Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilu

Tervetuloa Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi!

Työllisyyden kuntakokeilut alkoivat 1.3.2021 ja päättyvät 31.12.2024.

Työllisyyden kuntakokeilussa osa työttömistä työnhakijoista siirtyy oman kotikuntansa työllisyyspalvelujen asiakkaiksi. Kokeilussa kotikunta vastaa TE-palveluiden eli julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta asiakkailleen. Pirkanmaalta kokeilussa on mukana 22 kuntaa ja ne muodostavat yhdessä oman kokeilualueen. Kokeilun alkaessa Pirkanmaan TE-toimistosta siirtyi yhteensä noin 30 000 asiakasta kokeilualueen kuntiin.

Työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on aiempaa tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeiluissa kehitetään palveluja, jotka tukevat työnhakijan työllistymistä sekä palvelumalleja, joissa asiakkaan tilanne ja palveluntarve huomioidaan yksilöllisesti.

Hallitus valmistelee parhaillaan uudistusta, jossa TE-palvelut siirretään pysyvästi kunnille vuoden 2024 aikana. Kuntakokeilujen asiakkaat jatkavat normaalisti kuntien asiakkaina siihen saakka.

Kuka on työllisyyden kuntakokeilun asiakas?

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaiksi siirtyvät työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kokeilualueella ja jotka

  • eivät täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai
  • ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä.

Kotoutumisajalla olevien maahanmuuttajien palvelusta vastaa keskitetysti Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut.

Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahanmuuttajien asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa. Myös kaikki vieraskieliset asioivat omassa kotikunnassaan.

Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Jos kuulut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Kokeilun asiakkaaksi siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä sinun tarvitse olla yhteydessä kotikuntaasi tai TE-toimistoon erikseen sen vuoksi.

Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu Pirkanmaan TE-toimistoon. Käytössä on sähköinen Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi. Asiakkuus kestää koko kuntakokeilun ajan. Jos asiakas esimerkiksi työllistyy määräaikaisesti ja palaa takaisin työnhakijaksi, hän ohjautuu edelleen kokeilun asiakkaaksi.

Oma asiointi -verkkopalvelussa työnhaun voivat käynnistää vain Suomen ja EU/ETA-maiden kansalaiset. Jos et ole EU/ETA alueen tai Sveitsin kansalainen, työnhaku tulee käynnistää henkilökohtaisesti Pirkanmaan TE-toimistossa Tampereella tai erillisellä verkkoasiointilomakkeella (alla).

OMA-valmentaja työnhaun tukena

Työllisyyden kuntakokeilussa saat työllistymistäsi tukevaa palvelua sekä sinulle nimetyn OMA-valmentajan. OMA-valmentajalta saat yksilöllistä ohjausta. Hän tukee sinua työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa.

OMA-valmentaja kartoittaa tilanteesi ja suunnittelee kanssasi tavoitteisiisi sopivan, yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja. OMA-valmentaja ohjaa sinut palveluihin ja seuraa tilanteesi edistymistä. Tavoitteena on tarjota yksilöllistä ja sujuvaa palvelua.

Asiakkaan muistilista

Jos olet sopinut aiemmin TE-toimiston kanssa työnhakuun liittyviä tapaamisia, palveluja tai tehtäviä, muista hoitaa ne määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.

  • Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Oma asioinnissa, esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat.
  • Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit soittaa valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun, p. 029 502 5500 (ma-pe klo 9.00-16.15) tai jättää yhteydenottopyynnön Oma asioinnin kautta.
  • Jos olet aloittamassa uutta palvelua, toimita siihen liittyvät lomakkeet kuntakokeiluun hyvissä ajoin ennen palvelun aloittamista.

Palvelut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Palveluihin kuuluvat tutut työllistymistä edistävät palvelut, kuten työnvälitys, tieto- ja neuvontapalvelut, ammatinvalinta- ja uraohjaus, palkkatuki, starttiraha alkavalle yrittäjälle, työnhaku- ja uravalmennukset, työvoimakoulutus, työ- ja koulutuskokeilu, asiantuntija-arvioinnit ja omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella. Työllisyyden kuntakokeilu tarjoaa myös kotoutumislain mukaisia kotoutumispalveluita. Lisäksi kunnat voivat järjestää asiakkailleen kuntakohtaisia työllistymistä edistäviä ja tukevia palveluita.

Palvelut järjestää ja niihin osallistumisesta sopii kanssasi OMA-valmentaja.

Työllisyyden kuntakokeilussa käytettävät lomakkeet

Jos toimitat lomakkeita postitse, katso kuntasi yhteystiedot:

Maahanmuuttajat työllisyyden kuntakokeilussa

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut antaa yleistä neuvontaa. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00-16.15.

Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu:

suomeksi 0295 025 500

ruotsiksi 0295 025 510

englanniksi 0295 020 713

venäjäksi 0295 020 715

Työttömyysturvaneuvonta: 0295 020 701

Koulutusneuvonta: 0295 020 702

Uraohjaus, uraohjauksen psykologi: 0295 020 720 (ma ja to klo 12.00-16.00).


Hyödyllisiä linkkejäLisätietoja kuntakokeilusta

Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja
Regina Saari
p.050 346 9603
[email protected]

Tämän sivun lyhytosoite on tampere.fi/pirkanmaankuntakokeilu