Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Valmistava opetus

Valmistava opetus

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu peruskouluikäisille 7–16 -vuotiaille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, jotka eivät vielä puhu suomea tai joiden suomen kielen taito ei vielä ole riittävä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Valmistavassa opetuksessa oppilas tutustuu suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin sekä opetusmenetelmiin. Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan suomen kielen taitoa ja tarvittavia valmiuksia perusopetukseen siirtymistä varten. Kun oppilaan suomen kielen taito on riittävä, hän voi opiskella myös muita oppiaineita ja osallistua perusopetuksen luokkien oppitunnille integraatiotunneilla.

Opetusta annetaan yleensä noin 10 oppilaan kokoisessa ryhmässä. Oppitunteja on viikossa 20–30 oppilaan iän mukaisesti ja opinto-ohjelmassa yksilöidyllä tavalla. Oppilas voi osallistua myös oman äidinkielen opetukseen mahdollisuuksien mukaan. Valmistavan opetuksen aikana kartoitetaan oppilaan oppimisvalmiudet ja erityistarpeet. Kun opetus päättyy, oppilaalle määritellään hänen taitojaan ja valmiuksiaan vastaava luokka-aste perusopetuksessa.

Valmistava opetus kestää yleensä vuoden, mutta aika on yksilöllisesti joustava. Oppilaat siirtyvät valmistavan opetuksen jälkeen oman alueensa kouluun. Jos tamperelaisen oppilaan koulumatkan pituus ylittää kuljetustiedotteessa määritellyn pituuden, Tampereen kaupunki maksaa koulumatkat.

Perusopetukseen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen ja tiedotteet

Lapsen ilmoittamiseksi perusopetukseen valmistavaan opetukseen täytä ilmoittautumislomake alla olevan linkin kautta ja ota yhteyttä lapsen asuinalueen mukaan alla mainittuun rehtoriin lisätietojen saamiseksi. Ilmoittautuminen ei ole mahdollista ilman lapsen kotiosoitetta Tampereella tai Tampereen seudulla.


Ulkoinen linkkiPerusopetuksen valmistavaan opetukseen ilmoittautuminen https://opetustampere.inschool.fi/browsecourses?school-id=49&long-term=1600&checkout=true


Valmistavaa opetusta järjestävät koulut ja rehtorit

Ahvenisjärven koulupolku (luokat 1-3), Kaukajärvi (1-3), Turtolan alue (1-3):

Ahvenisjärven koulu
Valmistava opetus 1–3, Ulkoinen linkkiOpiskelijankatu 25 Rehtori Ilpo Nybacka, p. 040 766 3172
Sähköposti on muodossa [email protected]


Hatanpään koulu koulupolku ja Pirkkala (luokat 7-9)

Hatanpään koulu
Valmistava opetus Luokat 7–9, Ulkoinen linkkiKoivistontie 31 Rehtori Mari Palviainen, p. 0400 764 165
Sähköposti on muodossa [email protected]


Etelä-Hervannan koulupolku, Ahvenisjärven koulupolku (luokat 4-9) Vuores, Annala, Kaukajärvi (luokat 3-6)

Etelä-Hervannan koulu
Valmistava opetus 1–9, Ulkoinen linkkiKorkeakoulunkatu 6 Rehtori Matti Annala, p. 050 428 3044
Apulaisrehtori Saara Kudjoi, p. 0400 328 740
Sähköposti on muodossa [email protected]


Peltolammin koulupolku (luokat 1-6) ) ja Pirkkala (luokat 1-6)

Peltolammin koulu
Valmistava opetus 1-6, Ulkoinen linkkiSäästäjänkatu 16 Rehtori Sirkku Vartiainen, p. 040 801 6837
Sähköposti on muodossa [email protected]


Juhannuskylän koulupolku, keskusta, koillinen, Nekala, Kaukajärvi (luokat 7-9), Linnainmaa, Messukylä, Pispala, Takahuhti, Turtolan alue (luokat 4-9) sekä Akaa, Kangasala, Urjala, Valkeakoski:

Juhannuskylän koulu, Johanneksen koulutaloValmistava opetus 1-6, Ulkoinen linkkiPostikatu 2
Juhannuskylän koulu, Tammerkosken koulutaloValmistava opetus 7-9, Ulkoinen linkkiRautatienkatu 3-5 Rehtori Petri Fihlman, p. 040 585 6490Apulaisrehtori Kirsi Numminen, p. 040 800 4564
Sähköposti on muodossa [email protected]


Tesoman koulupolku, Haapalinnasta länteen, Lielahti, Nokia, Ylöjärvi:

Tesoman koulu
Valmistava opetus 1-9, Ulkoinen linkkiKohmankaari 11 Rehtori Panu Pitkänen, p. 050 409 8919
Sähköposti on muodossa [email protected]


Eskarit pelaamassa korttia

Kielellisesti tuettu opetus (KIETU)

Kielellisesti tuettua opetusta järjestetään pääasiassa yläkoulun valmistavan opetuksen jälkeen oppilaalle, joka tarvitsee paljon suomen kielen vahvistamista eri oppiaineissa opintojensa etenemiseksi. Kielellisesti tuettuun opetukseen siirtymisestä sovitaan yhdessä huoltajien kanssa.

Kielellisesti tuetun opetuksen oppilaat kuuluvat yleisopetuksen luokkaan ja osallistuvat oman luokkansa opetukseen niin paljon kuin mahdollista. Oppilaan lukujärjestykseen yhdistetään KIETU-opettajan pitämiä oppitunteja oppilaan yksilöllisten oppimistarpeiden mukaan. Tukea annetaan etenkin luetun ymmärtämisessä sekä käsitteistön ja sanaston opettelussa. Myös samanaikaisopetusta annetaan mahdollisuuksien mukaan, ja silloin KIETU-opettaja on mukana yleisopetuksen tunneilla ohjaamassa oppilaita.

Kielellisesti tuetussa opetuksessa opiskellaan vuosi kerrallaan ja oppilaan oppimissuunnitelmaa päivitetään jatkuvasti. Kun katsotaan, että yläkoulun oppilas selviytyy ilman kielellisesti tuettua opetusta, hän palaa oman koulualueensa kouluun kahdeksannelle tai yhdeksännelle luokalle.

Kielellisesti tuettuun opetukseen liittyy vahva oppilashuollon tuki. Lisäksi yläkoulun aineenopettajat, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opettajat ja valmistavan opetuksen opettajat tekevät yhteistyötä oppilaan tukemiseksi.

Kielellisesti tuettua opetusta on Ahvenisjärven, Etelä-Hervannan, Hatanpään, Juhannuskylän ja Tesoman kouluissa.


Lisätietoja

Suunnittelija
Katja Simonen
puhelin 050 550 6704
sähköposti [email protected]
33100 Tampere