Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ohjeita etä- ja verkko-opiskelijalle

Etälukion kurssien ja verkkokurssien opiskelu Tampereen aikuislukiossa

Etälukion ja verkkokurssien opiskelu on mahdollista kaikkialla, missä voit käyttää tietokonetta verkkoyhteydellä. Etä- ja verkkokursseilla käytetään oppimisalustana Moodlea ja Teams- tai vastaavaa verkkokokousalustaa. Näistä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Ilmoittautuminen

Etä- ja verkkokursseille ilmoittaudutaan ennakkoon Wilmassa.

Tampereen aikuislukion etä- ja verkkokursseille ilmoittaudutaan Wilman kautta viikkoa ennen jakson alkua. Lukioiden yhteisille verkkokursseille ilmoittaudutaan oman lukion opinto-ohjaajan kautta.

Etä- ja verkkokurssit löytyvät omilta kurssitarjottimiltaan.

Jos et ole ilmoittautunut ennakkoon, ota yhteyttä kurssin opettajaan heti jakson alussa!

Kurssin opiskelu ja suorittaminen

Etä- ja verkkokurssin opiskelu tulee aloittaa heti jakson alkaessa.

Pääsy kurssin työtilaan Moodleen vaatii kurssiavaimen, jonka opettaja lähettää Wilma-viestillä jakson alussa kurssille Wilmassa ennakkoon ilmoittautuneille.

Etä- ja verkkokursseilla edellytetään, että verkkotyöskentelyyn osallistutaan aktiivisesti kurssin alusta asti. Etä- ja verkko-opinnot ovat aikataulutettuja: tehtävillä ja testeillä on määräajat ja mahdolliset verkkokeskustelut käydään sovittuina aikoina. Kurssin suorittaminen edellyttää koko jakson ajan jatkuvaa, aktiivista opiskelua. Etäopiskelussa korostuu siis oman ajankäytön suunnitteleminen. Verkkoaktiivisuus on yksi kurssiarvosanaan vaikuttava tekijä.

Kurssin kuluessa opettaja antaa palautetta tehdyistä tehtävistä. Opintoihin saa opettajalta ohjausta ja tukea myös verkkokokoussovellusta käyttämällä tai sopimalla tapaamisen koululla. Verkko-opiskelussa suurin osa on itsenäistä työskentelyä tietokoneen ja oppimateriaalin ääressä.

Etä- ja verkkokurssin kokeet

Etä- ja verkkokurssien kurssisuoritukseen saattaa kuulua päättökoe tai itsenäisesti tehtävä lopputyö. Koe voi olla verkkokoe, mutta joskus opettaja voi suositella kokeen suorittamista Tampereen aikuislukiolla esim. ylioppilastutkinnossa käytettävien sovellusten harjoittelemista varten.

Etäkokeiden yhteydessä pitää huolehtia, että verkkoyhteydet ovat kunnossa.

Kurssikohtaiset ohjeet kokeista antaa opettaja.

Etä- ja verkkokurssin keskeyttäminen

Opiskelijan on ilmoitettava opettajalle, jos hän joutuu keskeyttämään kurssin. Opettaja voi myös keskeyttää opiskelijan kurssisuorituksen, mikäli opinnot eivät etene annetun aikataulun mukaisesti.

Kirjallinen varkaus eli plagiointi

Toisen henkilön tuotoksen luvaton lainaus on rikkomus. Jos opiskelijan todetaan plagioineen toisen henkilön materiaalia ilman asianmukaista lähdeviittausta, voidaan kurssi hylätä kokonaisuudessaan ja asiasta tiedotetaan oman lukion rehtorille.

Tekijänoikeuksista lisää: https://aikuislukio.tampere.fi/opinnot/lukio/tekijanoikeuksista/

Ohjeita: Moodle (moodle.tampere.fi)

Tampereen toisen asteen Moodleen on myös linkki koulun www-sivuilla aikuislukio.tampere.fi ja Ulkoinen linkkiWilmassa etusivulla.

Moodleen kirjaudutaan Wilma -tunnuksin: [email protected].

Moodlen käyttöön löytyy opiskelijoille ohjeita mm. oheisen linkin kautta: Ulkoinen linkkihttps://docs.moodle.org/2x/fi/Opiskelijan_opas

Ohjeita: Teams

Pääset Teamsiin on osoitteesta Ulkoinen linkki Tredun Startti ja valitse sieltä Teams. Kirjaudu [email protected] + Wilman salasana.

Voit käyttää Teamsista selainversiota tai ladata työpöytäsovelluksen. Työpöytäsovellus ladataan selainversion vasemman alakulman kuvakkeesta.

Voit myös ladata puhelimeesi mobiilisovelluksen omasta sovelluskaupasta.

Ulkoinen linkkiOpiskelijan kirjautuminen Teamsiin ja Teamsin perustoiminnot

Ulkoinen linkkihttps://osaava.tredu.fi/2020/03/24/teams-ohje-helpolla-suomen-kielella/
Ulkoinen linkkihttps://osaava.tredu.fi/2020/03/25/teams-ohje-helpolla-suomen-kielella-osa-2/

#Digikurssi 2020

Johdantokurssi, jolla opit ne tieto- ja viestintätekniikan perustaidot, joilla pärjää lukioiden kursseilla. Kurssi perustuu itsearviointiin.

Kurssisivu on avoin kaikille kiinnostuneille, mutta sen suorittaminen edellyttää kirjautumista Tampereen lukioiden tai Tredun opiskelijana. Kurssisuorituksen saamiseksi edellytetään, että tehtävistä yli 95 % on tehty. Suoritettuasi riittävän määrän kurssin tehtäviä, ilmoita se ryhmänohjaajallesi (muut lukiot) tai apul.reht. Elina Karapalolle (ailulaiset) saadaksesi kurssin suoritusmerkinnän.

Opiskelijan kirjautuminen Digikurssille:

  • Klikkaa kurssin nimeä.
  • Valitse kurssin etusivulla oikean yläkulman asetuksista (hammasratas) "Lisää minut tälle kurssille".
  • Kurssiavain: Ailulainen, löydät kurssiavaimen Wilman pysyvistä tiedotteista. Muiden lukioiden opiskelija, voit pyytää avaimen omalta ryhmänohjaajaltasi.
  • Kurssin suoritukset tallentuvat VAIN kun olet kirjautuneena kurssille.

Microsoft 365 (Office 365)

Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Officen voi ladata viidelle omalle laitteelle. Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

1. Avaa kotikoneen selaimessa osoite: Ulkoinen linkkihttps://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx

2. Kirjaudu sisään: [email protected] + wilman salasana

3. Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita