Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Korona

Koronan vaikutus työväenopiston toimintaan

Opiskelijaa sitovia Korona-ohjeita

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat päivittäneet ohjeensa vapaan sivistystyön opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana 4.8.2020. Ohjeita on päivitetty 14.8.2020. Olemme koonneet pääpiirteet ohjeista tälle sivulle. Tutustuthan päivitettyihin ohjeisiin.

Seuraamme koko ajan tilannetta ja päivitämme ohjeita niiden mukaisesti. Tarkennus maskiohjeisiimme on lisätty 15.10.2020.

Opettaja tallentaa läksyblogia verkkoon

Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulisi välttää

Oppilaitoksissa tapahtuva toiminta ei ole kokoontumislain mukainen yleinen kokous tai yleisötilaisuus, joten oppilaitosten toimintaan ei sovelleta kokoontumisrajoituksia. Suurelle joukolle järjestettävässä opetuksessa hyödynnetään etäyhteyksiä.

Varotoimenpiteinä kaikilla kursseilla pyydetään kuitenkin huomioimaan suoran kosketuskontaktin välttäminen, fyysisen etäisyyden pitäminen sekä se, että oppilaitoksen alueella ei oleskella ilman asiaa

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja, eikä lähiopetukseen osallistumista siksi suositella heille. Ulkoinen linkkiTHL: Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeätä pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Kädet pestään oppilaitokseen tultaessa sekä ennen kotiinlähtöä. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos vesisaippuapesu ei ole mahdollista, opiskelijan tulee varata oma käsihuuhde mukaan.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Siksi oppilaitoksissa tulee noudattaa oikeaa yskimishygieniaa. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Koulujen siivouksessa noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita: Kosketuspinnat pyyhitään useamman kerran päivässä. Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien tai askartelutarvikkeiden käyttöä vältetään. Tarvittaessa opiskelija puhdistaa ne ennen kuin ottaa välineet käyttöönsä.

Maskien käyttö

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa kasvomaskin käyttöä tilanteissa, joissa kokoontuu ennestään toisille tuntemattomia henkilöitä pidemmäksi ajaksi sisätiloihin, eikä etäisyyksien pitäminen onnistu. Työväenopistossa tällaisia tilanteita voivat ovat mm. yleisluennot.

Opiskelijat voivat käyttää tunneilla maskia, jos vähintään metrin turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Samasta syystä myös pukuhuonetilanteissa, käytävillä ja laulutunneilla voi olla hyvä käyttää maskia. Opiskelijat hankkivat itse omat kasvomaskinsa.

Jos oppilaitoksessa todetaan koronavirustartunta

Oireita tunteva tai altistumista epäilevä voi täyttää arvion voinnistaa Ulkoinen linkkiomaolo.fi kautta.

Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla opiskelijalla tai oppilaitoksessa työskentelevällä, altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain nojalla karanteeniin yleensä 14 vuorokaudeksi oireiden alkamisesta. Tarvittaessa karanteeni kestää pidempään. Opiskelija voi palata lähiopetukseen sitten, kun hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Lue lisää Ulkoinen linkkiTHL:n sivuilta .


Työväenopisto continues to follow coronavirus precautions and instructions.

City of Tampere provides information on Corona virus in different languages: Ulkoinen linkkiCoronavirus

Latest updates by Finnish Institute for Health and Welfare Ulkoinen linkkiCoronavirus COVID-19 – Latest Updates