Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ilmoittautuminen ylioppilaskirjoituksiin

Tampereen aikuislukiossa ylioppilastutkintoon ilmoittaudutaan opinto-ohjaajille tätä varten tarkoitettuina vastaanottoaikoina. Ota Wilma-tunnus ja salasana mukaan.

Suunnittele koko tutkintosi etukäteen. Ylioppilastutkinnon pakolliset ja ylimääräiset kokeet voi suorittaa oman valinnan mukaan joko yhdellä kirjoituskerralla tai hajauttaa ne enintään kolmeksi perättäiseksi kerraksi. Ennen ilmoittautumista laske tarkasti että todella saat kaikki tutkinnon pakolliset aineet valmiiksi tutkintoon sallitun ajan kuluessa (tarvittaessa voi varata ajan opinto-ohjaajalle). Jollei tutkintoa ole kolmena perättäisenä kirjoituskertana suoritettu, tutkinto on kokonaisuudessaan uusittava. Poikkeuksena kuitenkin hylätyn kokeen uusinta, jonka voi uusia myös kolmannen kerran jälkeen.

Jokaiseen tutkintokertaan on ilmoittauduttava erikseen annettuja määräaikoja noudattaen.


Ylioppilastutkinnon rakenne

Jos olet aloittanut tutkintosi suorittamisen syksyllä 2021 tai aikaisemmin:

Ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Muut vähintään kolme koetta valitaan seuraavista: toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen, matematiikan tai yhden reaaliaineen koe.

Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä on vaativuudeltaan kahden eri tason kokeet. Vähin­tään yhdessä aineessa tulee suorittaa pitkä oppimäärä.

Pakollisten kokeiden lisäksi voi osallistua yhteen tai useampaan yli­määräiseen kokeeseen. Tutkintoon saa kuitenkin kuulua vain yksi saman oppiaineen koe.

Harkitse tarkoin, minkä kokeen otat ylimääräisenä ja minkä pakollisena. Ylimääräisenä suoritettua koetta ei voi myöhemmin muuttaa pakolli­seksi.

Hylättyä ylimääräistä koetta ei merkitä ylioppilastodistukseen.

Jos aloitat tutkintosi keväällä 2022 tai myöhemmin:

Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelisluterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto.

Kokelas voi halutessaan valita toisen kotimaisen kielen kokeen sijasta äidinkieleltään ruotsin- tai suomenkielisille kokelaille tarkoitetun äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen kyseisessä kielessä. Kokelas voi myös halutessaan suorittaa vieraan kielen kokeen sijasta äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen saamen kielessä.

Lautakunta on julkaissut verkossa toimivan palvelun, jossa voi kokeilla, millaiset koeyhdistelmät täyttävät nämä kriteerit. Ulkoinen linkkiPääset palveluun tästä


Ilmoittautuminen on sitova!

Kevään ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan marraskuussa ja syksyn kirjoituksiin toukokuussa. Jos olet ilmoittautunut kokeeseen mutta et saavu siihen, katso­taan tämä hylätyksi suoritukseksi.

Tutkintomaksujen maksamatta jättä­minen ei vapauta ilmoittautumisen sitovuudesta. Vain erittäin painavasta syystä (esim. vakava sairastuminen) ylioppilastutkintolautakunta voi ko­kelaan hakemuksesta mitätöidä ilmoittautumisen - ota yhteys apulaisrehtoriin

Jos ylioppilaskokeesi hylätään tai haluat korottaa hyväksyttyä koetta, ilmoittaudu opinto-ohjaajalle heti tulosten saavut­tua.