Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ranta-Tampella

Ranta-Tampellan alueen suunnittelu tuli ajankohtaiseksi kaupunginvaltuuston 15.8.2007 tekemän Rantaväylän tunneliratkaisun myötä. Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan, että Rantaväylän asemakaavoitusta ja tiesuunnittelua jatketaan kaupungin liikenneosayleiskaavan mukaisesti siten, että valtatie 12 toteutetaan niin sanotun pitkän tunnelin vaihtoehdon mukaisesti. Lopullisen päätöksen Rantatunnelin rakentamisesta kaupunginvaltuusto teki 16.9.2013. Pitkä tunneli mahdollistaa ranta-alueen maankäytön asuinrakentamiselle. Ensimmäiset asukkaat muuttivat uudelle asuinalueelle maaliskuussa 2018.

Ranta-Tampellan alueen rakentaminen on käynnistynyt

Ranta-Tampella sijaitsee keskeisellä paikalla, Tampereen keskustan pohjoisreunalla, Näsijärven rannassa ja Tammerkosken suulla. Alue on merkittävä osa Tampereen kaupunkikuvaa Näsijärven suunnasta katsottuna. Alue on Tammerkosken ympäristön viimeinen laaja uudisrakentamisalue. Rantakadut ja asuintalojen keskelle rakennettava kanava siltoineen luovat alueelle omaleimaisen ja ainutlaatuisen kaupunkimaisen ilmeen. Ranta-Tampellan kunnallistekniikan, katujen ja yleisten alueiden rakentaminen kuuluu Viiden tähden keskustan vastuualueelle.


Kevyen liikenteen rantareitti avautui Ranta-Tampellaan
Ranta-Tampella yhdistyi Tampellan alueeseen viikonloppuna avatulla kevyen liikenteen rantareitillä. Reitti on jatkoa keväällä aukaistulle Vapriikinraitille. Rantareitti jatkuu nyt rautatiesillan ali ja uutta Myllysaaren siltaa pitkin kohti Ranta-Tampellaa. Rantareitin varrelle rakentuu uusia kaupunkitilaa elävöittäviä, kaupunkilaisille tarkoitettuja kohteita muun muassa Tampereen ensimmäinen kanava ja sen elementtimuoteista kierrättämällä valmistettu kiipeilyseinä. Ranta-Tampellassa rantareitille ovat valmisteilla myös ulkokuntosali, oleilulaituri ja maisemasilta.

Radan alittava sillake. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Myllysaarensilta. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Myllysaarensilta. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Telakanpuisto. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Telakanpuisto. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Koelaitoksenkatu. Valokuva Tuomo Rosenlund.
Koelaitoksenkatu. Valokuva Tuomo Rosenlund.

Kanava itään päin. Valokuva Tuomo Rosenlund.

Ranta-Tampellan silta. Valokuva Tuomo Rosenlund.

Kiiskisaarenpuisto. Valokuva Tuomo Rosenlund.

Kiiskisaarenpuiston länsipää. Valokuva Tuomo Rosenluns.

Warkaanlahdensilta. Valokuva Tuomo Rosenlund.

Ajankohtaista

Tiedotteet:

Ranta-Tampellan alueen suunnitelmia

Maaperän kunnostustoimenpiteet

Kaava-aineistot

Ranta-Tampellan asemakaava-aineistoihin ja kaavaan liittyviin selvityksiin voi tutustua alla olevan linkin kautta aukeavalla kaava-aineistot sivulla.

Vuoden 2009 suunnittelukilpailu maankäytöstä

Talous- ja hankintavastaava
Pekka Ranta
puhelin 050 564 6637

Yhteystiedot

Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin 050 540 2860

Projektisihteeri
Tarja Kaasalainen
puhelin 040 801 6590

Rakennuttajainsinööri
Raija Tevaniemi
puhelin 050 523 2052