Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere mukana kokeilussa – pyöräteiden kuntoa kartoitetaan joukkoistetusti mobiilipelin avulla 10.7. alkaen

Julkaistu 1.7.2021 11.18

Tampere on mukana tempauksessa, jossa kuusi kaupunkia kokeilee kuntalaisille mobiilipelin kautta joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Tapahtuma alkaa lauantaina 10. heinäkuuta 2021 kello 10 ja on käynnissä, kunnes kaikki tiet on kartoitettu.

Pyörän tangossa sovellus kuntokartoitusta varten
 

Tampere ja Helsinki ovat mukana ensikertalaisina. Vaasassa, Kuopiossa, Vihdissä ja Paimiossa on vastaava tempaus toteutettu autoilijoiden toimesta. Tampereella poljettavaa on noin 500 kilometriä.

Osallistuminen tapahtuu polkupyörän tankoon kiinnitettävällä älypuhelimella ja siihen ilmaiseksi ladattavalla Crowdchupa-mobiilisovelluksella. Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot. Kerätyistä objekteista kertyy käyttäjille rahallista palkkiota, joka maksetaan heidän tililleen päivän päätteeksi.

Kaupungit käyttävät kerättyä tietoa katuverkon korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue on tilannut kokeiluprojektin kunnossapidosta vastaavalta kaupungin omistamalta Tampereen Infra Oy:ltä.

- Tampereen kaupunki on kehittänyt reilun kymmenen vuoden ajan paljon infraomaisuuden hallintajärjestelmiä, ja viime vuosina erityisesti erilaisten infraomaisuuslajien ylläpitoprosesseja, joten tehokkaat inventointitekniikat ovat keskiössä, kertoo Tampereen Infra Oy:n asiakkuus- ja ICT-päällikkö Olavi Ujanen.

Tampere saa tänä vuonna kaikkien väylien eli katujen ja kevyen liikenteen väylien kuntotiedot, mikä on tärkeää elinkaariajattelun kannalta. Tiedot tulevat nyt myös kevyen liikenteen väylien liikenteenohjauslaitteista. Liikenneohjauslaitteiden tarkkaa tietoa hyödynnetään liikennejärjestelmä- ja katusuunnittelussa.


Lisätietoja

Tampereen Infra Oy Asiakkuus- ja ICT-päällikkö
Olavi Ujanen
puhelin 050 351 6571
sähköposti [email protected]

Crowdchupa Oy
Toimitusjohtaja
Toni Paju
puhelin 050 322 6263
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Leea Hyry

Kuvat Juhani Poutanen