Kiireellinen hoito ja päivystys

Henkeä uhkaavissa tilanteissa (esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, äkillinen kouristelu) soita hätänumeroon 112.
Jos suupieli roikkuu, puhe on epäselvää ja käsi muuttuu hervottomaksi, voi kyseessä olla välitöntä liuotushoitoa vaativa aivoverenkierron häiriö. Jos olet epävarma tilanteen vakavuudesta, on parempi soittaa ja kysyä. Hätäkeskuksessa osataan arvioida, millaista apua tarvitaan.

Päivystys arkisin terveysasemilla

Jos tarvitset välitöntä kiireellistä hoitoa, voit tulla arkisin suoraan terveysasemalle sen aukioloaikoina (ma - to klo 8 - 16, pe ja aattopäivinä klo 8 - 15).

Myös tavanomaiset päivystysluontoiset vaivat kuten hengitystietulehdukset, selkäkivut, nyrjähdykset ja lasten korvatulehdukset, tutkitaan ja hoidetaan terveysasemallasi.

Asiakkaita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Jos mahdollista, soita terveysasemallesi etukäteen.

Jos sinun on kiireesti päästävä lääkärin vastaanotolle tai olet epävarma, kuinka toimia äkillisen sairaustapauksen kohdatessa, ota yhteyttä päivystysapuun, puhelin 116 117. Päivystysapu auttaa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita.

Päivystys iltaisin, öisin ja viikonloppuisin

Kun terveysasemasi on kiinni, kiirevastaanotto palvelee sinua ajanvarauksella arkisin klo 16 - 20 ja viikonloppuisin klo 10 - 16. Ajan varaamiseksi soita terveyspalvelujen neuvontaan, puhelin 03 5657 0023. Sairaanhoitaja arvioi puhelimessa hoidon tarpeesi ja varaa sinulle tarvittaessa ajan.

Ympärivuorokautinen päivystysapu 116117 auttaa äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasemasi on kiinni. Soita numeroon 116117 (24/7) aina kun mietit päivystykseen menoa.
Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. Tamperelaiset ja orivesiläiset voivat lähettää tekstiviestin numeroon 040 639 7700 (joka päivä klo 7 - 22). Päivystysavun tekstipalvelu verkossa koko Suomen alueella: Päivystysapu 116 117 -chat

TAYS Päivystys Acutassa hoidetaan äkillisesti sairastuneet ja loukkaantuneet tamperelaiset, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa. Acuta palvelee ympäri vuorokauden.

Taysin lasten päivystyksessä hoidetaan tapaturmia lukuun ottamatta kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla on äkillinen oire tai sairaus, myös psykiatriset lapsipotilaat. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Päivitetty 8.7.2022