Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ikäneuvo

Kotona asumiseen arvoa neuvonnalla ja asiakasohjauksella

Ikäneuvo-hankkeessa kehitettiin Pirkanmaalle yhteinen ikääntyneiden neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamalli. Hanke toteutettiin marraskuussa 2016 - lokakuussa 2018.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi Ikäneuvolle 2,34 miljoonaa euroa hallituksen kärkihankkeesta "Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa" (I&O).

Valokuva: Ikäneuvo-hanke kehittää ikääntyneiden neuvontaa ja asiakasohjausta.

Hankkeen tavoitteena oli maakunnallisen neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamallin lisäksi kehittää neuvontaa, ohjausta ja koordinointia tukevia työkaluja ja menetelmiä. Tärkeänä tavoitteena oli tukea ikäihmisten kotona asumista, arjessa selviytymistä ja kuntoutumista, ja luoda vaikuttava ja toimiva iäkkäiden palveluverkosto.

Hankkeen tavoitteiden toteutumisessa hyödynnettiin ja edelleen kehitettiin olemassa olevia kuntien hyviä käytäntöjä sekä luotiin uusia toimintatapoja yhteisillä kokeiluilla, joiden avulla juurrutettiin toimintaa ja mahdollistaen maakunnallisen mallin kokemusperusteinen kehittäminen.

Hankkeen myötä kunnissa on nyt yhteinen ikäihmisten neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamalli, jonka ansiosta ikäihminen tai hänen omaisensa saa nyt yhdestä paikasta tarvitsemansa avun eikä häntä enää pallotella luukulta toiselle. 98 prosenttia yli 75-vuotiaista pirkanmaalaisista on tällä hetkellä Ikäneuvon toiminnan piirissä.

Pirkanmaalla 16 kunnassa on otettu käyttöön ikäihmisten neuvontapuhelin, Ikäneuvo. Lisäksi eri puolilla Pirkanmaata on avattu ikäihmisten kohtaamispaikkoja, lähitoreja, joista saa neuvontaa ja ohjausta kasvokkain.

Ikäneuvo hankkeeseen osallistuivat Akaan, Urjalan, Hämeenkyrön, Ikaalisen, Kangasalan, Pälkäneen, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Vesilahden, Sastamalan, Punkalaitumen, Valkeakosken, Virtojen, Ruoveden, Ylöjärven, Tampereen ja Oriveden kunnat ja kaupungit. Hankekumppaneina ovat Luona Hoiva Oy, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy ja Tampereen Kaupunkilähetys ry.


Lähitorit

Lähitori on ikäihmisten kohtaamispaikka, josta saa myös neuvoja arjen ongelmiin. Lähitorilla

 • saat kasvokkain neuvontaa ja ohjausta arjen pulmatilanteissa sekä arkea helpottavien palvelujen ja palveluntuottajien valinnassa.
 • kohtaat muita ikäihmisiä.
 • voit löytää mielekästä tekemistä vapaaehtoistyöntekijänä.
 • pääset osallistumaan tapahtumiin ja ryhmätoimintaan.
 • tarpeen mukaan ohjaamme sinut terveyden, toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointiin asiakasohjaajan luokse.

Lähitoreja Pirkanmaalla on Akaassa, Hämeenkyrössä, Ikaalisissa, Kangasalla, Lempäälässa, Nokialla, Pirkkalassa, Ruovedellä, Urjalassa, Vesilahdella, Sastamalassa, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Oriveden lähitori

Tampereen lähitorit


Ikäihmisten neuvontapuhelin

Ikäneuvo 040 733 3949 on Pirkanmaan 16 kunnan (Akaa ja Urjala, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala ja Pälkäne, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Vesilahti, Sastamalan ja Punkalaidun, Valkeakoski, Virrat, Ruovesi ja Ylöjärvi) yhteinen ikäihmisten neuvontapuhelin, josta saat apua arjen isoihin ja pieniin pulmiin. Puhelimeen vastataan arkisin klo 8.30–16.00.

Tamperelaisia ja orivesiläisiä palvelee Kotitori numerossa 03 5656 5700.

Puhelinneuvonnasta saa tietoa

 • kunnan palveluista kotihoidosta palveluasumiseen
 • yksityisistä palveluista
 • asumisesta
 • kotiin saatavista palveluista
 • liikkumisesta
 • taloudellisista etuuksista ja muista raha-asioista
 • liikuntapalveluista
 • harrastusmahdollisuuksista ja
 • eläkeläisjärjestöistä.

Puhelu, myös jonotus, maksaa paikallispuhelumaksun (pvm) tai matkapuhelumaksun (mpm) verran. Matkapuhelumaksun määrä riippuu soittajan operaattorinsa kanssa tekemästä sopimuksesta.


Hankkeessa syntynyttä materiaalia

CGA-käsikirja:

Loppuseminaarin 23.10.2018 materiaalit löytyvät Pirkanmaa 2021 -sivuilta:


Tiedotteet


Tämän sivun lyhytosoite www.tampere.fi/ikaneuvo

* Kuva on saatu sosiaali- ja terveysministeriöstä, kuvaaja Suvi-Tuuli Kankaanpää.