Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Opiskelijat

Tälle sivulle on koottu tietoa opiskelijoille. Alla olevalla videolla on palvelualuejohtaja Teppo Rantasen tervehdys opiskelijoille.

Tervetuloa opiskelemaan Tampereelle!


Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus


Yliopisto ja ammattikorkeakoulut


Asuminen


Terveydenhuolto


Liikkuminen

Nainen istuu ratikan punaisella penkillä.
Kuva: Nysse

Nysse, Tampereen seudun joukkoliikenne

Tampereella on sujuvat julkisen liikenteen yhteydet kampusten, oppilaitosten ja lähiöiden välillä riippumatta siitä, matkustatko bussilla vai ratikalla. Opiskelijoiden on mahdollista hankkia edullisempi kausilippu Nysse Mobiilissa. 17–24-vuotiaat voivat matkustaa myös matkakortin tai Nysse Mobiilin nuorten lippuhinnoilla.

Opiskelijoiden kausilippu on Nysse Mobiilissa. Lippu on voimassa 30 vuorokautta ostohetkestä alkaen. Lipulla voit matkustaa rajattoman määrän matkoja valituilla vyöhykkeillä busseissa, ratikassa ja junassakin eikä yölisää peritä. Lipun voivat ostaa kaikki 17 vuotta täyttäneet päätoimiset opiskelijat. Oikeus lippuun tarkistetaan Opetushallituksen Opintopolku-palvelusta Nysse Mobiilissa tai sen hallintasivulla. Nysse Mobiili -sovellus on ladattavissa Google Playsta tai App Storesta.

Kevyt liikenne

Kolme pyöräilijää ajaa metsäpolulla.
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Alennukset ja palvelut


Kirjastot

Valoisia kirjaston tiloja. Kirjahyllyjä.
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Pääkirjasto Metso ja 14 lähikirjastoa eri puolilla kaupunkia tarjoavat käyttöösi laajat kokoelmat, runsaasti tiloja opiskeluun sekä asiakaskoneita, tulostimia ja langattoman verkon. Omatoimikirjastojen ovet avautuvat kirjastokortilla aamusta iltaan.

Kirjastokortilla voit lainata aineistoa, tehdä maksutta varauksia haluamaasi kirjastoon, käyttää kirjaston tietokoneita ja tietokantoja sekä PIKI-verkkokirjastoa. Kirjastokortin ja tunnusluvun saat maksutta kirjastosta. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Tutustu kirjaston monipuolisiin kokoelmiin. E-kirjoja, -musiikkia ja -elokuvia voit lainata myös suoraan kotoa. Autamme tiedonhaussa ja annamme räätälöityjä lukusuosituksia Mitä lukisin -palvelussa.


Liikunta ja aktiviteetit

Meloja järvellä. Taivas on pilvinen. Aurinko kajastaa taivaanrannassa.
Kuva: Alex Mazurov / Visit Tampere

Saunapääkaupunki

Yleisiä saunoja löytyy Suomessa eniten Tampereelta. Pispalassa sijaitseva Rajaportin sauna on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna – sen juuret juontuvat vuoteen 1906.

Järvimaisemia kaipaava voi pulahtaa saunasta Näsijärven aaltoihin Rauhaniemen Kansankylpylässä tai Kaupinojalla. Saunaan ja uimaan pääsee myös Kaukajärven uimalassa, Suomensaaressa, Tohlopissa, Hervannan Suolijärvellä ja Niihamassa. Saunaan pääsee lisäksi Nekalan siirtolapuutarhassa ja Hiedanrannassa.

Uimarannat, uimahallit ja maauimala

Tampereelta löytyy runsaasti uimarantoja. Monet suosituimmat rannat sijaitsevat pikku matkan päässä ydinkeskustasta. Keskustan tuntumassa sijaitsee myös Tampereen maauimala, joka on yksi Suomen suurimmista.

Vesiaktiviteettejä

SUP-melonnan harrastaminen onnistuu Kaupinojalla, missä voi vuokrata käyttöönsä myös kanootin tai kajakin. Eteläpuistossa, Tohlopissa, Pyynikin uimarannalla ja Rauhaniemessä pääsee myös vesille SUP-laudalla.

Erilaisia vesiaktiviteetteja ja välineitä soutuveneistä SUP-lautoihin tarjoavat tahot löydät alla olevasta linkistä.

Kalastus

Tampereella kalastus onnistuu aivan kaupungin keskustassa, Tammerkoskessa tai Eteläpuiston rannassa. Onkimiseen ei tarvita kalastuslupaa. Katso paikallista tietoa kalavesistä ja kalastusluvista alla olevasta linkistä.

Ulkoliikunta, retkeily ja pyöräily

Suomessa nautitaan neljän vuodenajan ansiosta monipuolisista liikunta- ja virkistysmahdollisuuksista. Tampereella on loistavat mahdollisuudet ympärivuotiseen omatoimiseen liikkumiseen. Ulkoilureittejä, luontopolkuja, retkeilyalueita ja pyöräilyreittejä löytyy joka lähtöön. Kaupungissa on myös monia kauniita puistoja.

Ulkokuntosalit ovat käytössäsi ympäri vuoden. Kaupungissa on myös useita edullisia sisäkuntosaleja, muun muassa keskustan Nääshallilla.

Jokamiehenoikeudet antavat luvan onkia ja pilkkiä vesistöissä sekä liikkua, marjastaa ja sienestää metsissä lähes kaikkialla.


Kulttuuri ja museot

Muumimuseo

Maailman ainoa Muumimuseo tarjoaa opiskelijoille museon pääsymaksun opiskelijahintaan opiskelijakorttia näyttämällä. Opiskelijalippu maksaa 9 € vuonna 2021 (aikuiset 13 €).

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Aina uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseo tarjoaa opiskelijoille museon pääsymaksun opiskelijahintaan opiskelijakorttia näyttämällä. Opiskelijalippu maksaa 5 € vuonna 2021 (aikuiset 12 €).

Näyttelyohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen esittelyt sekä erityisesti korkeatasoiset kansainvälisen modernin taiteen ja nykytaiteen katselmukset.

Tampere Filharmonia

Orkesteria johtaa kapellimestari Santtu-Matias Rouvali

Tarjoamme seuraavia etuja opiskelijalle:

 • Sinfoniakonserttilippu etukäteen ostettuna 15 € (normaalihinta 28 €).

 • Sinfoniakonserttilippu konserttipäivänä ostettuna 5 €.
  Opiskelijat voivat ostaa konserttilipun konserttipäivänä Tampere-talon lipunmyynnistä 5 € hintaan Tampere Filharmonian tuottamiin konsertteihin, mikäli lippuja on jäljellä. Edun saa voimassa olevalla opiskelijakortilla. Etu ei koske poikkeushintaisia konsertteja.

 • Kamarikonserttilippu Faunien iltapäivään 5 €.
  Opiskelijalippu ennakkoon tai konserttipäivänä Faunien iltapäivä -kamarimusiikkikonserttiin 5 € niin kauan kuin paikkoja riittää. Edun saa voimassa olevalla opiskelijakortilla.

 • Tampere Filharmonian Nuoret kuuntelijat (15–26-vuotiaille).
  Nuoret kuuntelijat -toiminta tarjoaa 15–26-vuotiaille ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua orkesterin toimintaan ja nauttia monipuolisesti musiikista. Järjestämme jäseniltoja, taiteilijatapaamisia, harjoitusvierailuja ja muita tapahtumia konserttikaudella. Jäsenyys on maksuton.

  Jäsenedut:
  Lippu 8 € Tampere Filharmonian tuottamiin normaalihintaisiin sinfoniakonsertteihin (normaalihinta 28 €).

  Lippu 0 € Faunien iltapäivä -kamarimusiikkikonsertteihin
  (normaalihinta 15 € / opiskelijat ja juniorit 5–16-vuotiaille 5 €).

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo tarjoaa opiskelijoille museon pääsymaksun opiskelijahintaan opiskelijakorttia näyttämällä. Opiskelijalippu maksaa 5 € vuonna 2021 (aikuiset 12 €).

Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät nykytaiteen ja taidehistorian teemoja ja esillä on niin valokuvaa, grafiikkaa, installaatioita kuin maalauksiakin kotimaasta ja maailmalta. Taidemuseon ajankohtaisiin näyttelyihin voi tutustua verkkosivuilla tampereentaidemuseo.fi. Tarkista samalla myös museon aukioloajat. Tervetuloa taiteen pariin!


Tampere.Finland-mobiilisovellus

Tampere.Finland-mobiilisovellus sisältää muun muassa reittiopastuksen, joukkoliikenteen reitit ja aikataulut, parkkihallien vapaat pysäköintipaikat, Visit Tampereen tapahtumakalenterin, Tampere Tunnetuksi Passin sekä Kulttuuriraitteja, kierroksia kaupungilla eri kuvakulmista ja teemoista.

Sovelluksen voi ladata maksutta Googlen Play Storesta ja Applen App Storesta.


Osallistu, vaikuta ja anna palautetta


Työ ja yrittäminen


Tämän sivun lyhytosoite on tampere.fi/opiskelijat