhojen tapaan.

Sirkkatacoissa tacokuorten sisään sujautetaan salaattia, chilillä, sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettua kaalia sekä pannulla rapeiksi paistettuja kotisirkkoja ja valkosipulia. Kelpaa syödä, kun päälle tulee vielä ranskankermapursotus.

Jauhomatovälipalapatukoissa on jauhomatojauheen lisäksi muun muassa taatelia, aprikoosia ja cashewpähkinää. Sirkkasmoothiessa on omenamehupohja, ja se on raikas ja hedelmäinen; siinä sirkkajauhe saa kaverikseen säilykepersikkaa ja banaania.

Kurssilla toteutettujen reseptien on tarkoitus innoittaa myös omaan kokkailuun. Kuivattua sirkkaa ja sirkkajauhetta saa isommista Prismoista tai Ruohonjuuresta, ja netistä tilaamalla pääsee käsiksi vielä laajempaan valikoimaan hyönteisruoka-aineita. Hinnatkin ovat laskemassa.

Kurssilta poistuu tyytyväisiä ja kylläisiä ihmisiä. Hyönteisruoat maistuivat hyvin.

- Tämä antoi todella monipuolisen kuvan hyönteisruoasta, kiitellään.

- Hienoa, että oli sekä suolaista että makeaa!

Teksti ja kuvat: Iiris Pakarinen

Kuvakollaasi. Sirkkavartaat valmisteluvaiheessa, opiskelijat syömässä ja valmistamassa hyönteisruokaa ja valmiit sirkkatempuravartaat