Usein kysyttyä: koronaviruksen vaikutukset päiväkotien ja koulujen toimintaan
Etsitkö tietoa koronaviruksen vaikutuksista varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimintaan? Alta löydät vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
UKK
Varhaiskasvatus jatkuu päiväkotien omissa tiloissa. Henkilöstö- , tila- ja muut järjestelyt on suunniteltu päiväkodeissa siten, että lähiopetus ja varhaiskasvatus voidaan toteuttaa niissä hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Huoltajan tulee välttää tarpeettoman pitkää oleskelua päiväkodissa. Jos vanhemmalla itsellään on hengitystieoireita, suosituksena on, ettei hän asioi päiväkodin sisätiloissa.
Esiopetuksessa ja perusopetuksessa opetus järjestetään lähiopetuksena kouluissa lukujärjestyksen mukaisesti kaikilla vuosiluokilla. Koululaiset palaavat hiihtolomalta lähiopetukseen maanantaina 8.3. normaalisti. Koronaviruksen leviämisen estämiseksi huolehditaan hyvästä hygieniasta, vältetään tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestetään tilat mahdollisuuksien mukaan tavallista väljemmin. Välitunteja ja ruokailua porrastetaan. Opetuksessa hyödynnetään myös ulkotilaa ja erilaisia kaupungissa olevia oppimisympäristöjä.
Iltapäivien harrastustoiminta jatkuu normaalisti turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioon ottaen.
Jos alle kouluikäinen lapsi sairastuu ja lapsen oireilu on hyvin lievää, oireita voi seurata kotona jonkin aikaa ilman koronatartunnan testaamista, mikäli lapsi ei ole tiettävästi altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla. Oireisena lapsi ei voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.
Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen päiväkodit, kerhot ja perusopetuksen koulut noudattavat toiminnassaan viranomaisten antamia hygienia- ja toimintaohjeita koronatartuntojen leviämisen estämiseksi.
Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän 24.11.2020 antaman linjauksen mukaan myös päiväkotien ja koulujen henkilöstö käyttää työssään toistaiseksi työnantajan kustantamaa kasvomaskia. Maskin sijaan työntekijät voivat käyttää visiiriä. Ohjeet koskevat myös muita päiväkodeissa ja kouluissa työskenteleviä tai siellä liikkuvia työntekijöitä tai yhteistyökumppaneita.
Varhaiskasvatuksessa visiiriä käytetään aamuisin lasten vastaanottotilanteissa. Päiväkodin henkilökunnan kasvojen näkeminen voi helpottaa lapsen saapumista päiväkotiin. Myös pedagogisissa tilanteissa visiiriä voi käyttää, kun on tärkeää, että lapsi näkee aikuisen kasvot. Samoin perusopetuksen henkilökunta voi käyttää työssään visiiriä, kun se on pedagogisista syistä tärkeää. Henkilökunta voi käyttää visiiriä myös, kun maskin kokopäiväistä käyttöä ei suositella terveydellisistä syistä. Visiiri ei anna samanlaista suojaa kuin maski.
Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän ohjeet ja suositukset:
Ulkoinen linkkiPSHP: Pirkanmaan koronavirustilanne ja alueelliset suositukset
Tampereen kaupungin varhaiskasvatus noudattaa valtakunnallisia ohjeita koronatartuntojen estämiseksi
Tiedote 7.8.2020
Tampereen kaupungin koulut päivittivät koronaepidemiaan liittyviä ohjeitaan
Tiedote 7.8.2020
- Jos alle kouluikäisen lapsen oireilu on lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla, oireita voi seurata kotona jonkin aikaa ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.
- Jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita, koronatesti on aiheellinen. Oireisena lapsi tai nuori ei voi mennä kouluun.
- Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
- Jos alle kouluikäisen lapsen oireet seurannassa kokonaan väistyvät, varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
- Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
- Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää, jos aikuisen tai kouluikäisen testitulos on negatiivinen, alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata. Jos vain alle kouluikäisillä lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan.
- Huoltaja voi nyt täyttää 1-14 -vuotiaan lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion myös Omaolo-palvelussa Ulkoinen linkkiOmaolo: Koronavirustaudin oirearvio
. Huoltaja voi samalla kerralla täyttää sekä oman että lastensa koronavirustaudin arvion. Omaolo-palvelussa voi myös varata ajan koronatestiin: se on nopea reitti varata testiaika myös lapselle. Koronatestiajan varaaminen ja lapsen puolesta-asioiminen vaativat huoltajalta vahvan tunnistautumisen Omaolo-palvelussa joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Omaolo-palvelua voi käyttää mihin tahansa aikaan vuorokaudesta.
Viranomaisten toimintaohjeita hengitystieinfektioon sairastuneen lapsen huoltajille:
Ulkoinen linkkiTHL: Lapset ja koronavirus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus
Ulkoinen linkkiPSHPn ohje vanhemmille ja huoltajille: Varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevien lasten Covid-näytteet
Päivitetty 14.9.2020
Ruokailu järjestetään kouluissa turvallisuusohjeiden mukaisesti. Ruokailut tapahtuvat kouluissa porrastetusti. Hygieniasta huolehditaan ruuanvalmistuksen ja -jakelun sekä aterian aikana. Ruokailu järjestetään kuhunkin kouluun soveltuvien toimintamallien mukaisesti yhteistyössä Pirkanmaan Voimia Oy:n ja muiden palveluntuottajien kanssa.
Jos kyseessä on esikoululainen tai koululainen, yhteyttä kannattaa ottaa oppilaan omaan opettajaan tai koulun rehtoriin esimerkiksi Helmin kautta tai soittamalla. Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa, yhteyttä otetaan oman päiväkodin johtajaan.
Kouluterveydenhuolto toimii pääosin normaalisti. Sovittuihin tapaamisiin ja vastaanotoille ei saa tulla, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai sinut on määrätty eristykseen tai karanteeniin tai olet ulkomaanmatkan vuoksi omaehtoisessa karaanteenissa. Lisätietoja löydät THL:n verkkosivuilta Ulkoinen linkkiTHL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
.
Jos vastaanotolle tulo estyy, ota yhteyttä terveydenhoitajaan puhelimitse. Käyntejä voidaan pitää osin myös etävastaanottona. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan Wilman kautta ja kouluterveydenhuollon verkkosivuilla
www.tampere.fi/kouluterveydenhuolto .
Jos lapsella tai nuorella epäillään koronatartuntaa, huoltaja voi täyttää 1-14-vuotiaan lapsensa puolesta koronavirustaudin oirearvion Ulkoinen linkkiOmaolo-palvelussa
. Huoltaja voi samalla kerralla täyttää sekä oman että lastensa koronavirustaudin oirearvion ja varata ajan koronatestiin myös lapsilleen. Koronatestiajan varaaminen ja lapsen puolesta-asioiminen vaativat huoltajan vahvan tunnistautumisen palveluun joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Koronatartuntaa epäiltäessä yhteyttä voi ottaa myös terveyspalvelujen neuvontaan puh. 03 10023 tai 03 5657 0023 (joka päivä klo 7-22).
Ulkoinen linkkiOmaolo: Koronavirustaudin oirearvio
Lapsiperheiden palvelut
Linkki Pyydä apua -lomakkeeseen, tietoa kaupungin palveluista lapsiperheille
Tukea lapsiperheille: tutustu myös yhdistysten tarjontaan Tampereen kaupungin verkkosivuilla
Tiedote 8.4.2020
Kriisin keskellä ei tarvitse jäädä yksin
Tiedote 2.4.2020
Tampereen kaupungin koulut noudattavat THL:n maskisuositusta, joka suosittelee maskien käyttämistä kaikille yli 12-vuotiaille. Suosituksen mukainen maskin käyttäminen on kouluissa mahdollista luokkien 6-9 oppilaille torstaista 14.1. alkaen. Maskin ja sen käyttöön liittyvän tarkemman ohjeistuksen lisätietoineen oppilaat saavat koulusta. Maskin käyttämisen tarkoituksena on suojata oppilaita ja koulujen henkilöstöä.
Tampereen kaupungin henkilöstö käyttää kasvomaskeja työtehtävissään kaikilla kaupungin työpaikoilla mukaan lukien päiväkodit ja peruskoulut. Myös kaupungin palveluissa asioiville suositellaan maskien käyttöä.
Tampereen kaupungin ohjeet liittyen koronavirukseen on koottu sivulle www.tampere.fi/koronavirus
Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän ohjeet ja suositukset:
Ulkoinen linkkiPSHP: Pirkanmaan koronavirustilanne ja alueelliset suositukset
Katso myös opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet: