Ruokaviraston ohjeen Rekisteröitävää toimintaa vai ei? (kohta 5.2.2) mukaan yksityishenkilö saa harjoittaa elintarviketoimintaa ilman toiminnan rekisteröintiä, kun kaikki alla olevat ehdot täyttyvät:
–toimintaan liittyvät riskit ovat vähäisiä (ETL 10.2 §)
Ruokaviraston tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa, että toiminta
- voi sisältää huoneenlämmössä säilyvien ei-eläinperäisten elintarvikkeiden valmistusta ja myyntiä
- voi sisältää täytekakkujen valmistusta ja myyntiä korkeintaan 12 päivänä vuodessa
- elintarviketoiminnan liikevaihto on korkeintaan 15 000 €/vuosi
–toiminta ei sisällä ohjeen luvussa 6 mainittuja toimintoja, joista seuraa aina elintarviketoiminnan rekisteröintivelvoite.
Lähtökohtana on, että asumisesta ei saa aiheutua vaaraa elintarviketurvallisuudelle. Mikäli asutaan kerros- tai rivitalossa, on huomioitava, ettei toiminta aiheuta haittaa naapureille. Ennen elintarvikehuoneiston perustamista ja toiminnan aloittamista on syytä varmistua, että suunniteltu toiminta on mahdollista kyseisessä huoneistossa. Ole yhteydessä rakennusvalvontaan voimassa olevien kaavamääräysten, huoneiston rakennusvalvonnallisen käyttötarkoituksen ja ilmanvaihdon riittävyyden varmistamiseksi. Lisätietoja saa myös taloyhtiön isännöitsijältä tai rakennuksen omistajalta.