Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Sirkku Ketolan näyttely avautuu Kulttuuritalo Laikulla

Julkaistu 30.7.2021 14.11

Kulttuuritalo Laikulla on esillä elokuussa Sirkku Ketolan näyttely A Body Called Paula. Kokonaistaideteos on toistoon perustuva installaatio ja performanssi, jossa Paulan rooliin asettuva Ketola työstää suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille. Näyttelyn aikana järjestetään viisi performanssitapahtumaa. Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Nainen laskostelee serigrafiaa, joka roikkuu laskoksilla katosta.
 

A Body Called Paula on toistoon perustuva installaatio ja performanssi, jossa Paulan rooliin asettuva Ketola työstää suurikokoista ornamenttia hauraalle paperille. Teoksen metamorfoosi kulkee puhtaan valkoisesta, väri kerrallaan kohti täyttä, värikylläistä nauhaa. Teoksen performanssit Light, Passion, Knowledge, Reality ja Darkness symboloivat täyden elämän elementtejä. Paula on allegoria ihmisestä maailmankaikkeuden osana ja teknologian rakentajana. Kädet ja tila muodostavat serigrafian avulla ihmisprintterin – sensuaalisen koneen, jossa materia ja henki tanssivat. Teoksen eteerinen äänimaailma on Ketolan säveltämä.

A Body Called Paula on 2017 alkanut, kymmenen vuotta jatkuva teos, jossa performanssi toistuu eri puolilla maailmaa 3–4 kertaa vuodessa. Pitkä aikajänne mahdollistaa kontrollin ohittamisen tietoisten suunnitelmien muuttuessa ja suo teoksen lopulta hakea itse muotonsa ja dialoginsa. Taiteilijan tehtäväksi jää näin vain liikkeen ylläpitäminen. Tämä on ollut lohdullista varsinkin näin pandemian aikana.

Performanssi on fyysisesti hyvin rankka ja käsien ja kehon palautuvuus määrittävät kymmenen vuoden pitkän rytmin. Aika ja paikka muuttavat jatkuvasti suurikokoisen teoksen suuntaa. Edellinen kohde ilmenee seuraavan ornamentissa ja lopulta, sitten joskus, kaikki paulat liitetään yhdeksi kokonaistaideteokseksi. Jokainen osa toimii kuitenkin myös itsenäisenä installaationa ja performanssina. Kulttuuritalo Laikun Studion esitysaikataulu ohessa.

A Body Called Paula performanssit oheisen aikataulun mukaan klo 13 alkaen, teosta voi aistia oman valinnan mukaan vain hetken tai sen kanssa voi viettää aikaa pidempäänkin. Performanssien kesto noin 3 tuntia.

La 7.8. Light

Su 8.8. Passion

Pe 13.8. Knowledge

La 14.8. Reality

Su 15.8. Darkness

Teos on esillä koko näyttelyn ajan muuttuvana installaationa myös performanssien ulkopuolella.


Sirkku Ketola on nykytaidegraafikko joka tutkii toistoa ja siitä syntyvää variointia osana elämän koodia ja monimuotoisuuden kauneutta. Hän on sivistetty villi joka hidastaa digitaalista kuvavirtaa käsityövaiheilla yrittäen ymmärtää ihmisen rytmiä suhteessa materiaan. Ketola on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2009 ja osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin projekteihin ja näyttelyihin. Hän asuu ja työskentelee Turussa sekä Brysselissä. Ketolan työskentelyä tukevat Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.


Sirkku Ketola: A Body Called Paula, 7.8-29.8.2021.

Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4, 33100 Tampere

Avoinna ti-pe klo 9-21 ja la-su klo 10-18.


Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön tiloissa huolehditaan tehostetusti siivouksesta sekä kiinnitetään erityistä huomiota yleiseen hygieniaan sekä turvaväleihin. Aikuisen tai lapsen ei pidä tulla kaupunkikulttuuriyksikön tiloihin, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita: yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita, päänsärkyä. Lisäksi, kaupunkikulttuuriyksikön tiloihin ei pidä tulla, jos tietää altistuneensa koronavirukselle.


Lisätietoja

Koordinaattori
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]


Teksti Sirkku Ketola ja Karoliina Paappa

Kuvat Sirkku Ketola