Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Oppiaineen tason vaihto tai A-kielen muutos

Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Tällöin pitkän oppimäärän kurssien arvosanat siirtyvät suoraan lyhyiden kurssien arvosanoiksi. Mikäli opiskelija on tyytymätön näin saamaansa kurssin arvosanaan, hänellä on mahdollisuus osallistua kerran lisäkuulusteluun osoittaakseen osaamistasonsa kyseisessä kurssissa.

Siirryttäessä kesken oppimäärän lyhyemmästä pitempään oppimäärään voidaan edellyttää lisänäyttöjä ja harkita arviointi uudelleen siirrettäessä arvosanoja edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti.

Oppiaineen tason vaihdosta tai A-kielen pois jättämisestä opinto-ohjelmasta on hyvä keskustella opinto-ohjaajan ja aineenopettajan kanssa.

Matematiikan vaihto

Oppimäärän vaihtamisesta on hyvä keskustella opinto-ohjaajan, aineen opettajan ja huoltajan kanssa. Vaihtoa varten opinto-ohjaaja täyttää tasonvaihtolomakkeen.

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen kursseja luetaan hyväksi seuraavasti:
zMAA2 zMAB2
zMAA3 zMAB3
zMAA6 zMAB7
zMAA8 zMAB4
zMAA10 zMAB5

Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän paikallisia syventäviä tai paikallisia soveltavia kursseja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla.


Äidinkieli (suomen kieli ja kirjallisuus ja suomi toisena kielenä)

Opiskelija voi suorittaa ylioppilastutkinnon äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen S2-kokeena vain, jos hänen äidinkielensä väestörekisterissä ei ole suomi (ruotsi tai saame) ja hän on suorittanut äidinkielen ja kirjallisuuden S2-oppimäärän.

Päätös ÄI/S2-opinnoista tulisi tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä puolet äidinkielen/S2-oppimäärästä suoritetaan yleensä ensimmäisen lukiovuoden aikana.

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaisesti suoritetut kurssit luetaan hyväksi täysmääräisesti suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kursseihin, ja niiltä saatu arvosana siirtyy suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kurssin arvosanaksi.