Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Matkalippujen tarkastukset busseissa ja ratikoissa alkavat heinäkuussa

Julkaistu 28.6.2021 9.56

Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen busseissa ja ratikoissa aloitetaan matkalippujen tarkastukset heinäkuun 2021 alussa. Matkustajan vastuulla on hankkia lippu etukäteen ja tai ostaa se lähimaksulla ja muistaa aina leimata lippu sisälle tullessa. Liputtomalta peritään 80 euron tarkastusmaksu.

Joukkoliikenteen lipuntarkastajat työasuissa
 

Tarkastajat liikkuvat busseissa ja ratikoissa erikokoisina partioina ja heidät tunnistaa virka-asuistaan, joiden rintamuksessa ovat Nysse- ja vaakunalliset tarkastajamerkit. Tarkastajat voivat toimia myös siviiliasuisina, jolloin tarkastuspassi on näkyvillä tarkastustapahtuman ajan.

– Tummansiniseen asuun kuuluvat muun muassa liivi, takki ja housut, joissa on paljon taskuja mobiilipuhelinta, kyniä ja muita tarvikkeita varten, kertoo vastaava matkalippujen tarkastaja Marjo Äijö.

Tarkastustoiminta ja tarkastusmaksun suuruus perustuvat lakiin. 80 euron suuruinen tarkastusmaksu on käytössä myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Tarkastusmaksun asiakas saa heti käteensä, kun maksu on kirjoitettu ja sen voi maksaa netin kautta.

Matkalippujen tarkastus järjestetään Tampereen kaupungin viranomaistoimintana. Katutilavalvontaan rekrytoitiin keväällä tarkastajia. Uudet tarkastajat valmistuvat kurssiltaan heinäkuun alussa, minkä jälkeen he tarkastavat lippuja liikenteessä aina kun liikennettä on.

– Tarkastajat opiskelivat muun muassa tarkastus- ja viranomaistoimintaan liittyviä lakeja ja ensiaputaitoja sekä tarkastustoimintaan liittyvää teoriaa. Lisäksi he ovat harjoitelleet tarkastustoimintaa käytännössä busseissa sekä ratikoissa. Tarkastajilta voi myös kysyä neuvoja esimerkiksi reiteistä ja aikatauluista, Marjo Äijö kertoo.


Lisätietoja

(Yhteydenotot ensi sijassa sähköpostilla)
Vastaava matkalippujen tarkastaja
Marjo Äijö
puhelin 041 730 5505
sähköposti [email protected]


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Marjo Äijö