Lähikuva rokotteen piikittämisestä olkavarteen.

Rokotukset ja tartuntataudit

Miten saan koronarokotuksen? Koronarokotukset

Perusrokotuksia (esimerkiksi jäykkäkouristus, polio, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) annetaan terveysasemilla, lastenneuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Perusrokotuksia varten et tarvitse reseptiä. Rokotukset ovat maksuttomia.

Lasten ja nuorten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa. Kouluikäiset rokotetaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

THL: Lasten ja nuorten rokotusohjelma

Aikuisten rokotukset

Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotteen saat maksutta omalta terveysasemaltasi, opiskeluterveydenhuollosta tai Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä (YTHS).

Poliorokote sekä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR) annetaan tartuntatautien valvonnan toimipisteessä ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotolla.

 • Tietoja saamistasi rokotuksista ja niiden tehostamistarpeesta voit kysyä paikasta, jossa rokotuksesi on annettu, esimerkiksi terveysasemaltasi tai opiskeluterveydenhuollosta.
 • Vuonna 2002 tai sitä aiemmin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa annettuja rokotustietoja voit pyytää hyvinvointipalvelujen arkistosta ensisijaisesti soittamalla numeroon 040 806 2776 (arkisin klo 9 - 15) tai tekemällä rekisteritietojen tarkastuspyynnön. Hyvinvointipalvelujen arkisto ei anna rokotustietoja puhelimessa eikä sähköpostilla, vaan tiedot lähetetään postitse.

THL: Tietoa aikuisten perusrokotuksista ja rokotusohjelmasta

Matkailijoiden rokotukset

Kun suunnittelet matkaa ulkomaille, sinun on hyvä tarkistaa, tarvitsetko rokotuksia matkaasi varten. Sinun pitää käydä lääkärissä, jos matkustat pidemmäksi aikaa Euroopan ulkopuolelle tai lyhyeksikin aikaa alueelle, jossa esiintyy malariaa. Ota yhteyttä erityisrokotusten toimipisteeseen kaksi kuukautta ennen matkalle lähtöäsi.

Erityisrokotusten toimipisteestä (tartuntatautien valvonnasta) voit saada erityisrokotuksia, kuten keltakuumerokotteen, ja malarialääkityksen tarpeesi voidaan arvioida.

Sinulla tulee olla tiedossasi tarkka matkakohde ja oleskeluaikasi kohteessa. Jos oleskeluaikasi ulkomailla on pitkä, kerro matkakohteesi paikallisista elinolosuhteista (maaseutu, kaupunki, viidakko) sekä terveydentilastasi ja käyttämistäsi lääkkeistä. Ota rokotuskortti mukaasi.

Rokotuksiin ja matkailijoiden terveysneuvontaan on varattava aika etukäteen. Voit varata ajan puhelimitse soittoaikoina tai käymällä toimipisteessä sen aukioloaikoina.

Rokotuspalvelut ovat maksuttomia. Ne on tarkoitettu vain tamperelaisille ja orivesiläisille.

Tartuntatautien valvonta

Osoite:
Hatanpäänkatu 3 B 33900 Tampere
Erityisrokotukset ja tartuntatautien valvonta sijaitsee kolmannessa kerroksessa.
Puhelin:
03 56570150 (puhelin, pvm/mpm)

Ajanvaraus ja neuvonta: puhelin 03 5657 0150
- ma–to klo 8.30–12
- pe klo 9–12

Rokotuksia koskevat palvelut:

 • Henkilökohtaisen rokotusohjelman suunnittelu
 • Keltakuumerokotustodistus (hinta 14,50 €)
 • Lääkemääräykset muihin tarvittaviin rokotuksiin ja malarianestolääkitykseen
  Huom! Lääkemääräyksiä A- ja B-hepatiittirokotteisiin saa myös terveysasemilta.
 • Tarvittaessa perusrokotusten tehosteet

Tartuntataudit:

 • Salmonella-, shigella- ja EHEC-tartuntaa sekä lavantautia ja pikkulavantautia koskeva ohjeistus ja seuranta
 • Ruokamyrkytysepäilyihin liittyvät selvitykset ja näytteenotto
 • Tuberkuloosin torjunta ja seuranta

THL: Matkailijan terveysopas
Tietoa matkailijan rokotussuosituksista, tarkkaa tietoa taudeista ja terveysvaaroista maittain.

Tartuntatautien valvonnan asiakastyytyväisyys

Anna palautetta tartuntatautien valvonnan palveluista

Punkki- ja pneumokokkirokote

Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on maksullinen. Reseptin rokotetta varten saat omalta terveysasemaltasi joko verkkoasioinnin kautta tai soittamalla.

Kun olet noutanut rokotteen apteekista, voit varata ajan terveysasemallesi rokotusta varten. Rokotuspalvelu on maksuton.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/rokotukset

Päivitetty 2.8.2022