Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Korona

Koronan vaikutus työväenopiston toimintaan

Opiskelijaa sitovia Korona-ohjeita

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeet vapaan sivistystyön opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana 4.8.2020. Aluehallintoviraston ohjeista löydät heidän Ulkoinen linkkitiedotteistaan .

Seuraamme koko ajan tilannetta ja päivitämme ohjeita niiden mukaisesti. Pirkanmaan koronanyrkin suositusten mukaisesti työväenopiston lähiopetusta on keskeytetty 17.1.2021 saakka (päivitetty 7.1.2021) Poikkeuksena ovat alle 20-vuotiaiden nuorten ja lasten ryhmät, jotka on lupa aloittaa 11.1.2021 tietyin edellytyksin. Asiasta käydään vielä keskustelua Tampereen kaupungin korona-ryhmässä 7.1.2021, jonka jälkeen tiedotamme näillä sivuilla tarkemmin miten ja milloin kausi tullaan aloittamaan.

Kevään kursseille ilmoittautuminen on käynnissä. Suosittelemme, että kurssimaksut maksetaan vasta lähempänä kurssin alkamista vahvistusviestissä olevan linkin kautta. Tarkista ilmoittautumisen jälkeen, että olet saanut vahvistusviestin sähköpostiisi.

Opettaja tallentaa läksyblogia verkkoon

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulisi välttää

Oppilaitoksissa tapahtuva toiminta ei ole kokoontumislain mukainen yleinen kokous tai yleisötilaisuus, joten oppilaitosten toimintaan ei sovelleta kokoontumisrajoituksia, mutta suurelle joukolle järjestettävässä opetuksessa hyödynnetään etäyhteyksiä.

Varotoimenpiteinä kaikilla kursseilla pyydetään huomioimaan suoran kosketuskontaktin välttäminen, fyysisen etäisyyden pitäminen sekä se, että oppilaitoksen alueella ei oleskella ilman asiaa.

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja, eikä lähiopetukseen osallistumista siksi suositella heille. Ulkoinen linkkiTHL: Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeätä pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Kädet pestään oppilaitokseen tultaessa sekä ennen kotiinlähtöä. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos vesisaippuapesu ei ole mahdollista, opiskelijan tulee varata oma käsihuuhde mukaan.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Siksi oppilaitoksissa tulee noudattaa oikeaa yskimishygieniaa. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Koulujen siivouksessa noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita: Kosketuspinnat pyyhitään useamman kerran päivässä. Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden käyttöä vältetään. Tarvittaessa opiskelija puhdistaa ne ennen kuin ottaa välineet käyttöönsä.

Suosittelemme maskien käyttöä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa kokoontuu ennestään toisille tuntemattomia henkilöitä pidemmäksi ajaksi sisätiloihin, eikä etäisyyksien pitäminen onnistu. Työväenopistossa tällaisia tilanteita voivat ovat mm. yleisluennot.

Opiskelijoille suositellaan tunneilla maskia, jos kahden metrin turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Käytäthän myös pukuhuonetilanteissa ja käytävillä kasvosuojainta. Opiskelijat hankkivat itse omat kasvomaskinsa.

Jos oppilaitoksessa todetaan koronavirustartunta

Oireita tunteva tai altistumista epäilevä voi täyttää arvion voinnistaa Ulkoinen linkkiomaolo.fi kautta.

Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla opiskelijalla tai oppilaitoksessa työskentelevällä, altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain nojalla karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi oireiden alkamisesta. Tarvittaessa karanteeni kestää pidempään. Opiskelija voi palata lähiopetukseen sitten, kun hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Lue lisää Ulkoinen linkkiTHL:n sivuilta .


Työväenopisto continues to follow coronavirus precautions and instructions.

City of Tampere provides information on Corona virus in different languages: Ulkoinen linkkiCoronavirus

Latest updates by Finnish Institute for Health and Welfare Ulkoinen linkkiCoronavirus COVID-19 – Latest Updates