Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Viinikanlahdelle rakennetaan viherseinä suomalaisista kalliokasveista

Julkaistu 28.9.2021 9.27


Viinikanlahden alueelle rakennetaan viherseinää tällä viikolla. Viherseinä tuo tiivistyvään kaupunkiin uudenlaista, esteettistä viherympäristöä, joka myös lisää luonnon monimuotoisuutta.

.

Kunttaa Epilän taimistolla.
 

Viherseinään tulevaa kunttaa Epilän taimistolla

Viherseinä rakennetaan Hatanpään valtatien varteen, jätevedenpuhdistamoalueelle, pyöreän biokaasulaitoksen seinustalle.

Seinä rakennetaan kahdessa osassa. Viherseinä on kokonaisuudessaan 8 m leveä ja 8 m korkea. Se koostuu 64:stä 1x1 m kasvilaatikosta. Syksyllä 2021 seinä rakennetaan 4 m korkeuteen ja korotetaan vuoden päästä 8 metriin. Teräsrakenteinen viherseinä seisoo omalla perustuksellaan. Kokonaisuus siirretään myöhemmin Keskuspuhdistamo Oy:n rakentaman uuden Viinikanlahden pumppaamon seinälle.

Kasvit ovat suomalaisia kalliokasveja ja niiden kasteluun kerätään katolta sadevesiä. Viherseinässä käytettävää kunttaa eli suomalaista metsänpohjaa nostettiin kesäkuussa 2021 alueilta, jotka jäävät Ojala-Lamminrahkan uuden kaupunginosan rakentamisen alle. Lisäksi kasvilaatikoihin on istutettu monivuotisia kasveja kuten puolukka, kevätpiippo ja kallioimarre. Kasvilaatikoissa on kasvualustana kivivillaa ja osassa lisäksi multaa sekä vedenpidätysrakeita. Laatikot ovat olleet kesän ajan kasvamassa Epilän taimistolla.

Viherseinän biodiversiteettiä, hiilijalanjälkeä ja toimivuutta pohjoisissa olosuhteissa sekä vaikutuksia veden viivytykseen ja puhdistukseen tutkitaan vuoden ajan.

Seinän on suunnitellut Ramboll. Teräsrakenteen toteuttaa Proinfra.

Viherseinä on osa Unalab-hankkeen luontopohjaisia demoja. Muita kokeiluja ovat biosuodattimet, mikroleväkasvattamo, laskeutusallas ja tulvaniitty, luontopolku, automaattinen veden laadun seuranta, innovaatiosetelit pienimuotoisiin luontopohjaisiin järjestelmiin sekä ympäristötiedon lisääminen muun muassa infotaulujen avulla.

Lisätietoa Unalab-hankkeesta:


Havainnekuva viherseinästä ja sen koosta (kuva Ramboll)

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Maarit Särkilahti
puhelin 040 538 6535
sähköposti [email protected]