Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Tietoa Tampereesta

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu 241 009 ihmistä (vuoden 2020 lopussa). Kaupungin pinta-ala on 689,6 neliökilometriä, josta vettä on 164,6 neliökilometriä.

Asukkaista on naisia hieman yli puolet (52 %). Yli 15-vuotiaita koululaisia ja opiskelijoita kaupungin väestöstä oli yli 23 000 (v. 2019). Tamperelaiset ovat koulutettua väkeä: 15 vuotta täyttäneestä väestöstä yli kolme neljästä (79 %) on suorittanut perusasteen jälkeisiä tutkintoja.

Tampereen kaupungin veroprosentti vuonna 2021 on 20,25.

Kaupunginvaltuustossa on 67 jäsentä. Valtuuston puheenjohtaja on Ilmari Nurminen.

Tampereen kaupungin pormestari on Anna-Kaisa Ikonen. Apulaispormestareita on neljä: elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen lautakuntien apulaispormestari Pekka Salmi (SDP), kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestari Aleksi Jäntti (Kok.), sivistys- ja kulttuurilautakunnan apulaispormestari Matti Helimo (Vihr.) ja sosiaali- ja terveyslautakunnan apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (SDP).

Kaupunki sijaitsee kahden järven välisellä kannaksella. Kaupungin pohjoispuolella oleva Näsijärvi on 95 metriä ja eteläpuolella oleva Pyhäjärvi 77 metriä merenpinnan yläpuolella. Niiden pintaero on 18 metriä.

Tampere on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Helsinkiin on matkaa maanteitse 176 kilometriä, Hämeenlinnaan 75 ja Turkuun 157 kilometriä.

Tampereen kaupungilla on seitsemän naapuria: Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Orivesi ja Ruovesi.

Tunnuslajit

Tampereen kaupungin tunnuslajeiksi valittiin vuonna 1997 linnuista västäräkki, eläimistä tummaverkkoperhonen ja kasveista orvokki.

Västäräkki

Västäräkki (Motacilla alba) pesii koko maassa, mutta kanta on kuitenkin erityisen vahva Pirkanmaalla, jossa melko tiheän asutuksensa ansiosta on runsaasti västäräkille sopivia pesäpaikkoja. Västäräkki laulaa kirkaasti visertäen, "tsi litt", etenkin variksia ja muita petolintuja seuratessaan.

Tunnuslaji västäräkki
Västäräkki

Tummaverkkoperhonen

Tummaverkkoperhonen (Melitaea diamina) on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu laji. Tämä suurehko päiväperhonen suosii elinympäristönään reheviä puronvarsiniittyjä ja laidunniittyjen reunamia, joissa kasvaa toukan ravintokasvia, lehtovirmajuurta. Sen voi tavata myös muiden kosteikkojen luota.Lajia tavataan Suomessa vain kolmella suppealla alueella, joista Pirkanmaan seutu on yksi (Teisko, Aitolahti ja Orivesi).

Tunnuslaji tummaverkkoperhonen
Tummaverkkoperhonen

Kaiheorvokki

Orvokit ovat tunnusomaisia kasveja Tampereen alueella. Niitä tavataan Tampereella kymmenkunta lajia: metsäorvokki, pelto-orvokki, aho-orvokki, hietaorvokki, kaiheorvokki, keto-orvokki, korpiorvokki, lehto-orvokki, suo-orvokki pikkuaho-orvokki (alalaji) ja viitaorvokki (risteymä). Lisäksi yksi orvokkilaji, luhtaorvokki, on hävinnyt. Myös koristekasvina käytettyä tuoksuorvokkia tavataan villiintyneenä.

Tunnuslaji kaiheorvokki
Kaiheorvokki