Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ohjelma 1.-4.10.2020

Suorat lähetykset

Torstai 1.10.

Klo 11–12 Arkeologin matkassa
Suorassa lähetyksessä sai seurata arkeologin kenttätyötä. Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija tarkasti Tampereella sijaitsevan metallinilmaisinlöytöpaikan ja kertoi arkeologisesta kenttätyöstä. Järjestäjä: Pirkanmaan maakuntamuseo.

Klo 12–15 Talouspäivä
Talouspäivässä kerrottiin etänä neuvoja ja vinkkejä sekä säästämiseen ja talouden suunnitteluun että etuusasioista ja veloista selviämiseen. Talouspäivän ohjelma oli nähtävissä Teams-sovelluksessa.

Järjestäjä: Tampereen kaupungin aikuissosiaalityö, Nordea, Aito Säästöpankki, ulosottovirasto, talous- ja velkaneuvonta, Kela ja Ennakoiva talousneuvonta -hanke.

Klo 17 Tampereen päivän palkintojenjako ja Tampere Filharmonian Salonkiorkesterin konsertti
Tampereen päivän palkintojuhla järjestettiin Raatihuoneella 1.10. ja näytettiin suorana lähetyksenä. Palkintojenjaon ja juhlapuheiden jälkeen kuultiin Tampere Filharmonian Salonkiorkesterin konsertti, solistina esiintyi bassobaritoni Juha Uusitalo.

Tekstitetty videotallenne Raatihuoneen tilaisuudesta julkaistaan myöhemmin tällä sivulla. Alla olevista liitteistä löytyvät englanninkieliset käännökset juhlapuheista.


Perjantai 2.10.

Klo 8 Yllätysohjelma Yle Areenassa ja Yle Radio Suomen Tampereen aamussa
Järjestäjä: Tampereen kaupunki ja Yle.

Klo 14–15 Hiedanrannan kahvihetki: Tammela 33100 -livestream
Perjantaiset iltapäiväkahvit hyvän musiikin parissa? Lokakuun artistina kuultiin Tammela 33100. Suoraa lähetystä oli mahdollista seurata Kulttuuri Tampereen YouTube-kanavalla. Keikan jälkeen pääsi tutustumaan virtuaalisesti Galleria Muuntotilan Susana Nevadon ja Sari Torvisen Ruokaturva-näyttelyyn. Järjestäjä: Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Klo 17–19 Juniversityn tiedeohjelmaa lapsille
Tampereen yliopiston Juniversity järjesti ohjattua tiedeohjelmaa alakouluikäisille lapsille. Suorissa lähetyksissä pääsi seuraamaan maagista kuivajääshowta. Ohjelma jatkui innostavalla tiedetyöpajalla, jossa pääsi itse kokeilemaan ja tutkimaan. Suora lähetys nähtävissä Juniversityn YouTube-kanavalla. Järjestäjä: Tampereen yliopiston Juniversity.


Lauantai 3.10.

Klo 10–10.15 Kanerva-kuoron tervehdys
75-vuotias Kanerva-kuoro tervehti kotikaupunkiaan. Kuoro esitti Toivo Honkosen kappaleen "Tampereelta, nääs". Johtaja Anna Arola. Järjestäjä: Kanerva-kuoro.

Klo 11–17 Opastus Museo Milavidan Aina mukana -näyttelyyn
Tutustu Museo Milavidan suosittuun Aina mukana - käsilaukun vuosisata -näyttelyyn digitaalisella opastuksella. Järjestäjä: Museo Milavida.

Klo 17–19 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 – On Air
Nuorten ikiomaan kulttuurikeskukseen pääsi tutustumaan suoran lähetyksen välityksellä. Esiintymässä olivat Cledos ja Soundwave Explosion. Lisäksi ohjelmaassa oli muun muassa pelistriimi, nuorten oma keskustelupaneeli, kädentaitoja sekä arvonta. Järjestäjä: Tampereen kaupungin nuorisopalvelut.

Klo 18–18.45 Suora lähetys UROS LIVE -areenan työmaalta: Tampereen päivän konserttia tähditti Kaija Koo
Konsertissa esiintyi myös Tampereen Filharmoninen kuoro. Konsertti näyttiin vain suorana eikä sitä voi katsoa myöhemmin. Järjestäjä: Tampereen kaupunki ja UROS LIVE -areena.


Sunnuntai 4.10.

Klo 9–21 Pirkanmaan pelastuslaitoksen virtuaalinen ohjelma
Pirkanmaan pelastuslaitos osallistui Tampereen päivän viettoon virtuaalisella ohjelmalla sunnuntaina klo 9–21 välisenä aikana. Päivän aikana somekanavilla pääsi kurkistamaan pelastuslaitoksen arkeen ja tekemään muun muassa virtuaalikierroksen upeaan Palomuseoon. Pimenevän lokakuisen sunnuntai-illan kruunasi keskuspaloaseman letkutornin värivalaistus ja lipunlasku. Järjestäjä: Pirkanmaan pelastuslaitos.

Klo 11–11.20 Muumit rakastavat merta, me Nässyä ja Pyhäjärveä
Muumit rakastavat merta. Meillä Tampereella on aivan mahtavat järvemme, Näsijärvi ja Pyhäjärvi. Muumien seikkailuja merellä ja tamperelaisten lasten seikkailuja järvillä oli mahdollista katsoa Muumimuseon Facebook-sivulla. Muumien 75-vuotisjuhlavuoden Muumit ja meri -näyttely on osa Moomin Charactersin ja John Nurmisen säätiön Itämeren suojeluun keskittyvää #MEIDÄNMERI-kampanjaa. Järjestäjä: Muumimuseo.

Klo 12–15 Virtuaalivierailu tamperelaisella maitotilalla
Tutustu etänä Tampereen Teiskossa sijaitsevan Vanha-Pärrin maitotilan toimintaan ja eläimiin. Lähetyksessä tutustuttiin modernin robottilypsypihattoon: muun muassa automaattilypsyyn, ruokintaan ja eläimien elämään, sekä kuultiin tilan väen kertomana lypsykarjatilan arjesta.

Klo 12–13 Lähetyspyhä: Tansanian tuulet, Kalevan kirkossa
Lähetyspyhä Kalevan kirkolla: Tansanian tuulet, Riitta ja Olavi Heinon kiitosmessu. Järjestäjä: Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta.

Klo 13.15-14.30 Suomen Lähetysseuran Riitta ja Olavi Heinon kuulumisen Tansaniasta
Suomen Lähetysseuran työntekijöille Riitalle ja Olavi Heinolle tuli keväällä äkkilähtö viimeiseltä työkaudelta. Miltä korona näyttäytyy Mwanzassa ja millaisin miettein he ovat palatessaan Suomeen? Suora lähetys nähtävissä Tampereen seurakuntien Facebook-sivulla. Järjestäjä: Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta.


Videotallenteet

"Me tamperelaiset" – Presidentti Kekkosen kiitospuhe Tampereen päivänä 1968
Presidentti Kekkonen osallistui vuonna 1968 Raatihuoneella Tampereen päivän juhlavastaanotolle, jossa presidentille luovutettiin Tampereen palkinto. Palkinnon antamisen yhteydessä presidentti piti kiitospuheen, jonka huonokuntoinen nauha on kunnostettu. Video on nähtävillä 1.-4.10. Järjestäjä: Tampereen kaupunginarkisto.

Taiteen ikkuna – taiteilijahaastatteluja
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen tuottamat taiteilijahaastattelut avaavat ikkunan taiteilijoiden ajatuksiin teosten takana sekä osaltaan parantavat taiteen ja kulttuuripalvelujen saavutettavuutta. Järjestäjä: Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Taustoihin kurkistava dokumentti Tampereen tavara-aseman siirtourakasta
Kaupunkikuvan kannalta merkitykselliseksi noteeratun ja julkisivultaan suojellun Tampereen vanhan tavara-aseman siirto oli erittäin poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen hanke. Tiettävästi Suomessa ei ole siirretty koskaan aiemmin yhtä suurta tiili- ja betonirakenteista rakennusta. Onnistuneella hankkeella Tampereen kaupunki näytti suuntaa osoittaen, että vanhojen rakennusten purkaminen ei ole enää ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto kehitettäessä kaupunkiympäristöä.

Vuonna 1907 valmistuneen tavara-aseman on suunnitellut Rautatiehallituksen pääarkkitehtinä toiminut Bruno Granholm, ja rakennuksella on myös muuta historiallista merkitystä, sillä siellä on pidetty mm. sisällissodan aikaan punavankeja. Rakennusteknisesti merkittävää on se, että tavara-aseman rakenteissa on hyödynnetty teräsbetonia ensimmäisiä kertoja Suomessa.

Urakan toteuttaminen vaati paitsi vankkaa rakentamisen osaamista myös innovatiivista asennetta: kenelläkään hankkeen osapuolista ei ollut kokemusta vastaavasta urakasta, mutta Kreatella oli vahva usko onnistumiseen. Dokumentissa pääset seuraamaan siirtourakan taustoja, vaiheita, haasteita ja onnistumisia.

Dokumentin on toteuttanut Markkinointitoimisto Bermuda.

Tukkateatteri <3 Tampere
Tukkateatteri on tamperelainen harrastajateatteri, joka kertoo videollaan miksi pitää Tampereesta erityisesti. Video ilmestyy Tukkateatterin verkkosivuille. Järjestäjä: Tukkateatteri.

Lastenkulttuurikeskus Rulla
Tampereen päivän sekä Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon kunniaksi Rullan työpajassa taiteiltiin origamisydämiä Tampereen kartasta ja samalla pohdittiin, mikä on oma lempipaikka tai -rakennus Tampereella.

Rullan verkkosivuilta löydät myös muita verkkosisältöjä lapsille ja perheille.

Meripelastus Tampereella
Tutustu Tampereen meripelastustoimintaan videoiden kautta. Video katsottavissa 1.-4.10. Järjestäjä: Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa Ry.

Piipahda Tampereen Teatteriin!
Videolla tutustutaan Tampereen Teatteriin ja tavataan näyttelijä Elina Rintala. Elina kertoo näyttelijän työstä ja näyttää kampaajan kanssa kuinka esityksiin valmistaudutaan. Videolinkki päivitetään alle myöhemmin. Järjestäjä: Tampereen Teatteri.

Cheerleading-urheilijat toivottivat hyvää Tampereen päivää
Tamperelainen cheerleading seura, Dream Team Cheerleaders ry juhli näyttävästi Tampereen päivää. Esityksen urheilijat ovat iältään 10–13-vuotiaita. Joukkueen tytöt ovat olleet lajin parissa noin 2–6 vuotta. DTC ry on Tamperelainen cheerleadingin erikoisseura, joka on perustettu 1998, mutta historia ulottuu aina 80-luvulle asti. Seura tarjoaa mahdollisuuden harrastaa cheerleadingia sekä cheertanssia tyttö- ja sekajoukkueissa, harraste- ja kilpatasolla. Video on nähtävillä 1.–4.10. YouTubessa. Järjestäjä: Dream Team Cheerleaders ry.

Tampere-aiheisia minivideo-opastuksia
Tampereen Matkailuoppaat ry:n tuottamassa minivideo-opastusten sarjassa perehdytään erilaisiin mielenkiintoisiin ja rakastettuihin kohteisiin, jotka kuvastavat hienosti Tampereen historiaa, nykypäivää ja hieman tulevaisuuttakin! Järjestäjä: Tampereen Matkailuoppaat – Tampere Tourist Guides ry ja Tampereen kaupunki.

Työväenmuseo Werstaan verkkomateriaalit Tampereen päivään
Työväenmuseo Werstaan videoissa nähdään muun muassa pohjoismaiden suurin höyrykone, Kuljetusväen matkassa -näyttelyä ja 200-vuotiasta Finlaysonin tehdasaluetta juhlivaa Muistoja Finlaysonilta -näyttelyä.

Lenin-museon verkkomateriaalit Tampereen päivään
Länsimaiden ainoan Lenin-museon löytää Tampereelta, Hämeenpuistosta. Museo sijaitsee Työväentalon salissa, samassa paikassa jossa Stalin ja Lenin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905. Toisia museo ihastuttaa, toisia vihastuttaa – usein jopa paikkaa näkemättä! Uskallatko sinä virtuaaliselle museovierailulle?

Tampereen Ratikan esittely
Tervetuloa tutustumaan Tampereen Ratikan ensimmäiseen täysin valmiiseen raitiovaunuun videon välityksellä kalustopäällikkömme Ali Huttusen kanssa!

Hervanta maailman kartalle
Historioitsija Mikko Pollari perehtyi Hervannan kirkon historiaan ja rooliin asuinalueen kehityksessä. Työstä syntyi mielenkiintoinen tarinasisältö, joka julkaistaan Tampereen päivänä Tampereen seurakuntien nettisivulla osoitteessa. Omia muistoja ja ajatuksia Hervannan kirkosta voi lähettää osoitteeseen eva.waljas(a)evl.fi. Tarinoita julkaistaan seurakuntien sosiaalisen median kanavilla.

Nordea tarjoaa taloustaito-oppeja nuorille
Tamperelaiset oppilaitokset ovat ilmoittautuneet aktiivisesti talouden etätyöpajoihin tänä syksynä. Olemme opettamassa yli viittäsataa tamperelaista oppilasta virtuaalisen oppitunnin muodossa käytännön talousasioista.

Taloustyöpajat toteutetaan oman henkilökuntamme voimin. Meille Tampereen nordealaisille on tärkeää, että voimme olla kantamassa oman kortemme kekoon nuorten taloustaitojen edistämiseksi kotikaupungissamme.

Haastankin nyt mukaan myös kaikki aikuiset tamperelaiset keskustelemaan rahataitojen tärkeydestä ja opettamaan niitä lapsille ja nuorille. Lisätietoa aiheesta Nordean rahataito-verkkosivuilta. Voit myös opettaa nuoriamme talousasioissa tekemällä yhdessä Nordean Rahataitotestin tai pelaamalla Taloussankaripeliä. Varmistetaan näin yhdessä, etteivät nuoret mene rikki rahasta!

Tomi Tulonen
toimipaikanjohtaja, Tampere
Nordea Oyj


Omatoimisesti kierrettävät kohteet

Aallon viemä -veistosnäyttely Lankakauppa Nurjan näyteikkunoissa
Aallon viemä -veistosnäyttely kertoo hauskan ja jännän tarinan arkkitehtipariskuntaa muistuttavista hahmoista. Aino ja Alvar Aalto ovat suunnitelleet Tampereelle vuonna 1950 valmistuneen Pekolan asuintaloryhmän. Aallot suunnittelivat yhteen rakennukseen myös avaran liikehuoneiston, jonka ikkunoista tätä sarjakuvamaista näyttelyä voi nyt seurata turvaväleistä huolehtien lokakuun ajan. Tunnelmalisen liikehuoneiston neljässä näyteikkunassa avautuu lainelautailija Alvari A:n hurja matka pohjoisnavalle. Karikatyyri-pienoispatsaat seikkailevat aidoista lasitavaroista luoduissa arktisissa mielikuvitusmaisemassa, jossa inuiitinaisen nahkahousuilla ja majakanvartija Ainoa A:lla on ratkaiseva rooli. Kaupan sisällä odottaa pyörivä installaatio jolle näyttelyvieraat saavat itse antaa vauhtia. Ikkunanäytettely valaistaan iltaisin, joten sitä voi käydä katsomassa itselleen parhaiten sopivaan aikaan. Näyttely on esillä Kalevassa, lankakauppa nurjan näyteikkunoissa lokakuun ajan. Aiemmin näyttely on ollut esillä Iittalassa vuonna 2018 ja Seinäjoella 2019. Jütten taideprojekti sisältää tällä hetkellä yli 60 pienoishahmoa ja lähes 50 kierrätettyä lasiesinettä. Lisätietoja Lankakauppa Nurjan verkkosivuilla.

Testaamon Tampereen päivän karttavisa
Testaamo juhlistaa Tampereen päivää karttavisan merkeissä. Karttaan on merkitty Tampereen keskusta-alueen kohteita, joissa kaikissa pääsee testaamaan jotakin! Tunnistatko sinä, mikä kohde on kyseessä? Arvomme 2 GoGift-lahjakorttia osallistujien kesken.

Eteläpuisto eläköön!
Tampereen päivänä Eteläpuiston ylätasanteelta löytyy kestäviä viestejä puunoksilta: kaupunkilaisten ajatuksia puiston merkityksestä. Katso kuvat ja kirjoita omat puistomietteesi Facebook-sivullemme: Eläköön Eteläpuisto tai Instagramiin #etelapuisto. Järjestäjä: Eläköön Eteläpuisto ry.

Hämeensillan julkisivuvalaistus kytketään päälle torstaina Tampereen päivän iltana
Hämeensillan valmistuminen huipentui sillan julkisivuvalaistuksen sytyttämiseen torstai-iltana 1.10.2020. Hämeensillan uusi valaistus on osa Tammerkosken maisemavalaistuskokonaisuutta, jolla tuodaan kansallismaisema hillityn arvokkaasti esille myös pimeän aikaan.


Verkkonäyttelyt

Koskesta voimaa ja Akseli - Pirkanmaan teollisuushistori
Tietoa Tampereen historiasta tai erityisesti Tampereen teollisuushistoriasta löytyy Koskesta voimaa ja Akseli - Pirkanmaan teollisuushistoria -sivustoilta.