Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


2016-2017

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2016–2017

Kun opiskelijat saapuivat syksyllä kouluun, odottivat heitä uusi ylväs yhdysrakennus ja yhdyskäytävä kaikessa komeudessaan. Uudet tilat valmistuivat lukuvuoden ensimmäistä koulupäivää edeltävänä iltapäivänä. Viivästystä tuli muutama kuukausi, mutta niihinhän olemme rakennusprojektien yhteydessä jo tottuneet. Toki vielä rakentamis- ja viimeistelytöitä riitti lukuvuoden aikana sisäpihassa ja Rongansiivessä, johon rakennettiin erillinen sisäverkko sähköisten ylioppilaskirjoitusten pitoa varten tulevaisuudessa.

Yhdysrakennuksen 2. kerrokseen tehtiin rakentamisen yhteydessä oppilaita varten työskentelyaula. Oppilaat ovat kokeneet aulan viihtyisäksi tilaksi, jonka moninainen kalustus mahdollistaa jokaiselle mieluisan työskentelypaikan. Vastaavasti tulo-aulassa olevaa avointa tilaan on käytetty pingiksen pelaamiseen. Yhdyskäytävään saimme jokaiselle opiskelijalle lukolliset lokerot, joissa on pistorasiat mobiililaitteiden ja tietokoneiden lataamista varten. Päärakennukseen saavuttaessa tulee vastaan viihtyisä pieni kahvila. Etupihalla on riittävän suuri pyöräparkki, ja sisäpihan hiekkakenttää on käytetty erilaisten pihapelien pelaamiseen. Turvallisuutta on parannettu lukitsemalla ulko-ovet, ja jokaisella opiskelijalla on oma avain niihin.

Tampereen päivänä lauantaina 1.10. pidettiin lukiossamme avointen ovien päivä. Näin jokaisella kuntalaisella oli mahdollisuus tutustua lukiomme toimintaan ja uusittuihin tiloihin. Kutsuvieraina olivat lukiossamme ja Klassillisessa koulussa aikaisemmin työskennelleet rehtorit ja opettajat.

Ohjelmassa oli lisäksi luonnontiedelinjan esittelyä, kaikille avoin tiedekahvila, kielipajoja ja kuntosaliohjausta sekä pingiksen ja pihapelien pelaamista. Ohjelmatarjonnan kruunasi emerituslehtori Pasi Takalan luento Clasu 1900-luvun Suomessa. Lukiomme kahvila ja ruokala myivät kahvia ja lounasta.

Avointen ovien päivä keräsi runsaasti vierailijoita. Tiloja ihasteltiin ja toimintaa ja ohjelmaa kiiteltiin. Moni tamperelainen totesi, että kerrankin verorahat ovat menneet oikeaan kohteeseen.

Ennen avointen ovien päivää kehystimme vanhoja pahvisia Klassillisen lyseon aikaisia opetustauluja ripustettavaksi seinille Rongansiipeen. Taulut herättivät runsasta mielenkiintoa ja osa niistä hilpeyttäkin. Ne ovat oman aikansa opetusvälineitä ja osa koulumme historiaa. Monet opetustauluista olisivat edelleen käyttökelpoisia.

Lokakuun alussa pidimme lukiossamme peruskoulun isän R.H. Oittisen reliefin paljastamisjuhlan. Tilaisuudessa oli arvovaltaisia vieraita, ja ohjelma oli suunniteltu yhteistyössä Tampereen klassikot ry:n kanssa. Juhlasta kerrotaan erikseen tarkemmin tässä vuosikertomuksessa.

Syksyllä ylioppilaskirjoituksissa tapahtui historiallinen käänne. Ensimmäiset sähköiset kokeet järjestettiin maantieteessä, filosofiassa ja saksan kielessä. Kokeet suoritettiin niitä varten Rongansiipeen rakennetussa Abit-luokaksi kutsutussa tilassa. Kaikki toimi hyvin lukuun ottamatta saksan kielen kokeen videon ääntä. Keväällä uusina oppiaineina sähköisesti suoritettiin psykologia, yhteiskuntaoppi ja ranskan kieli. Nyt kaikkien kokeiden teko sujui moitteetta.

Sähköisillä ylioppilaskokeilla voidaan mitata aiempaa paremmin opiskelijoiden laaja-alaisempaa osaamista. Tähän kuuluu osaltaan myös tietokoneen ja erilaisten ohjelmien käyttö. Tulevaisuudessa korkeakoulut tukeutuvat entistä enemmän ylioppilaskokeiden tuloksiin valitessaan uusia opiskelijoita.

Lukiomme oppilaat ovat jälleen saavuttaneet menestystä eri kilpailuissa lukuvuoden aikana. Timo Hartikainen (14E) sai 2. palkinnon nuorten Tutki-Kokeile-Kehitä -tiedekilpailussa. Kilpailutyö oli luonnontiedelinjan tutkimus "Bakteeripuhdasviljelmien eristäminen ja karakterisointi lukion työtilojen pinnoilta otetuista näytteistä". Jani Rajamäki (16F) sai kirjapalkinnon tunnustuksena menestyksestä englanninkielisessä kirjoituskilpailussa, jonka järjesti Finnish-British Society. Joukkuelajeissa tuli jälleen menestystä. Lukiomme tytöt tulivat hienosti toiseksi Tampereen lukioiden välisessä lentopalloturnauksessa. Pojat saivat vastaavasti pronssia jalkapallossa.

Perinteinen leirikoulumatka lokakuussa kohdistui tänä vuonna Ranskan ystävyyskouluumme. Matkalle osallistui lukiostamme 11 opiskelijaa. Valvojana toimi ranskan opettaja Tuija Laurikka. Matkalla oli mukana myös opiskelijoita ja opettaja Tampereen lyseon lukiosta. Helmikuussa lukiomme 21 opiskelijaa sekä opettajat Laura Pihkala-Posti ja Antti Moilanen tekivät projektimatkan Recklinghauseniin Saksaan. Tavoitteena oli luoda pohjaa uudelle ystävyyskoulutoiminnalle. Huhtikuussa matkusti 14 opiskelijaa ja opettaja Nina Forsblom Pietariin. Vastaavasti toukokuussa matkusti 26 opiskelijaa leirikoulumatkalle Espanjan Sevillaan. Valvojina toimivat espanjan opettaja Saara Tähtelä ja apulaisrehtori Mirkka Iivonen.

Kevään aikana kävi lukiossamme vierailemassa useita ulkomaalaisia opiskelijaryhmiä. Ranskalaiset opiskelijat saapuivat lukioomme tammikuussa, espanjalaiset helmikuussa, tsekkiläiset huhtikuussa ja saksalaiset toukokuussa.

Toukokuussa pidettiin lukiossamme kansainvälisyysviikko, jolloin järjestettiin useita työpajoja ja luentoja. Viikon teemoina olivat kansainvälisyyskasvatus, kotikansainvälisyys ja oman identiteetin kehittäminen sekä tasa-arvo, toisten kunnioittaminen ja aktiivinen kansalaisuus. Opiskelijat olivat aktiivisesti mukana erilaisten tapahtumien järjestelyissä.

Vilkkaan kansainvälisen kevään kruunasi maailmankuulun stand up-koomikon, matemaatikon, tieteen popularisoijan Matt Parkerin (Queen Mary University of London) vierailu lukiossamme toukokuun lopussa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Tampereen LUMATE-keskuskuksen ja Finnish-British Societyn kanssa.

Kulunut lukuvuosi oli lukiossamme monien muutosten aikaa, mikä kuormitti erityisesti opettajakuntaa. Uudet 1. vuoden opiskelijoita koskevat opetussuunnitelmat otettiin käyttöön. Sähköisten kirjojen ja oppimateriaalien käyttö lisääntyi huomattavasti entisestään. Kurssikokeita tehtiin yhä useammin tietokoneilla.

Ensi keväänä tehdään sähköisiä ylioppilaskokeita jo lähes kaikissa aineissa. Äidinkielessä, venäjän kielessä, fysiikassa, kemiassa ja matematiikassa siirtyminen tapahtuu vasta lukuvuonna 2018-2019. Muutos on merkittävä monessakin suhteessa. Lukiokoulutuksessa tapahtuva digitalisaatio tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa koko yhteiskuntaan eräänä maamme kilpailukykyä merkittävimmin edistävänä tekijänä. Se työ mitä me nyt teemme tulee osaltaan varmistamaan Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen tulevaisuudessakin.

Tampereen kaupunki on hakenut toukokuussa lukiomme luonnontiedelinjalle valtakunnallisen erityisen tehtävän asemaa. Asia on todella tärkeä koko koulun kannalta. Asia päätetään alkusyksyllä. Sitä jäämme kesällä odottelemaan.

Näin poikkeuksellisen kylmän kevään jälkeen en voi muuta kuin toivoa lämmintä ja aurinkoista kesää teille kaikille.

Kari Hanninen

Rehtori