Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Hyvä tietää


Kelan opintoetuudet

Lukio-opiskelijalla on oikeus KELAn opintoetuuksiin tiettyjen ehtojen täyttyessä. Opintotukea voit hakea, kun lapsilisän maksu on päättynyt. Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu opiskelija ei kuitenkaan voi saada opintorahan oppimateriaalilisää.

Opiskelijalla on oikeus Kelan koulumatkatukeen, jos hänen koulumatkansa on lyhimmän autolla kuljettavan reitin mukaan vähintään 7 km. Matkan pituus tarkistetaan reittioppaasta.

Oikeus koko kuukauden tukeen on, kun koulumatkapäiviä on vähintään 15 kalenterikuukauden aikana, ja puolen kuun tuen saa, kun niitä on 10 – 14.

Jos opiskelijan koulumatka on erityisen hankala, kyydin odotusaika pitkä, kulkeminen tapahtuu eri tavoin eri päivinä, tai hän kulkee junalla, tukea maksetaan itsejärjestetyn kulkutavan mukaan. Se on n. 70% täyden tuen määrästä. 100 km ylittävältä matkalta tukea ei makseta. Huom! Poikkeusluvalla saatu ajokortti ei automaattisesti anna oikeutta tukeen itsejärjestetyn kulkutavan perusteella.

Koulumatkatukihakemuksia (KM1) saa koulun toimistosta, tai sellaisen voi Ulkoinen linkkitulostaa Kelan sivuilta . Täytetyt hakemukset palautetaan koulun toimistoon.

Jos opiskelija kulkee Matkahuollon matkakortilla, hän tarvitsee ostotodistuksen, jonka saa koulun toimistosta palauttaessaan hakemuksen.

Opiskelijan velvollisuus on ilmoittaa Kelaan kaikista tukeen mahdollisesti vaikuttavista muutoksista. Ulkoinen linkkiKM4 -lomakkeella ilmoitetaan sekä muutokset että tuen lakkauttaminen.

Tarkempia tietoja löydät osoitteesta Ulkoinen linkkikela.fi/opiskelijat .


Erityisruokavaliot

Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan vakavan allergian, sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämä ruokavalio.

Pysyvät erityisruokavaliot:

keliakiaruokavalio, laktoositon ruokavalio, tyypin 1 diabetes

Pysyvistä erityisruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle terveydenhoitajan (tai lääkärin tai ravitsemusterapeutin) täyttämän ja allekirjoittaman Selvitys erityisruokavaliosta -lomakkeen. Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa.

Ruoka-allergiat

Merkittäviä oireita aiheuttavasta ruoka-allergiasta huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle lääkärin tai ravitsemusterapeutin täyttämän ja allekirjoittaman Ulkoinen linkkiSelvitys ruokavaliosta -lomakkeen . Selvityksen kirjoittaa opiskelijan ruoka-allergiaa hoitava terveydenhuollon taho.

Uskonnollinen tai eettinen ruokavalio

Uskonnollista tai eettisistä ruokavalioista huoltaja/opiskelija toimittaa koulun keittiölle selvityksen erityisruokavaliosta, johon riittää huoltajan allekirjoitus tai täysi-ikäiseltä opiskelijalta oma allekirjoitus.

Vegaaniruokavalioon tarvitaan terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin allekirjoittama selvitys.

Erityisruokavaliolinjaus ja selvitys erityisruokavaliosta -lomake löytyvät Ulkoinen linkkiTampereen kaupunki/erityisruokavaliot


Toimisto/koulun kanslia

Toimisto on auki opiskelijoiden asioimista varten klo 8–11.45 ja 12.30–13.30.
sekä
- uuden jakson/periodin alussa 2 ensimmäistä koulupäivää klo 8-15.
- lukuvuoden alussa ensimmäisen kouluviikon ajan klo 8-15.

Toimistoon koulusihteereille ja rehtoreille tarkoitetut asiakirjat voi jättää myös 3. kerroksen hallintokäytävän postilaatikkoon.


Kahvila

Ruokalan tiloissa toimii koulupäivinä kahvila, joka on avoinna klo 7.45–14.45.


Kakkosen aula

Opiskelijoiden oleskeluaula on toisessa kerroksessa. Aulassa on juoma- ja kahviautomaatti sekä piano. Aulasta löytyy myös päivittäin Aamulehti ja Helsingin Sanomat. Ohjausryhmät ja kerhot voivat järjestää aulassa omia tapahtumiaan. Opiskelijakunta jakaa vuorot ja ryhmät päättävät ohjaajansa kanssa, millaisen myyntitapahtuman he haluavat järjestää.


Kirjasto

Koulukirjasto sijaitsee 3. kerroksessa ja on käytettävissä klo 8.15–15.45. Kirjaston lukusalissa on käsikirjasto, musiikinkuuntelutuoli, tietokoneita ja tulostin. Lukusali on hiljaista opiskelua ja keskittymistä vaativaa työskentelyä varten. Lainaosaston kirjoja lainataan käyttäen itsepalvelulaitetta, jonka käyttöön kaikki opiskelijat opastetaan syyslukukauden alussa. Kirjojen laina-aika on yhden jakson pituinen eli 6 viikkoa. Käsikirjaston aineistoa ja lehtihyllyn lehtiä ei saa lainata eikä viedä kirjastosta pois.


Tulostaminen lukiossa

Opiskelija lähettää tulostettavan työnsä sähköpostiosoitteeseen: [email protected]. Hän saa vastausviestinä PIN-koodin, jonka opiskelija syöttää opiskelijatulostukseen varatulle monitoimilaitteelle. PIN-koodin syöttämisen jälkeen tulostus käynnistyy automaattisesti.


Kuntosali

Koulun pieni kuntosali sijaitsee pohjakerroksessa. Sen käytöstä voi sopia liikunnanopettajien kanssa.


Laitteiden lainaus

Toisen kerroksen aulassa on 20 lukollista lokeroa läppärille tai älypuhelimelle latausta varten, jokaisessa lokerossa on pistorasia. Lukitus toimii kertakäyttöisellä nelinumeroisella koodilla. Lukitusohjeet löytyvät lokeroista.


Lokerikot

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus saada oma lokero. Vahtimestari jakaa opiskelijoille lokeroiden avaimet kuittausta vastaan. Hän myös valvoo lokeroiden käyttöä. Kadonneesta/palauttamattomasta avaimesta peritään 30 euron maksu. Lokerikkoavaimet tulee palauttaa viimeistään välittömästi ylioppilaskirjoitusten päätyttyä.


Palautetta Wilmassa

Wilman etusivun linkeissä on palautelomake, jolla voi esittää Rellun käytänteiden kehittämiseen liittyviä ehdotuksia. Mikäli haluat vastauksen tai kommentin palautteeseesi, käytä lomakkeen sijasta Wilma-viestiä ja osoita palaute suoraan rehtorille, apulaisrehtorille, aineenopettajalle tai opolle.

Kiusaamis- ja häirintätapaukset sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden palaute kirjataan omille lomakkeilleen. Nämä löytyvät myös Wilman linkkilistasta.


Kerro kiusaamisesta

Tampereen lyseon lukiossa ei hyväksytä kiusaamista missään muodossa. Kiusaamiseen puuttuminen kuuluu kaikille oppilaitosyhteisön jäsenille. Voit kertoa kiusaamiskokemuksestasi tai havainnoistasi kenelle tahansa henkilöstöön kuuluvalle tai ilmoittaa asiasta Wilman linkin välityksellä (linkki löytyy Wilman pysyvistä tiedotteista). Kiusaamisen selvittäminen aloitetaan viipymättä. Kaikki ilmoitukset kiusaamisesta käsitellään luottamuksellisesti.