Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Yo-todistus

Ylioppilastutkintotodistus annetaan sinä tutkintokertana, jolloin kaikki pakolliset kokeet on hyväksytysti suoritettu. Ylioppilastutkintotodistuksen saamisen edellytyksenä on, että saat (tai sinulla on jo) myös lukion päättötodistuksen tai ammattitutkintotodistuksen. Viivästymisen sattuessa ylioppilastutkintotodistus toimitetaan vasta kun rehtori ilmoittaa kirjallisesti ylioppilastutkintolautakunnalle päättötodistuksen valmistumisesta. Jos sinut hyväksytään kaikissa neljässä pakollisessa ylioppilaskirjoituksessa, mutta lukion tai ammattitutkinnon suorittaminen on vielä kesken, et saa ylioppilastodistusta, vaan saat kansliasta yo-tutkintolautakunnan lähettämän erillisen todistuksen suorittamistasi aineista.

Valmistuva abi: Jos haluat todistuksesi ylioppilasjuhlassa, lukion päättötodistukseen vaadittavat vähintään 44/48 kurssia tulee olla ajoissa hyväksyttävästi suoritettu: 1. jaksossa syksyllä valmistuvilla, 5. jaksossa keväällä valmistuvilla. Ammattitutkinnon pohjalta kirjoituksiin osallistuvilla on ammattitutkinnon oltava valmis hyvissä ajoin ennen ylioppilasjuhlaa.

Ylioppilastutkintotodistukseen merkitään hyväksytysti suoritettujen kokeiden arvosanat. Jos kokelas on ennen todistuksen antamista uusinut jonkin kokeen, todistukseen merkitään tästä kokeesta saatu parempi arvosana. Kompensoidusta kokeesta merkitään todistukseen hylätty arvosana.

Matematiikan kokeesta merkitään arvosanan lisäksi näkyviin kokelaan saama pistemäärä sekä kokeen maksimipistemäärä, esim. 38/60.

Todistuksesta ilmenevät suoritetut pakolliset ja ylimääräiset kokeet, kunkin kokeen taso ja kokeesta saatu arvosana.

Kompensaatiopisteet

Jos kokelas on hylätty yhdessä pakollisessa kokeessa, lautakunta voi kuitenkin (jäljempänä esitetyin edellytyksin) antaa hänelle ylioppilastutkintotodistuksen, johon hylätty arvosana merkitään. Menettelyä kutsutaan kompensaatioksi. Ellet halua kompensaatiota suoritettavan, ilmoita asiasta kirjallisesti lukiolle, joka toimittaa ilmoituksen edelleen lautakunnalle. Ilmoituksen on oltava lautakunnassa kevään tutkinnossa viimeistään 15. toukokuuta ja syksyn tutkinnossa 31. lokakuuta.

Hylätyt suoritukset on jaettu neljään luokkaan, joista käytetään merkintöjä i+, i, i– ja i=. Kokelaan kustakin hyväksytystä kokeesta saamasta arvosanasta annetaan kompensaatiopisteitä seuraavasti:

L laudatur
7
E eximia cum laude approbatur
6
M magna cum laude approbatur
5
C cum laude approbatur
4
B lubenter approbatur
3
A
approbatur 2

Kokelaan saamat kompensaatiopisteet lasketaan yhteen, jolloin

  • 12 kompensaatiopistettä kompensoi hylätyn arvosanan i+
  • 14 pistettä arvosanan i
  • 16 pistettä arvosanan i–
  • 18 pistettä arvosanan i=