Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Vuoden kulttuuriteko -palkinto

Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain vuoden kulttuuriteon tunnustuspalkinnolla. Palkinnon perusteena on jokin ponnistus kulttuurin alueella. Kulttuuriteon tunnusmerkki on, että se on olemassaolollaan tai toiminnallaan kehittänyt, rikastuttanut tai monipuolistanut kaupungin kulttuurielämää.

Vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinto Kulttuuriosuuskunta TRELMU:lle

Vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinnolla palkittiin Kulttuuriosuuskunta TRELMU, joka on tamperelaisen elävän musiikin ja tee se itse -kulttuurin tekemiseen keskittyvä osuuskunta. Kulttuuritekopalkinnon saaja TRELMU järjestää elävän musiikin keikkoja Kulttuurikeskus Maanalaisessa Hämeenpuistossa. TRELMU:n toiminta painottuu joukkorahoituksen avulla perustettuun Kulttuurikeskus Maanalaiseen, jonka tiloissa Hämeenpuistossa järjestetään vuosittain noin 300 keikkaa, joista suurin osa pääsymaksuttomia. Yleisöä tapahtumissa on ollut viimeisen vuoden aikana yli 10 000.
Osuuskunta on toiminut kaksi vuotta ja on toiminnallaan turvannut monipuolisen, matalan kynnyksen keikkatarjonnan Tampereella. Toiminta tukee eri keinoin laajaa elävän musiikin kenttää sekä mahdollistaa sadoille taiteilijoille esiintymispaikan ja yleisölle musiikista nauttimisen ilman pääsymaksua. Osuuskunnan marginaalikulttuurinen toiminta on hyvin monipuolista; muun muassa rock-keikkoja, elektronisen musiikin klubi-iltoja, rap-klubeja, erilaisia taidenäyttelyitä ja stand-up-iltoja. TRELMU on saanut Suomalaisen Työn Liitolta yhteiskunnallisen yrityksen diplomin todistuksena yhteisen hyvän tuottamisesta.

Kunniamaininta Tampereen Tarinatehtaalle

Tampereen kaupunki myönsi kulttuuritekopalkinnon kunniamaininnan Tampereen Tarinatehtaalle, joka kokoaa yhteen kirjailijoita, sanataiteilijoita, sarjakuvataiteilijoita, alan yhdistyksiä, osuuskuntia ja muita toimijoita Finlaysonin alueelle. Tarinatehdas on samanaikaisesti kirjallinen olohuone sekä tila yleisötapahtumille, näyttelyille ja työskentelylle. Tarinatehdas madaltaa kynnystä lukijoiden ja tekijöiden välisille kohtaamisille ja mahdollistaa monitaiteellisia kokeiluja.

Vuoden kulttuuriteko -palkinnon perusteena on erityinen ponnistus tamperelaisen kulttuurikentän kehittämisessä tai rikastuttamisessa. Palkittavista päätettiin kuntalaisten ehdotusten perusteella sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa helmikuussa. Vuoden kulttuuriteko -palkinto ja kunniamaininta luovutettiin palkituille Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa keskiviikkona 13. maaliskuuta 2019.


Edellisvuosien palkinnot

Vuosina 2007 - 2017 palkinto on myönnetty seuraaville:

 • Tampere Chamber Music -festivaali
 • Päivä Tampereella 1918 -produktion työryhmä: Vihan päivät 1918 -draama
 • Tuliteatteri Flamma: Narrien uni -esitys
 • ohjaaja Marika Vapaavuori: Euroopan Nuorten Olympiafestivaalin avajais- ja päätösohjelma
 • Maailmantango-festivaali
 • Teatteri Siperia ja toimittaja Matti Wacklin
 • Kehitysvammaisteatteri La Strada
 • Hukkatila ry:n Kesäsiirtola-toiminta
 • Annikin runofestivaali
 • Maria Mattila ja Keltainen talo
 • SirkusRakkausPumPum ry
 • Pertti Ketonen ja Grafiikanpaja Himmelblau: Finlayson Art Area -kuvataidetapahtuma


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/vuodenkulttuuriteko