Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Kaupunkiseudun kansalaispaneeli

Kansalaispaneelissa Tampereen kaupunkiseudun asukkaat keskustelevat kaikkia yhdistävästä aiheesta. Keskustelun kooste viedään seudullisen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Ensimmäisen kerran kansalaispaneeli kokoontuu vuoden 2022 alkupuolella suureen seutukeskusteluun, jonka aiheena on fiksu ja reilu liikkuminen. Seutukeskustelu muodostuu etäyhteyksin käydyistä pienryhmäkeskusteluista sekä kirjoitetusta verkkokeskustelusta.

Tampereen kaupunkiseudulla valmistellaan kansalaispaneelia, jossa seudun asukkaat pääsevät käymään yhteiskunnallista keskustelua.

Kansalaispaneelin keskustelun tarkoituksena on syventää yhteistä ymmärrystä keskustelun aiheesta. Jokainen osallistuja saa tasaveroisesti kertoa aiheesta omiin kokemuksiin perustuvan näkemyksensä. Kaikki näkemykset ovat tärkeitä, sillä tavoitteena on muodostaa keskustelun aiheesta kokonaiskuva, ei löytää vastaus mihinkään tiettyyn kysymykseen.

Kansalaispaneelin keskustelut käydään kokonaisuudessaan digiympäristössä kahdella tavalla: etäyhteyksin toteutettuina pienryhmäkeskusteluina ja kirjoitettuna verkkokeskusteluna. Mukana on koulutettu keskustelunohjaaja, joka huolehtii siitä, että keskustelu on kunnioittavaa ja rakentavaa.

Osallistujat saavat aiheesta taustatietoa ennen kansalaispaneelin alkua. Keskusteluista tehdään kooste, jota kuntien suunnittelijat käyttävät työnsä tukena. Kooste viedään myös päättäjille tiedoksi.

Lisää keskustelevuutta kaupunkiseudulle

Tampereen kaupunkiseutu muodostuu Tampereen kaupungista ja seitsemästä sitä ympäröivästä kunnasta: Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Kesällä 2021 tehtiin selvitys kaupunkiseudun kuntien osallistumisen nykytilasta ja tarpeista. Samassa yhteydessä kuultiin kuntien odotuksia ja ajatuksia tulevaa kansalaispaneelia kohtaan.

Selvityksen tuloksia esiteltiin webinaarissa 17.8.2021. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa 2.9.2021 asti:

Ulkoinen linkkiOsallisuuden nykytilanne ja dialogisuuden mahdollisuudet Tampereen kaupunkiseudulla

Kansalaispaneelissa käytetään Erätauko-menetelmää

Kansalaispaneelin keskustelunohjaajat ovat saaneet Erätauko-koulutuksen. Tampereen kaupunkiseudun kuntien henkilöstölle järjestetään syksyn 2021 Erätauko-perehdytyksiä. Niihin voivat tulla mukaan kaikki, jotka haluavat lisätä dialogisuus- ja fasilitointitaitojaan.

Perehdytys on maksuton, mutta osallistujien toivotaan olevan käytettävissä 1 - 2 keskustelun ohjaajana suuren seutukeskustelun aikana alkuvuodesta 2022.

Tutustu koulutusaikatauluun ja ilmoittaudu mukaan: Erätauko-perehdytykset syksyllä 2021 (pdf, 1.58 Mt)

Ensimmäisen kansalaispaneelin aiheena liikkuminen

Keväällä 2022 Tampereen kaupunkiseudun asukkaat pääsevät kansalaispaneelissa kertomaan arjen liikkumisestaan ja niistä asioista, jotka vaikuttavat liikkumismuodon valintaan. Keskustelussa saavat erilaisilla alueilla asuvat ja eri tavoin liikkuvat tasapuolisesti äänensä kuuluviin.

Keskustelua varten osallistujille on koottu taustatietoa seudun liikkumisesta sekä niistä ilmastopäästötavoitteista, joihin kaupunkiseudun kunnat ovat sitoutuneet. Keskustelu syventää niin osallistujien kuin myös kuntien ymmärrystä. Keskustelujen kooste viedään seudullisen suunnittelun tueksi ja päättäjien tiedoksi.

Pienryhmäkeskusteluihin kutsutaan pääosin satunnaisotannalla eri-ikäisiä, eri puolilla aluetta asuvia asukkaita. Lisäksi keskusteluihin kutsutaan suoraan nuoria, liikuntaesteisiä ja aistivammaisia. Tulossa on myös ryhmät englannin kielellä ja selkosuomeksi.


Tampereen kaupunkiseudun digitaalinen kansalaispaneeli on Tampereen kaupungin ja Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän yhteishanke (2021 - 2022). Hanke on saanut rahoitusta valtiovarainministeriöltä.

Lisätietoa

Suunnittelija
Johanna Kurela
puhelin 040 849 3614
sähköposti [email protected]