Isoja tilaisuuksia

Trefen ilmoitus

Mikko Puska tuli Tullikamarin klubille keväällä 1993 nopealla varoitusajalla edellisen toimitusjohtajan Vesa Ristimäen siirryttyä toisiin tehtäviin. Tullikamarin klubi Ky oli tuolloin käymistilassa, ja Puska alkoi konsulttipohjalta selvittää, oliko yhdistysten pyörittämän toiminnan jatkaminen mahdollista. Toiminnassa oli mukana iso joukko ihmisiä, mutta kyky hallita esim. henkilöstökulut puuttui. Puska kertoi käyneensä laina- ja rahoituskuvioita läpi pyrkien löytämään toiminnalle jatkamismallia: "Toimintaa supistettiin lopettamalla mm. ruoka- ja lounaspalvelut sekä tekemällä saneerauksia. Syvä lama varjosti kuitenkin Klubin toimintaa eikä liiketoimintaa saatu enää kannattavaksi yrityksistä huolimatta."

Puskan selvitystyö kesti syksyyn 1993 saakka kunnes Tullikamarin klubi Ky hakeutui konkurssiin. Seuraavaksi piti löytää Klubille yrittäjä, joka ottaisi vastuun toiminnan jatkamisesta. Kaupunki asetti yrittäjälle ehdoksi, että klubin puolella on oltava elävän musiikin toimintaa vähintään kolmena iltana viikossa. Kulttuurilautakunta kilpailutti ja haastatteli hakijat, minkä pohjalta uusi yrittäjä löytyi vuoden 1994 alussa. Tavoitteena oli löytää vakavarainen yritys toiminnan taakse. Myös Puska haki toimintaa yhdessä Juhani Merimaan ja Tero Viikarin kanssa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan äänestyksessä ravintoloitsija Saara Sinivuoren Aleksin Ravintolat Oy sai kuitenkin vuokrasopimuksen.

Tulliklubin flyeri

Aleksin Ravintolat kiinnostui Tullikamarin klubista, sillä musiikkitoiminnan pyörittäminen oli ennestään tuttua ravintola Doriksen kautta. "Toisaalta meitä kiinnosti Pakkahuoneen puoli, jossa me näimme hirvittävät mahdollisuudet catering-toiminnan järjestämiseen. Me yhdistimme yritystilaisuudet ja hyvän musiikin", Saara Sinivuori kuvailee liiketoimintamallia. Aleksin Ravintoloiden myötä Tulliklubille saatiin A-oikeudet samoin kuin Pakkahuoneelle, jossa ei aikaisemmin ollut lainkaan anniskeluoikeuksia. Pitkän linjan ravintolayritys sai lisättyä yritystilaisuuksien määrää Pakkahuoneella hyvien yrityssuhteidensa sekä palveluyrityksen tuoman organisaation ja osaamisen ansiosta.

Aleksin Ravintolat palkkasi Mikko Puskan konsulttisopimuksella Tulliklubin ohjelmapäälliköksi kevättalvella 1994. "Tehtävä oli haastava, sillä laman vuoksi yleinen kiinnostus rock-musiikkiin ja keikkoihin oli hiipunut.", Puska toteaa. Ohjelmatarjontaa oli keskimäärin kolmena iltana viikossa, ja se oli rock-painotteista. Alkuviikolla, kun ohjelmaa ei ollut, Tulliklubin ovet pysyivät kiinni. Toisaalta kotimaiset huiput ja ulkomaiset vetonaulat vetivät salit täyteen viikonloppuisin. "Tulliklubi oli silti erittäin keskeinen keikkapaikka koko 90-luvun ja siten tärkeä myös kaupungille", Puska summaa.