Kun epäilen saaneeni koronaviruksen

Toimi näin, kun sinulla tai lapsellasi on infektio-oireita

Koronatestiin ei yleensä tarvitse hakeutua lievien oireiden vuoksi. Jää kotiin, jos sinulla on hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta. Voit palata oppilaitokseen, kouluun, päiväkotiin tai lähityöhön työpaikalle, kun oireita ei enää ole tai ne ovat selvästi helpottamassa.

Jos teet koronakotitestin tai käyt koronatestissä ja saat positiivisen testituloksen, vältä kontakteja oireiden ajan, vähintään viisi vuorokautta (5 vrk).

Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Hakeudu testiin lievissä oireissa, jos

  • terveydenhuollon ammattilainen suosittelee testiä
  • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- tai potilastyössä (huomioi oman työpaikkasi ohjeet)
  • kuulut ryhmään, jolle suositellaan neljättä koronarokotusta
  • käyt säännöllisesti hoidossa sairaalassa vakavan sairautesi vuoksi (mm. dialyysihoito tai syöpähoidot)
  • olet raskaana

Jos sinulla on vakavia oireita, ota neuvoja saadaksesi yhteyttä työterveyshuoltoon, terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22) . Niiden ollessa kiinni voit soittaa päivystysapuun 116117.

Jos olet ollut tekemisissä koronaan sairastuneen kanssa ja altistunut koronavirukselle eikä sinulla ole oireita, voit käydä töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta. Oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa. Kaikkia ylimääräisiä kontakteja tulee kuitenkin välttää viikon ajan altistuksen jälkeen, ja käyttää työ- tai opiskelupaikalla maskia sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa. Jos saat oireita, sinun pitää heti omaehtoisesti eristäytyä kotiin.

Päivitetty 20.9.2022